Csúcsra tolja Oroszország a háborús költségvetést

2023. szeptember 28. 16:21

Jövőre már a GDP 6 százalékát fordítja a Kreml védelmi kiadásokra. A költségeket ironikus módon elsősorban az energiaexport fedezi.

2023. szeptember 28. 16:21
PUTYIN, Vlagyimir
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

 

A Makróm Intézet elemzőjének írása.

 

Moszkva a tervek szerint teljes erővel átfordul a háborús gazdaságra 2024-ben. A hadiipar mint húzóágazat dominanciája immár megkérdőjelezhetetlen, a szociális kiadások még úgy is háttérbe szorulnak a védelmi büdzsé mellett, hogy jövő márciusban Oroszországban választások lesznek.

A Kreml a GDP összegének 6 százalékát akarja a védelmi költségvetésbe terelni, ez pedig azt jelenti, hogy a 2021-es büdzsé háromszorosára hizlalja a kiadásokat. Az idén 3,9 százalékon áll a mutató, amely alapból jelentős mértékben túllépte az eredetileg tervezett 3,3 százalékot. 2021-ben ez a szám még „csak” 2,7 volt.

 

Optimista hangulat a Kremlben

A finanszírozási prioritások változása teljesen egyértelmű: Oroszország minden kiadási területen farag, hogy aztán a darabkákat a védelmi kiadások monstrumába építse be. 

Ez 2024-ben a tervek szerint már 10,8 billió rubel, azaz nagyjából 112 milliárd dollár lesz. 

Mindez persze eltörpül az USA majdnem 900 milliárdos védelmi büdzséje mellett, de Oroszország jelenleg csak Ukrajnára koncentrál, míg az Egyesült Államok változatlanul a világ csendőrének szerepében tündököl, így a NATO legnagyobb befizetőjeként alaphangon csúcson tartja a hadseregre fordított összegeket.

Moszkva egyébként töretlenül optimista a saját gazdasági kilátásait illetően. Ez köszönhető a szankciók működésképtelenségének, amelyből fakadóan Oroszország olaj- és gázexportja a kezdeti visszaesés után folyamatosan nő: jövőre az elemzők szerint a 2022-es kereskedelem bevételei a negyedével fognak megugrani. Az orosz kormány kalkulációi alapján a 2024-es hordónkénti olajár átlagosan 71,30 dollár lesz, szemben az idei 63,40-nel. 

A védelmi költségvetés megtervezésekor a Kreml az országból távozó nyugati vállalatoktól beszedett összegekkel is kalkulálhat, 

 

igaz, a fogyatkozás miatt már csak kisebb volumenű összeg fog becsorogni a központi költségvetésbe a nyugati cégek eszközeinek értékesítéséből: az idei 114,5 milliárd rubeles bevétel jövőre már csak 2,1 milliárd lesz, az azt követő években pedig szinte nullára csökken. 

 

Fotó: MTI/AP/Pool/Kreml/Artyom Geodakjan

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.


 

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2023. október 01. 08:40
MUSZKASZOPÓK IRÁNY A LÖVÉSZÁROK. VIGYETEK BILIT A KIS OSTOBA BUKSITOKRA!
connorj
2023. szeptember 30. 03:23
AZ UTOLSÓ PILLANATIG VÁRTAK. BÍRKA TÜRELMÜK VOLT. https://vm.tiktok.com/ZGJvsffKq/
Theorba
2023. szeptember 29. 12:15
Tudjuk: akár mellényzsebből is. DDD
fsdfsdf
2023. szeptember 28. 21:16
Mert ott még van miből. Európával ellentétben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!