Ukrajnát a NATO-ba, mondja az Európai Néppárt

2023. május 11. 13:49

Az EP legnagyobb frakciója nyilatkozatot fogadott el, amelyben felszólította a NATO-t, hogy hosszú távon teremtse meg Ukrajna NATO-csatlakozásának alapjait.

2023. május 11. 13:49
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Ukrajna NATO-hoz való csatlakozásának kérdése jó ideje érzékeny téma a védelmi szövetség berkein belül. Ukrán részről a szándék ugyan megvan, viszont az integrálódás jelentős kockázatokat vet fel. Még 2008-ban a bukaresti csúcstalálkozón tett a NATO egy „homályos” ígéretet arra vonatkozóan, hogy Ukrajna végül csatlakozni fog a szövetséghez.

A tavaly óta húzódó orosz-ukrán háború újra előhozta a kérdést, de az továbbra is feszültségeket hoz a felszínre a tagállamok között. 

Az Európai Néppárt az elfogadott nyilatkozatban leszögezte, hogy az egyre közeledő vilniusi és washingtoni csúcstalálkozókon elő kell készíteni az ukrán NATO-csatlakozás menetrendjének ütemtervét, hogy az a háború befejeződésével azonnal megkezdődhessen és a lehető leghamarabb lezárulhasson. A képviselőcsoport szerint erre azért van szükség, mert Ukrajna csatlakozása tovább

A NATO-n belül nem is az okozza a törésvonalat, hogy Ukrajna csatlakozhat-e egyáltalán, hiszen abban egyetértés van, hogy jelenleg mint háborúban álló fél nem csatlakozhat. A különbség inkább abban a kérdésben van, hogy a szövetségnek konkrétabbá kellene-e tennie a tagságra tett fogadalmat, valamint, hogy ebben a szakaszban milyennek kell lennie az Ukrajnával való kapcsolatnak.

A csatlakozás kérdése tavaly szeptemberig nyúlik vissza, amikor Ukrajna „gyorsított” csatlakozást kért a NATO-hoz. Miközben tehát a szövetségesek készülnek a júniusban Litvániában megrendezendő csúcstalálkozóra, Ukrajna próbál rájuk nyomást gyakorolni – már amennyire tud –, hogy

tegyenek konkrét gesztust Vilniusban, hogy Kijev ezzel is közelebb kerülhessen a tagsághoz.

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba szavai viszont nem éppen ösztönzőleg hatnak a NATO-országokra, ugyanis egyoldalúan kijelentette, hogy a NATO-nak politikai döntést kell hoznia Ukrajna csatlakozásának ütemezéséről, akár Vilniusban, akár az év végéig.

Az Egyesült Államok és Nyugat-Európa mindeddig igyekezett elkerülni a tagságról szóló vitát, ehelyett inkább nagyobb hangsúlyt fektettek az ukrán fegyveres erőknek nyújtott támogatásokra. Néhány keleti NATO-szövetséges viszont éppen azt szeretné elérni, hogy Ukrajna egyértelmű jelzést kapjon Vilniusban, és egyúttal szorosabb intézményi kapcsolatokat építsenek ki NATO–Ukrajna viszonylatban. Különösen a lengyelek vannak e tekintetben felfokozott hangulatban. 

Andrzej Halicki, az Európai Néppárt lengyel delegációjának vezetője például kifejtette, hogy ezzel erős politikai akaratot akarnak felmutatni, és szerinte azért volt jelentős a képviselőcsoport által elfogadott nyilatkozat, mert az övék a legnagyobb csoportosulás, amelynél fogva hatással tudnak lenni az EP többi politikai tömörülésére.

A néppárti frakcióvezető, Manfred Weber pedig kijelentette, hogy a NATO-nak fel kell készülnie arra, hogy a háború befejeződésével Ukrajna NATO-tag lesz. Szerinte ugyanis az orosz invázió után nem tudják elképzelni Ukrajnát Európa biztonsági szerkezetén kívül. Éppen ezért, tanulva a múltból kell kijavítaniuk a hibákat, amelyeknek köszönhetően Ukrajna még nem NATO tagállam. 

Egyébként a háború kitörése óta nem csupán a NATO, de a mielőbbi európai uniós tagság is egyre többször merül fel Ukrajna vonatkozásában. 

Nyitókép: 123rf

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2023. május 23. 18:00
azt a másik, erősebb gyógyszert kellene szedned...
fater0921
2023. május 12. 14:07
Teljesen jogos volt múltkor a magyar képviselő kérdése: Mennyi hülye van még????
nempolitizálok
2023. május 11. 19:01
Inkább az oroszokat a NATO-ba, benneteket pedig a sittre, korrupt eurogenyák.
akkor ki
2023. május 11. 18:51
Ezt a szőrös majmot is megvette kilóra a szarosgyurka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!