Tavaly 3,5 százalékkal több lakás épült

2023. február 22. 15:53

A KSH friss adatai szerint 3,5 százalékkal emelkedett tavaly az épített lakások száma a háború és az energiaválság okozta nehézségek ellenére is. Több mint 20 ezer lakás épült, ami 2011 óta a harmadik legmagasabb adat.

2023. február 22. 15:53
null

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet makroelemzési vezetője

, a Makronóm Intézet makroelemzési vezetője


A 2022-es esztendő IV. negyedévében Magyarországon 4,6 százalékkal kevesebb lakás épült ugyan, mint egy évvel korábban, ám 2022-ben összességében így is 3,5 százalékkal emelkedett az épített lakások száma. Történt ez dacára a háború és az energiaválság okozta nehézségeknek – mondja Regős Gábor, a Makronóm Intézet makroelemzési vezetője.

Az így felépült több mint 20 ezer lakás 2011 óta a harmadik legmagasabb adat – jegyzi meg Regős Gábor. Szerinte azonban a lakásállomány megújítása és a demográfiai folyamatok javítása érdekében ennél valamivel több lakás felépülésére lenne szükség évente. 

1. ábra 


Forrás: KSH, 2023.02.22.

A lakásépítések számának magasan tartásához fontos eszközt jelentenek a családtámogatások, illetve a kedvezményes áfakulcs. Ugyanakkor idén nehezítik a lakásépítéseket a magas építőipari árak, a projektek elhúzódása, illetve a szakemberhiány is.

A 2022-es lakásépítési szám jól tükrözi a kormányzati családpolitikát, hiszen a legnagyobb mértékben,

23,9 százalékkal a községekben nőtt a lakásépítések száma, ami a Falusi CSOK-nak tulajdonítható. 

A lakásépítések számának budapesti 6,1 százalékos visszaesése mindeközben a magas árakkal magyarázható, azaz azzal, hogy egy fővárosi új lakás nagyon nehezen megfizethető.

Igény ugyanakkor volna az új fővárosi lakásokra is, ezt mutatja a tavaly kiadott építési engedélyek 144 százalékos emelkedése. 

A kiadott építési engedélyek 16,9 százalékos növekedéséhez csak a főváros tudott pozitívan hozzájárulni, minden más településtípus esetén csökkent a kereslet.

A régiókat tekintve, a központi régiót kivéve, mindenhol nőtt az átadott lakások száma. A lakásépítéseken belül a vidéki lakások arányának növekedése összefüggésben áll azzal is, hogy az új lakások átlagos területe 5,4 négyzetméterrel 96,1 négyzetméterre nőtt.

Mi várható a következő időszakban?

A következő időszakban a lakásépítések száma akár növekedhet is, ugyanakkor az építőipar kapacitáskorlátjai, illetve az elszálló árak problémát jelenthetnek a tényleges megvalósításban. 

Amennyiben az építőipar többi ágazatának keresletcsökkenése nyomán a lakásépítések ára nem emelkedik az eddig tapasztalt ütemben, és sikerül a projekteket határidőre befejezni, az növelheti az átadott lakások számát, 

míg az energiaválság nyomán a lakosság fizetőképességének csökkenése mérsékelheti azt.

2. ábra 


Forrás: KSH, 2023.02.22.

A KSH adatai részletesen

A főbb adatok:

– 2022-ben 20 540 új lakás épült, ami 3,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

– A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 35 002 volt, 17 százalékkal több, mint 2021-ben (ez gyakorlatilag a folyamatban lévő, de nem minden esetben befejezett lakásépítések számát jelenti).

– Budapesten tavaly 6610 lakást vettek használatba, 6,1 százalékkal kevesebbet, mint 2021-ben.

További részletes mutatók és trendek:

– Az új lakások száma a megyei jogú városokban enyhén növekedett (11 százalék), a többi városban csökkent (–3,9 százalék), a községekben pedig közel negyedével nőtt (24 százalék) az előző évhez képest.

– Pest régióban a fővároshoz hasonló mértékben lett kevesebb a használatba vett lakások száma: a 3800 új lakás 7,8 százalékos csökkenést jelent.

– A központi nagyrégión kívül mindenütt nőtt az új lakások száma a megelőző évhez viszonyítva.

– A növekedés mértéke kiemelkedő volt a Dél-Alföldön (30 százalék), ahol a közel kétezer új lakás fele a régió központjában épült.

– A Nyugat-Dunántúlon felépült 2700 lakás 3,1 százalékkal több a megelőző évinél.

– Ugyanakkor az alacsony bázisról hasonló arányú növekedést felmutató Észak-Magyarországon alig több mint 600 lakás épült.

– Az ország többi régiójában az új lakások száma 1300–1800 között alakult, és ez 20 százalék körüli bővülést jelentett az egyes régiókban.

– A természetes személyek által épített lakások aránya 35-ről 39 százalékra növekedett, a vállalkozások által építetteké 64-ről 60 százalékra csökkent 2021-hez képest, összhangban a fenti trendekkel.

– Az új lakóépületekben használatba vett lakások 49 százaléka családi házban, 39 százaléka többlakásos épületben, 9 százaléka lakóparkban található.

– A használatba vett lakások átlagos alapterülete 5,4 m2-rel 96,1 m2-re nőtt 2021-hez képest.

– A kiadott építési engedélyek száma 2022-ben 14 462-vel haladta meg az átadott lakásokét, ez 44 százalékos növekedést jelent az előző évi különbséghez képest.

– Az építési engedélyek országos növekedése mögött élesen szétváló területi folyamatok figyelhetők meg. Az előző évhez képest a fővárosban az engedélyek száma közel két és félszeresére növekedett, azonban minden más településkategóriában csökkent: a megyei jogú városokban 5,6, a többi városban 16, a községekben pedig 11 százalékkal.

– Az építendő lakások száma a fővároson kívül kizárólag egy régióban, Nyugat-Dunántúlon növekedett, az előző évhez képest 14 százalékkal.

– Az építtetők az esetek 46 százalékában éltek az egyszerű bejelentés lehetőségével. Ez az arány Budapesten a legalacsonyabb (11 százalék) és a községekben a legmagasabb (85 százalék), ami összefüggésben áll azzal, hogy a vállalkozói építésű társasházak esetén jellemzően nincsen lehetőség egyszerű bejelentésre.

– 2021-hez képest a kiadott új építési engedélyek alapján 16 százalékkal kevesebb, összesen 13 897 lakóépület építését tervezték 2022 végén.

– A tervezett egylakásos lakóépületek aránya 77 százalék volt, összesen 10 727 darab.

– A tervezett nem lakóépületek száma 4 768 volt, 5 százalékkal kevesebb, mint 2021-ben.

Címlapfotó:123rf.com
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!