Most jó igazán magyar cégnek lenni: pénzeső alatt íródhatnak a hazai sikertörténetek

2021. október 17. 19:29

Magyarország Kormánya gőzerővel dolgozott az utóbbi időben azon, hogy a magyar kkv-szektort segítse és erősítse. Számtalan nagyszabású program indult, amely a hazai vállalkozások fejlődését segíti elő, mind jelentős anyagi támogatással, mind információátadással. A Fejlődik a hazai! eheti adásában Dobos Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára ismertette részletesebben a magyar cégek számára elérhető támogatási programokat, hiteleket.

2021. október 17. 19:29
null

Senki nem marad ki

A 2014-2020-as uniós költségvetési időszak a végéhez ért, és elkezdődött a 2021-2027-es ciklus, amely kapcsán büszkén mondhatom, hogy Magyarországon indultak el először az új időszak támogatási programjai, ugyanis tavasszal a kormány 587 milliárd forintnyi fejlesztési forrás meghirdetéséről döntött

– kezdte Dobos Balázs.

Az előttünk álló időszak céljait a KKV Stratégia jelöli ki a vállalkozásfejlesztés számára. Ezek közül a legfontosabb, hogy a magyar vállalkozások széles körének legyen lehetősége a megújulásra és a fejlődésre, úgy technológiai, mint szervezeti szinten, mert ez nem csak termelékenységüket növeli, hanem hozzáadott értékteremtő képességüket is, amely a stabil munkahelyek és a növekvő bérek záloga is egyben.

A másik fő törekvés pedig az, hogy a már most is kiemelkedő növekedési potenciállal rendelkező hazai vállalkozásokat célzottan, személyre szabott lehetőségekkel segítsék, hogy a hazai piacon megerősödjenek, majd a külföldi piacokon is meg tudjanak jelenni exportőrként, vagy akár a kifektetési stratégia részeként külföldi beruházásokat is tudjanak megvalósítani.
A támogatási programok ráadásul egymásra épülnek, hogy egyre többen bekerüljenek az általános támogatási rendszerbe, majd onnan továbbjussanak a személyre szabott programba.

A legjobbaknak is szükségük van a támogatásra

A jól teljesítő cégeknél sok esetben nem arról van szó, hogy egy technológiai beruházásra vagy egy új gyártócsarnokra van szükségük, hanem arra, hogy működésüket és szervezetüket alapjaiban újítsák meg

– mondta Dobos Balázs.

Erre reagálva kínál a kormány olyan szolgáltatásokat, amelyek a „puha készségeket” fejlesztik – úgy, mint tanácsadás, marketing, továbbképzés és vállalati belső képzések támogatása – hogy a vállalkozások ezeken a területeken is fejlődni tudjanak.

A portfólió úgy néz ki, hogy gyakorlatilag a legkisebb falusi vállalkozásoktól, egészen a jövő magyar multijaig bezárólag kínálunk támogatási programokat

– hangzott el az adásban.

Magyar Multi Program (MMP)

A program célja, hogy a legígéretesebb hazai vállalkozásoknak személyre szabott támogatási lehetőségeket és fejlesztési csomagot kínáljon. A feltételesen vissza nem térítendő támogatás mértéke 100 millió forinttól akár 2,5 milliárd forintig is terjedhet egy adott vállalkozás esetében, ezért cserében azonban elvárt, hogy a GDP-növekedést háromszorosan meghaladó ütemben növelje az adott vállalat a hozzáadott értékét.

A program következtében az erős magyar vállalkozások, amelyek jelenleg még csak a kkv-szektorba tartoznak, a határokon túlra is kinőhetik magukat és egy évtizedes távlatban akár regionális multik is lehetnek. A program előminősítésére pályázni minden hónap első hetében lehetséges, az mmp.ifka.hu felületen.

Zöld Nemzeti Bajnokok Program

Az ágazati program célja, hogy a gazdaság minden szegmense a zöldítés és a fenntarthatóság irányába mozduljon. Egyre több vállalatnál központi kérdés a környezettudatosság, azonban az átálláshoz szükséges eszközöket eddig főként külföldről szerezték be. Éppen ezért jött létre a Zöld Nemzeti Bajnokok Program, amely a zöldítés kínálati oldalát, azaz a hazai gyártócégeket hivatott megerősíteni. A teljes keret 30 milliárd forint, pályázónkként 20 millió forinttól akár 1,5 milliárd forintig is terjedhet a támogatás összege. A programra október 22-ig várják a jelentkezőket a znb.ifka.hu felületen.

Mindenkire gondolnak: a legkisebbektől a vidéki vállalkozásokig

Magyar Falu Program

Dobos Balázs szavait idézve:

Azt láttuk, hogy a vállalkozásoknak van egy olyan szegmense, amelyek a korábbi időszakokban nem jutottak uniós forráshoz. Éppen ezt felismerve indítottuk el a Magyar Falu Vállalkozás-Újraindítási Programot, aminek az a célja, hogy a legkisebb, 5000 fő alatti településeken működő mikrovállalkozások juthassanak kis összegű fejlesztési forráshoz, kisebb beruházásaik megvalósításához. Így ők 2-10 millió forint közötti fejlesztési támogatást kaphatnak.

Ha egy vidéki fodrászatra, autószerelő üzemre, fényképészre gondolunk, akkor ebből az összegből megvalósítható egy felújítás, új gépek beszerzése, energiahatékonysági fejlesztés, amellyel helyben jobb szolgáltatást tud nyújtani az adott cég vásárlóinak. A program indulásakor pozitív tapasztalat volt, hogy a pályázók 86 százaléka olyan volt, akik korábban még nem részesültek uniós támogatásban.

A hatalmas érdeklődés miatt a Technológiaváltó Támogatási Program következő körét tervezik

2021 nyarán rendkívüli érdeklődés mellett nyílt meg a Technológiaváltó Támogatási Program, amelynek célja a mikro-, kis- és középvállalkozások termelékenységének növelése, valamint technológiai és szervezeti megújulásának támogatása. A szakpolitika meglátása szerint rendkívüli eredmény, hogy a 100 milliárd forintos keretösszeget egyből duplájára kellett emelni, amely még így is alig 5 perc alatt kimerült. A korábbi tájékoztatás alapján a szakpolitika azt ígérte, hogy számíthatnak a cégek a konstrukció újabb körének meghirdetésére.

Egyszerűbb pályázni, mint valaha

Korábban a pályázatokról szóló információk gyűjtése és a jelentkezés is nehezebb volt, azonban mindezt jelentősen leegyszerűsítette a szakpolitika az elmúlt 1,5 évben. Az online felületek közül kiemelkedik Vali, a vállalkozói információs portál, amelyről a műsorban korábban már volt szó (www.vali.hu). Vali segítségével ami eddig akár napokat vett igénybe, az mostantól 3 kattintásra rövidül. A felületen a cégek személyre szabott tájékoztatást kapnak a számukra elérhető, aktuális pályázatokról, programokról, kedvezményes hitelekről, képzési lehetőségekről. A felület sikerét mutatja, hogy alig pár hónap alatt 4000-nél is több vállalkozás regisztrált. 

A Magyar Multi Program egyik ígéretes vállalata: a Z elektronika

A pályázás folyamatában további segítség egyrészt, hogy a technológiaváltó programokban a pályázás mára teljese online, míg a kiemelkedő teljesítményű vállalkozásoknak szóló pályázás egy szakmai előminősítéssel indul, amely keretében a szakmai koncepciót egy szakértőkből álló bizottság értékeli, majd, ha a bizottság elfogadja a koncepciót, csak akkor kell összeállítani a pályázati anyagot. Szintén segítség a kkv-knak, hogy a bizottság, ha úgy látja, javaslatot tesz a projektfejlesztésre, tanácsokkal látja el a pályázókat. Ezzel időt is spórol a cégeknek, illetve hozzájárul, hogy szakmailag megfelelő pályázatok kerüljenek benyújtásra.

Idén 5. alkalommal kerül megrendezésre a nagyközönségnek szóló Modern Gyárak Éjszakája

A tudásátadást segíti továbbá, hogy sikeresen, közel 100 vállalkozás részvételével zajlik a Modern Mintaüzemek Program is, amely keretein belül a vállalkozók ellátogathatnak olyan üzemekbe és gyárakba, ahol a jelenleg ismert legmodernebb, digitalizált, innovatív megoldással dolgoznak, így egymást inspirálva, ötleteket cserélve segíthetik egymás fejlődését a vállalkozók. Sőt, mostanra biztossá vált, hogy idén novemberben is lesz Modern Gyárak Éjszakája! 

A következő 2021-2017-es időszak tehát rendkívül izgalmasnak ígérkezik és valóban minden vállalkozó megtalálhatja azt a méretének és igényének megfelelő programot, amely a fejlődéséhez szükséges.

A cikk szerzője Blősz Dalma

(Fotók forrás: IFKA)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kanmacska
2021. október 18. 22:21
Na, ez a fontos és a jövőt igazán befolyásoló hír, nem az, hogy Maki hogyan fingik.
Ma is bukik a Zorbán...
2021. október 18. 22:21
Ahhoz képest, hogy a bolsevista propaganda hazugságai és gyűlölködése szerint "a Zorbán mindent ellop", elég sok marad...
Ma is bukik a Zorbán...
2021. október 18. 11:18
Ahhoz képest, hogy a bolsevista propaganda hazugságai és gyűlölködése szerint "a Zorbán mindent ellop", elég sok marad...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!