Az élelmiszereken belül éves alapon továbbra is több termék drágulása kiemelkedő: meghaladja a 70 százalékot a tojás, a vaj, a sajt és a kenyér árának növekedése is. Havi alapon ugyanakkor néhány élelmiszernél pár tized vagy pár százalékos ármérséklődés jelent meg: például a margarinnál, a sertéshúsnál vagy a baromfihúsnál. Ugyanakkor jelentősebben, 1 hónap alatt több mint tizedével emelkedett a friss zöldségek ára.
A szolgáltatások drágulása 11,3 százalékról 11,6 százalékra gyorsult – itt egy fokozatos növekedés látható, bár az áremelkedés az átlagostól még jóval elmarad, de azt a magas inflációs várakozások felfelé húzzák. A tartós fogyasztási cikkek árnövekedése lassult, 13,5 százalékról 12,6 százalékra, amelyet a forint erősödése mellett a kereslet mérséklődése magyarázhat.
Az inflációs alapfolyamatokat jobban leíró maginfláció is csökkent januárról februárra, 25,4 százalékról 25,2 százalékra. Ez azonban továbbra is kiemelkedően magas érték, így a monetáris lazítás korszaka még nem jött el, annak kapcsán fontos lesz az uniós források beérkezése mellett az infláció mérséklődésének tartóssága is.
Mi várható a Magyar Bankholding elemzése szerint?
Suppan Gergely szerint a bázishatásokat felerősítheti, hogy