Kedvezőek a májusi munkaerőpiaci adatok

2023. június 23. 10:47

A 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma 2023 májusában 4 millió 713 ezer fő volt, 26 ezerrel több, mint egy éve. A munkanélküliek száma pedig 186 ezer fő, így a munkanélküliségi ráta 3,8 százalék volt.

2023. június 23. 10:47
null

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza

Májusban a munkaerőpiaci adatok továbbra is kedvezően alakultak, vagyis a csökkenő gazdasági teljesítmény nem párosult mérséklődő foglalkoztatással – mondta el a mai KSH-adatokról Regős Gábor.  

A munkanélküliségi ráta

Regős Gábor szerint a munkáltatók kisebb kibocsátás mellett is inkább megtartják a munkavállalókat, mert a munkaerőhiányos környezetre való tekintettel tartanak tőle, hogy elbocsátás esetén nem találnának másikat – ahol pedig nem tudják vagy nem akarják megtartani a munkavállalót, ott egyelőre el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacra kilépők más ágazatokban. A vezető közgazdász visszautalt a tegnap megjelent béradatokra, amelyekből az látszik, hogy a nem rendszeres juttatások az előző havinál kevésbé nőttek, ami azt mutatja, hogy a munkaerőpiac feszessége csökken, kevesebb a prémiumkifizetés, és kevésbé kell túlóráztatni a dolgozókat.

A foglalkoztattak száma

Májusban a foglalkoztatottak száma továbbra is 4,7 millió fő fölött alakult, és az előző hónaphoz képest kismértékben, míg az egy évvel korábbihoz képest érdemben, 26 ezer fővel emelkedett. Regős Gábor szerint a foglalkoztatás tehát egyelőre nem tud már jelentősebben bővülni – ennek vélhetően egyaránt vannak keresleti (kedvezőtlen gazdasági helyzet, alacsony bér) és kínálati (munkaerő alacsony képzettsége, rossz elhelyezkedése) okai is. Regős ugyanakkor kiemelte, hogy számuk nem is csökken, tehát a foglalkoztatás egy igen magas, a koronavírus előttinél is magasabb szinten tetőzik.

Az adatokból Regős megállapította, hogy a külföldi munkavállalás ismét népszerűbbé vált, még ha csak minimális mértékben is – azaz a munkaerőért nemzetközi verseny van, a bérek felzárkóztatása a munkaerő megőrzése érdekében elkerülhetetlen. A munkanélküliségi ráta az előző hónaphoz képest minimálisan, 0,1 százalékponttal 3,8 százalékra mérséklődött, ha pedig csökkenő kibocsátás mellett mérséklődik a munkanélküliség, akkor

A Makronóm Intézet vezető közgazdásza szerint ugyanakkor kérdéses lehet a munkaerőpiac feszességének alakulása, ami viszont a béremelések fő mozgatórugója.

Címlapfotó:123rf.com

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!