Belgium megijedt a zárolt orosz vagyon elköltésétől

2023. november 09. 11:53

Belgium nagyon meg akarta adóztatni a nála befagyasztott mintegy 200 milliárd eurónyi orosz vagyont, hogy az így befolyt összeget Ukrajnának adja. Az utolsó pillanatban azonban súlyos aggodalmainak adott hangot, teljes összhangban az Európai Központi Bank figyelmeztetésével.

2023. november 09. 11:53
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A háború kezdete óta sokan és sokféleképpen próbáltak rátenyerelni a szankciók keretében zárolt orosz állami vagyonra, amelyből mintegy 300 milliárd dollár hever a világ különböző vagyonkezelőinél. A tervek szerint abból lehetne finanszírozni az ukrajnai újjáépítést – a megoldás azonban soha nem akart megszületni. Janet Yellen amerikai pénzügyminisztertől kezdve a svájci törvényhozókon keresztül Christine Lagarde-ig, az Európai Központi Bank főnökéig többen rámutattak már arra, hogy a zárolt orosz vagyon tabu. Nem csak azért, mert a nemzetközi jog maximálisan védi a szankcionált összeget (miután a szankció lényege, hogy a megszűnésével vissza kell szolgáltatni azt), de azért is, mert az összeg bármiféle bolygatása megrendítheti az euróba vetett bizalmat, és arra ösztönözhet más országokat, hogy kimenekítsék a pénzüket az európai vagyonkezelőktől, megingatva ezzel a pénzügyi stabilitást – amely egyébként sincs csúcsformában az utóbbi időben.  

Ezt is ajánljuk a témában

Bátor belgák 

Október közepén még úgy tűnt, hogy az Európai Unió megoldást talált a problémára. Ehhez kellett Belgium bátorsága is, ugyanis az ország fennhatósága alatt működő Euroclear vagyonkezelő az a vállalat, ahol a legnagyobb, mintegy 200 milliárdos orosz összeget befagyasztották. A tervet kész tényként tálalta a belga miniszterelnök, Alexander De Croo: miután az Euroclear újra és újra befekteti a zárolt orosz vagyont (mást nem tud tenni vele, vissza nem küldheti Moszkvába), az újabb és újabb nyereséget termel a vállalatnak. Az idei év első kilenc hónapjában ez 3 milliárd euró volt. Ezt a nyereséget tekintené (az Euroclear beleegyezésével) olyan extraprofitnak Belgium, amelyre 25 százalékos adót vetne ki, a pénzt pedig egyszerűen elutalná Ukrajnának.  

Ezt is ajánljuk a témában

Az ötletet De Croo valóban véglegesként mutatta be, még azt is bejelentette, hogy Belgium 1,7 milliárdos alapot hoz létre Ukrajna megsegítésére – természetesen az adóból befolyó összegekből. Már Ursula von der Leyen is tapsolt elégedettségében, ám ekkor történt valami a belga kormánnyal: megijedt a következményektől.  

Egyre növekvő aggodalmak 

Az információk szerint néhány európai kormány (köztük a francia és a német) az Európai Központi Bank aggályaiban osztozva figyelmeztette Belgiumot és az Európai Bizottságot, hogy tervezett lépésük valóban fenyegetheti a pénzpiacot, és gyengíteni fogja az eurót mint megbízható devizát.  

A belga kormányfő most azzal érvel, hogy a saját döntésének tökéletes összhangban kell lennie a szankciós politikát irányító G7 elképzeléseivel. Mint mondta, jelenleg még mindig nem teremtették meg a jogi hátterét egy ilyen volumenű pénzügyi manővernek, de nem adják fel. „A G7-országokkal és az Európai Bizottsággal közösen olyan megoldást keresünk, amely elkerüli a nemzetközi pénzügyi rendszer destabilizálását” – mondta, azonban hangsúlyozta, hogy 

Belgium egyedül nem tudja vállalni a felelősséget az esetleges következményekért. 

A másik nagy vagyonkezelő, ahol befagyasztott orosz pénzek hevernek, a luxemburgi Clearstream. Hasonlóan a Euroclearhez, az is amiatt aggódik, hogy a negatív következmények (egységes G7-es és EU-s álláspont hiányában) egyedül őt fogják terhelni.  

Az Euroclear egyébként teljesen elkülönítve tartja a zárolt orosz vagyon kamataiból befolyt bevételét, ám azt megjegyezte, hogy a kezelési költség eddig 34 millió euró, míg a szankció miatt felmerült jogi költségei 18 millióra rúgnak. Jelenleg nem kívánt válaszolni a kérdésre, hogy az EU Ukrajna számára kívánja-e továbbítani a nyereség esetleges megadóztatásából befolyt összeget. 

Kijev tajtékzik 

A napokban tett kijevi látogatása alkalmával Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nem felejtette el újra megígérni a befagyasztott orosz pénzekből származó összegeket Ukrajnának. Mint mondta, még az év vége előtt az asztalon lesz egy olyan javaslat, amellyel a G7-ek is egyetértenek.  

Mint azonban a belga kormányfő szavaiból kiderült, a G7-ek csupán elvileg bólintottak rá a nyereség megadóztatására, a gyakorlati kivitelezés negatív utóhatásaival és a várható következményekkel már nem foglalkozott.  

Kijev természetesen rendkívül zaklatott lett a hír hallatán, és azonnal követelni kezdte a pénzt, ám a belga kormányfő most az ukrán vezetésnél is idegesebbnek tűnik. Alexander De Croo tőle szokatlanul kemény hangnemben vágott vissza az őt kritizálóknak, amikor úgy fogalmazott, Belgium segíteni akar Ukrajnának, de azt nehezen viseli, ha meg akarják parancsolni neki, mit tegyen. „Az a pénz Belgiumban van. Ha bárki kezdeni akar vele valamit, először velünk kell konzultálnia” – mondta. 

 

*** 

 

Fotó: Volodimir Zelenszkij és Alexander De Croo belga kormányfő (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko) 

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.     

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sober
2024. január 05. 15:56
"Belgium segíteni akar Ukrajnának, de azt nehezen viseli, ha meg akarják parancsolni neki, mit tegyen." mint az utálatos kismalac a gödörben, amikor a neki segiteni akaró állatok azt mondják: várjál kismalac hozzuk a létrát! mire a disznó (itt zelenszkij!) azt orditja: "Neeeem várok!" Értem én, h bajban vannak, de (a nép nem is!) de a management az egy modortalan farkával zongoráló aljadék! most ez az egyébként gazember kongót kifosztó belga is megtapasztalta! nyugati enervált idióta! majd orbán megmutatja nekik hogy is kell vezetni! a bokájában több ész van mint ezknek együttvéve!
szarvas-2
2023. november 10. 12:50
Ez is "rablózsidó" ötlet volt.
KBA98
2023. november 10. 11:29
Hát jobb is ha megijed, mert ez a mocskos Zelenszkij rengeteg pénz rabolt el az EU-s pénzekből és sok-sok palotája lett. De mi van, ha az oroszok (joggal) visszavágnak?
citromosParizer
2023. november 10. 08:40
Belgiumban azt sem lenne szabad elfelejteni, hogy van egy elég konkrét partjuk, ahol a Poseidon féle radioaktív cunami végig tud söpörni, ha sokat ugrálnak (: de ideje lenne, hogy valaki letörölje a nyugatiak képéről egy téglával azt a gőgös lekezelő vigyort...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!