Hazánkban a gombagyűjtés hagyománya évszázadokkal ezelőttre visszanyúlik, a legrégebbi gombaételeket tartalmazó szakácskönyv a 16. századból származik, de magának a magyarországi gombatermesztésnek is legalább 250 éves hagyománya van. Ez nem csak büszkeséggel töltheti el a magyar gombatermesztőket, de olyan versenyelőnyhöz is juttathatja őket, amely kiemelkedik az európai palettából.
A hazai gomba versenyképességének kulcsa
Magyarország egyik legnagyobb előnye a gombatermesztésben, hogy Európa közepén helyezkedik el, így a gombaimportra szoruló szomszédos országok mind tőlünk vásárolják fel a szükséges készleteiket. Emellett viszont fontos szempont az is, hogy mezőgazdasági ország lévén rengeteg szervesanyag képződik – többek között a gabona betakarítása során – mely a gombatermesztésben a szénforrást jelenti. Így például a termesztett csiperkegomba alapanyagának 80 százalékát ez a mezőgazdasági szervesanyag képezi. A másik fő összetevő a gombák előállítása során a nitrogén, ezt pedig ló- vagy baromfitrágyából nyerik ki. Így végeredményben minőségi, kiegyensúlyozott ízvilágú gombákat tudnak termeszteni.
Az igazi, versenyképes, jövőbe vezető út a felszíni, klimatizált gombatermesztő házak kialakítása, amelyek automatizálva vannak és szezonalitás nélkül tudják biztosítani az áruházak polcaira a megfelelő mennyiségű és minőségű termékeket
– mondta Rácz József.