Német fegyvergyár: azért nincs elég lőszer Ukrajnában, mert a kormányok nem nyúlnak a zsebükbe

2023. március 18. 08:59

Németország legnagyobb hadianyaggyártója, a Rheinmetall elnöke állami támogatásokat sürget, és azt állítja, nem a hadiipar hibája, hogy nincs elég tüzérségi lövedék Ukrajnában.

2023. március 18. 08:59
null
Révész Béla

A magyar haderőfejlesztés egyik legkiemeltebb beszállítója, a Leopard harckocsikért és a 155 mm-es lövedékekért is felelős német Rheinmetall vállalat vezérigazgatója, Armin Papperger kendőzetlen nyíltsággal beszélt arról, hogy az Ukrajnában kialakult lőszerhiány miatt az európai kormányok a felelősek. „Megrendelés nélkül nem gyártok semmit” – mondta, rámutatva, hogy az európai hadiipar addig nem tudja orvosolni a kritikus lőszerhiányt, ameddig a kormányok nem nyúlnak mélyebben a zsebükbe, hogy növeljék a hadiipari vállalatok kapacitásait. 

Az ukrajnai háborúban jelenleg a tüzérségé a főszerep, a főszereplővé vált 155 mm-es lövedékekből azonban globális hiány tapasztalható. Ukrajna egyetlen hónap alatt lövi el az Egyesült Államok éves kapacitását, így a donorországok a saját tartalékaikat emésztették fel: az USA például a vésztartalékként tárolt izraeli készletéből küldött 300 ezer darabot Kijevnek, ám már ez a mennyiség is szó szerint füstbe ment. 

Ukrajna havi 350 ezer tüzérségi lövedékkel lenne elégedett, a lőszerhiány azonban immár időnként kilátástalan helyzeteket eredményez a fronton. Papperger most keményen beleszólt az erről folyó vitába, mondván: „A lőszerhiány nem a védelmi ipar hibája. Az ipar azt adja, amire szükség van”. Márpedig szerinte az idei, lassan véglegesedő megrendelések alapján a Rheinmetall kapacitásainak mindössze kétharmadát fogja kihasználni.

Oroszország akkor veszít, amikor a Nyugat úgy akarja

Reznyikov ukrán védelmi miniszter igényeit a hadianyaggyártó főnöke szerint a jelenlegi megrendelésszámmal nehéz lesz teljesíteni, ahhoz egyfelől duplázni kellene a szerződésekben szereplő tételeket, másfelől állami támogatásokkal kellene a gyártási kapacitásokat növelni. 

A Rheinmetall jelenleg évi 450 ezer tüzérségi lőszert tud gyártani, a következő két évben ezt a mennyiséget 600 ezerre akarja növelni. Az ambiciózus projekt egyik zászlóshajója pedig Magyarország lesz, a vállalat várpalotai gyárában ugyanis a 155 mm-es tüzérségi lövedékeket is nagy mennyiségben fogják előállítani.

A cég Szászországban is szeretne egy lőszergyárat építeni, ám Papperger már most közölte, hogy a 700-800 millió eurós beruházást csak állami segítséggel fogja tudni kivitelezni. „Nemzetbiztonsági projektről beszélünk, amit önerőből nem tudunk finanszírozni. Állami támogatásra van szükségünk, és hiszem, hogy a kormány jó döntést fog hozni” – mondta.

A Rheinmetall vezére szerint az amerikai és az európai védelmi ipar megfelelő mennyiségű haditechnikai felszerelést tud szállítani Ukrajnának, ám ahhoz – az USA fegyvergyártóinak igényeihez hasonlóan –  hosszú távú szerződésekre és rögzített megrendelésállományokra lesz szükség. „Ha a Nyugat azt akarja, hogy Oroszország elveszítse ezt a háborút, akkor Oroszország el fogja veszíteni. Európa és az Egyesült Államok több fegyvert tud előállítani, mint amennyit Oroszország valaha is képes lesz” – nyilatkozta a hadiipari üzletember.

Fotó: Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke beszédet mond a német Rheinmetall és a magyar állam közös beruházásában épülő Lynx-harcjárműgyár bokrétaünnepségén Zalaegerszegen 2021. szeptember 10-én.
MTI/Varga György

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2023. március 20. 00:24
"mert a kormányok nem nyúlnak a zsebükbe" Valaki árulja már el kik nekünk az ukránok, valami eltartási szerződött vagy valami zabigyerek..?
stug
2023. március 20. 00:24
Egy modern, 21. századi háborúban nem a tüzérségé lenne a főszerep - de a muszkák ennyit tudnak, a Nyugat meg nem akar belemenni.
zara
2023. március 20. 00:23
azért nincs közbiztonság, mert nem fizettetek eleget. aláriás: a maffia
Lord Vader
2023. március 19. 23:00
Nyúljon mélyen a zsebébe a sok hülye politikus vagy a sok debil gyáros fejes, ne az adófizetők pénzét adják oda az ukrán náciknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!