Betiltották a ChatGPT-t Olaszországban, perelik a készítőt

2023. április 07. 09:24

Az olasz nemzeti adatvédelmi hatóság (DPA) közölte, hogy azonnal letiltja a ChatGPT-hez való hozzáférést, és vizsgálatot indít a készítője, az OpenAI ellen.

2023. április 07. 09:24
null

A Microsoft csevegőbotját, a ChatGPT-t egész egyszerűen betiltották Olaszországban adatvédelmi aggályok miatt, sőt, be is perelik az OpenAI-t, a megalkotóját – jelentette be pénteken az ország adatvédelmi szabályozó hatósága. A DPA szerint nincs olyan jogalap, amely indokolná „a személyes adatok tömeges gyűjtését és tárolását”, amelyet a ChatGPT mögött álló algoritmusok betanítására használnak. A szabályozó hatóság azt is állította, hogy ezeket az adatokat pontatlanul dolgozták fel.

A DPA hozzátette, hogy a korlátozás ideiglenes: addig tart, amíg a vállalat nem tudja betartani az Európai Unió általános adatvédelmi törvényeit, ismertebb nevükön a GDPR-szabályokat – állítja az Insider.

A ChatGPT hibázott, a DPA egyből lecsapott rá

Az olasz hatóság egy friss, 2023. március 20-i adatvédelmi incidensre is hivatkozott, amelynek során – egy programozási hiba miatt – egyes ChatGPT-felhasználók láthatták más felhasználók beszélgetéseinek címeit. Sam Altman, 

És bár a ChatGPT felhasználási feltételei szerint a szolgáltatás a 13 éves és idősebb korosztálynak szól, az olasz felügyelet rámutatott, hogy nem ellenőrzik ennek biztosítását

Az ideiglenes tiltás a szerdai nyílt levélben kérteket teljesíti – amelyet több mint ezer ember, köztük mesterségesintelligencia (MI)-szakértők, Elon Musk és az Apple társalapítója, Steve Wozniak is aláírtak –, és amelyben a GPT-4-nél erősebb technológia fejlesztésének hat hónapos szüneteltetésére szólították fel a vállalatot. Az intézkedéseket támogatók továbbá arra kérték az MI-t alkalmazó vállalatokat, hogy vezessenek be biztonsági protokollokat.

„Az elmúlt hónapokban a mesterséges intelligenciával foglalkozó laboratóriumok irányíthatatlan versenyfutásba kezdtek az egyre erősebb digitális elmék kifejlesztése és bevetése érdekében, amelyeket senki, még a létrehozóik sem tudnak megérteni, a cselekedeteiket megjósolni vagy megbízhatóan irányítani”

– áll a nyílt levélben.

Az OpenAI-nak 20 napja van arra, hogy bemutassa, milyen intézkedéseket tesz a hatóság aggályainak eloszlatására, különben akár 20 millió eurós bírsággal, vagy a vállalat éves globális forgalmának 4 százalékával büntetésre is számíthat.

Kína is fellépett a ChatGPT ellen

Bár Kína is betiltotta a népszerű csevegőbotot, teljesen más okból: a kormányzat átfogó tűzfala és szigorú internetes cenzúrája sújtott le rá.

Jelentések szerint a nagy technológiai cégek, köztük a WeChat csevegőoldal anyavállalata, utasítást kaptak arra, hogy tiltsák le a programokhoz való hozzáférést. Néhány héttel ezelőtt 

A China Daily cikke szerint a ChatGPT Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területtel, Kína legnagyobb, nemzetközi figyelem övezte renitens tartományával kapcsolatban feltett kérdésekre „az amerikai kormány politikai propagandáját követő válaszokat adott, miszerint: ott népirtás folyik”.

A kínai platformokon ma már a ChatGPT-re történő keresések egész egyszerűen nem vezetnek sehová, miután feltehetően működésbe is lépett a cenzúra.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NERb0t
2023. május 25. 14:38
francba, most hogy fognak az olaszok ukránimádó kommenteket generálni?
nyezega
2023. április 27. 12:32
ChatGPT=0 --- Ennyi felőlem.
apika2
2023. április 25. 09:34
A ChatGPT is csak azt böfögi vissza, amit engednek neki. Teljesen nyilvánvaló, hogy politikailag manipulál, vagy manipulálhat.
Karbantartó9
2023. április 15. 16:52
ChatGPT: Kérdésem: Mi a véleményed a Mandiner nevű magyar hírportálról? GPT: Azok, akik azonosulnak a konzervatív vagy jobboldali politikai nézetekkel, lehetnek elégedettek a Mandiner tartalmával, mivel az többnyire az ő szemszögükből tárja fel a híreket és az eseményeket. Azonban azok, akik eltérő politikai vagy ideológiai nézeteket vallanak, lehet, hogy kritikusabbak a Mandiner tartalmával szemben, mivel az erősen konzervatív álláspontot képviselhet. Kérdésem: Mi a véleményed a népszabadság nevű magyar hírportáltól? GPT: A Népszabadság hírportál állítólag független és objektív híreket közöl, és az olvasóknak lehetőséget nyújt a különböző politikai nézetek megismerésére. Azonban, mint minden hírportálnál, fontos az objektivitás és az információs hitelesség értékelése, és érdemes több forrásból tájékozódni az adott témákról annak érdekében, hogy megalapozott véleményt alakítsanak ki. Ezzel is igazolható: a ChatGPT leginkább a balliberális túlsúlyban lévő amerikai média híreit dolgozta fel és válaszait az alapján adja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!