Magyar kutatások segítik a gluténérzékenyeket!
A gluténérzékenység az utóbbi évtizedekben világszerte népbetegség lett, a területet magyar tudósok is kutatják.
A Phys.org tudományos oldal számolt be arról a friss kutatási eredményről, mely szerint a csapvíz egy természetes védőpajzsot képez a káros mikroműanyagok ellen. Az AMBER, az SFI Center for Advanced Materials and Bioengineering Research, a Trinity és a University College Dublin közös kutatócsoportja azt állítja, vizsgálatokkal bizonyították, hogy a csapvíz egyes összetevőinek köszönhetően a háztartási eszközökből, vízforralókból nem oldódik ki mikroműanyag a használat során.
A mikroszkopikus műanyag darabok több szempontból is veszélyesek
A Chemical Engineering Journal című folyóiratban közzétett kutatásból kiderül, hogy a csapvíz olyan nyomelemeket és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek egyszerűen megakadályozzák, hogy a műanyag bomlásnak induljon, illetve mikroműanyag darabkákra essen szét. A műanyag ugyanis valójában soha nem bomlik le, csak elaprózódik, hogy végül mikroműanyagként mindenhova beférkőzzön. Ráadásul ezeken a parányi anyagdarabokon könnyen megülnek és akár az emberi szervezetbe is bejutnak különböző káros anyagok.
A laboratóriumi körülmények akadályozhatták eddig a felfedezést
A mikroműanyagok felszabadulását vizsgáló korábbi kutatások a tiszta víz olyan formáit használták, amelyek csak laboratóriumokban léteznek, és nem tartalmazzák azokat az egyéb anyagokat, melyek például a csapvízben megtalálhatóak.
Nem baj, ha bebarnul a vízforraló, sőt!
John J. Boland professzor, az AMBER és a Trinity Kémiai Iskola munkatársa, a kutatócsoport egyik vezetője elmondta, hogy jól ismert folyamat volt már eddig is, hogy a műanyagok hogyan bomlanak apró, mikroműanyag darabokra, amelyek így könnyen a környezetbe kerülnek és onnan pedig az emberi szervezetbe juthatnak. A professzor szerint
Ahogy Boland ismertette, a csapvíz nem száz százalékban tiszta H2O, hiszen különböző nyomelemeket és ásványi anyagokat is tartalmaz. A vizsgálat szerint éppen ezek az extra anyagok módosítják, illetve akadályozzák a műanyag bomlását. A professzor példaként a vízforraló belsejét borító barna elszíneződést említette, amely a csapvízben található réz-ásványokból képződik és tökéletes védelmet nyújt az eszköznek. A réz egyébként a házakban található réz vízcsövekből kerül a csapvízbe, nem természetes alkotóeleme annak.
Boland professzor szerint ez azért rendkívül fontos felfedezés, mert így már világos, hogy
A kutató úgy fogalmazott, hogy ez a felfedezés is azt mutatja, hogy a természetben találhatóak a legjobb megoldások, amit a modern technológiának csak le kell másolnia.