A múltkor még lóról, ostorral terelték a migránst, most konténerekből épít kerítést Texas

2021. november 15. 13:37

Texas az amerikai-mexikói határbiztonsági tervében lévő hiányosságokat úgy pótolja, hogy tengeri szállítási konténereket pakol le a határra kerítés gyanánt, elsősorban a vízi átkelőhelyeken, arra terelve a bevándorlókat, ahol nagy erőkkel tudják őket fogadni.

2021. november 15. 13:37
null

A hajózási konténereket a tisztviselők szerint október végén kezdték el telepíteni az amerikai-mexikói határ egyes szakaszai mentén, a texasi Eagle Passban.

Greg Abbott texasi kormányzó utasította az állami ügynökségeket (...), hogy kezdjék meg a nagy tárolókonténerek egymás mellé helyezését az alacsony vízállású átkelőhelyeken, hogy ott fizikailag megakadályozzák az illegális bevándorlók bejutását” – mondta Renae Eze, Abbott szóvivője a FreightWavesnek küldött e-mailben.

Eze elmondta, hogy az állam több ezer nemzeti gárdistát, illetve a Texasi Közbiztonsági Minisztérium (DPS) rendőreit is beveti. Emellett járműveket használnak akadályként, illetve további szögesdrótot húznak fel a déli határon.

Eze nem válaszolt azon kérdésekre, hogy hogyan szerezték be a konténereket, és hányat telepítettek.

Troy Nehls texasi képviselő szerint Abbott találékony módot talált a migránsok átkelésének megfékezésére azzal, hogy a konténerek stratégiai elhelyezésével olyan területekre irányítja a migránsokat, ahol több rendőr és határőr áll rendelkezésre.

„Ez egy olyan eszköz, amellyel a kormányzó megpróbálja lelassítani, megfékezni ezt az inváziót” – mondta Nehls a Fox Newsnak.

Abbott azt mondta, hogy Texas és Mexikó 1200 mérföldes határának mintegy 733 mérföldes szakaszán van szükség kordonokra. Az állam még nem fejezte be a határfal egyetlen állandó részét sem, de egyes szakaszok már december végére felállhatnak.

Abbott szeptember 16-án törvénybe iktatott egy közel 1,8 milliárd dolláros határbiztonsági finanszírozási törvényt, amely az állam a következő két évben a határvédelemre költ. A törvényjavaslat 750 millió dollárig terjedő összeget tartalmaz a texasi-mexikói határfal építésére.

(Címlapon: PAUL RATJE/AFP és MTI/EPA/Miguel Gutiérrez)

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik