Meghökkentő helycsere: India leelőzte gazdasági növekedésben Nagy-Britanniát

2022. szeptember 27. 08:59

Ezzel a világ ötödik legnagyobb gazdasága, ugyanis gazdasági növekedésben évek óta jobban teljesítenek, mint a brit „anyaország”.

2022. szeptember 27. 08:59
null

Tíz évvel ezelőtt India mindössze a 11. helyen állt a világ legnagyobb gazdaságaival rendelkező országok rangsorában. Aztán elindult a nagy menetelés, olyannyira, hogy a Nemzetközi Valutaalap legutóbbi jelentése szerint éppen megelőzte az Egyesült Királyságot – amelynek, mint köztudott – egykoron gyarmata volt. A helycsere egyben azt is jelenti, hogy míg India az ötödik helyre jött fel (az USA, Kína, Japán és Németország mögé), a britek visszacsúsztak a hatodikra.

Az ábra India és az Egyesült Királyság GDP-jét mutatja 1980 és (várhatóan) 2027 között. Infografika: Statista
Az ábra India és az Egyesült Királyság GDP-jét mutatja 1980 és (várhatóan) 2027 között. Infografika: Statista

Liz Truss a lehető legmostohább gazdasági környezetben veszi át országa irányítását. Az Egyesült Királyság kilépése az Unióból, jelenlegi, gyorsan növekvő inflációja, a recessziós mumus és a megélhetési válság felbukkanása olyan gazdasági visszaesést produkál, amely az elemzők szerint még két év múlva is tartani fog.

Mindeközben Indiának további növekedést jósolnak: a prognózisuk alapján valószínűsíthető, hogy 2027-ig borítékolhatóan folytatódik “jó sorozata”, ami azt jelenti, hogy (dobogóközelbe kerülve) akár Németországot is megelőzheti növekedésben – miközben Nagy-Britannia marad a Top5-ből kiszorulva. 

Fotó: MTI/EPA/Haris Tjagi

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nehidd El
2023. március 06. 13:59
Hibás a cím. Nem a gazdasági növekedésben előzték le az UK-t, hiszen az évek óta magasabb Indiában, hanem India teljes gazdasági teljesítmény most már utolérte UK-ét (csak ugye 20x annyi ember hozza össze, tehát Indiában az egy főre eső GDP most érte el az UK-énak a huszadát).
barnabibambi
2022. szeptember 27. 16:58
Keleten vannak a világgazdaság motorjai ,ez tény.Közgazdások és más elemzők ezt már régóta mondják.A nyugat gazdasága és a polgárok életszínvonala meg zuhanóba van sőt ennek már olyan stádiumába van amely összeomlás jeleit mutatja.Szóval 7 milliárd ember vágtat előre a nyugati 1 milliárd pedig a libbantak hálójába vergődik.Szóval a nyugat rohad !
kambala
2022. szeptember 27. 14:32
Te voltál már keleten , esetleg Indiában ?
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. szeptember 27. 14:27
Miért lenne meglepő? Csak visszaszerzik azt a helyet amin az utóbbi 5000 évben álltak egy rövid 200 éves szünetet kivéve. Több mint egymilliárd ember meg többet termel mint egy kis szigetecske, akármennyi papírtologatás és "pénzügyi szektor" is van ott
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!