A török parlament betiltotta a Coca-Colát

2023. november 11. 09:09

A vállalat a török országgyűlés elnöksége szerint támogatja Izraelt, így termékei lekerülnek az itallapról a törvényhozás épületeiben. A finn „vér Pepsi” után itt a „gyilkos Coke”.

2023. november 11. 09:09
Warsaw Daily Life, Economy And Politics
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

Furcsa reggeli élményben volt része azoknak a török képviselőknek, akik a péksüteményük mellé egy Coke-ot rendeltek volna a törvényhozás épületében. Az itallapról ugyanis lekerültek a Coca-Cola termékei. 

 A szituáció kísértetiesen hasonlít arra, amikor szeptemberben a finn parlament oroszországi kereskedelmi tevékenységének folytatása miatt a Pepsit száműzte a honatyák/honanyák környezetéből, nemes egyszerűséggel „vér Pepsi” néven emlegetve az italt. 

 A Coca-Cola sorsát a Nestlé instant kávékkal együtt a török házelnök, Numan Kurtulmus intézte el egy tollvonással. 

Döntése hátterében az áll, hogy a két vállalat „támogatja a palesztinok elleni izraeli agressziót”, bár azt eddig senki nem részletezte, hogy pontosan milyen módon zajlik ez a támogatás. 

A török parlament lépése valószínűleg nem fogja földhöz vágni egy céget sem, a történet érdekességét inkább az adja, hogy ez az első kormánylépés globális márkák ellen az izraeli háború kapcsán.  

Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fed74
2023. november 12. 13:18
Itt is az lesz neaggódj Béla! Amúgy is a gazdád nagy barátja az a tömeggyilkos Török geci! Irány a Türk tanács!!!
SzaboGeza
2023. november 11. 21:38
Nem vesztettek semmit!!! Miért a CocaCola, és a MC Donalds, a demokrácia, ELSŐ PILLÉRE a megszállt területeken???? MIÉRT???
MaBaker
2023. november 11. 20:16
Az összes ilyen multicéget sóval kéne behinteni
polárüveg
2023. november 11. 17:53
"Minek vásárolni és inni készterméket, amikor minden sarki bolt (büfé) a helyszínen készíti a friss gyümölcslevet. A népszerű gyümölcslevek a narancslé (Portakal Suyu), a cseresznyelé (Vişne Suyu) és a csücskelé (şalgam Suyu). Ha te a télen vagy Törökországban, próbáld ki ezt a furcsa és ízletes salepet, a zúzott tápióka gyökérkivonatokból készült forró italt." A törökök odacsaptak az USA soft power-nek. Nemzeti italok kontra globális márka = otthon tartott bevétel kontra külföldre vitt bevétel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!