Már megint szuperhitellel bombázza a magyar cégeket a kormány

2021. szeptember 30. 14:45

A gazdaság újraindítása érdekében a legkisebb vállalkozások számára elindult a Széchenyi Mikrohitel GO! új hitelkonstrukció a Széchenyi Kártya Programban, amely a mikrovállalkozások beruházási céljait segíti, jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

2021. szeptember 30. 14:45
null

Rengeteg a magyar mikrovállalkozás

Elmondta, Magyarországon mintegy 800 ezer mikrovállalkozás működik, a hazai vállalkozások 94 százalékát teszik ki, 1,1 millió embernek adnak munkát, ezért a kormány támogat minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti a legkisebb, kiszámítható foglalkoztatást biztosító cégek fejlődését.

Krisán László, a Széchenyi Kártya Programot működtető Kavosz Zrt. vezérigazgatója ismertette, hogy a Széchenyi Mikrohitel GO! terméket kifejezetten a mikrovállalkozásoknak dolgozták ki az ITM-mel közösen, a mikrohitelt széles beruházási célra lehet fordítani, a legfeljebb 9 alkalmazottal dolgozó vállalkozások maximum 50 millió forintot vehetnek fel akár 10 éves futamidőre, évi fix 0,5 százalékos kamattal az egész futamidőre az állami támogatásnak köszönhetően.

Új hitelek segítik, hogy a kicsikből nagyok legyenek

György László hangsúlyozta, az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program az elmúlt 20 évben bebizonyította, hogy hozzájárul a magyar vállalkozások stabil működéséhez, a járvány alatt is segítette a vállalkozásokat. A Kavosz-szal kidolgozták és tavaly májusban elindították a krízistermékeket, amelyekkel eddig több mint 33 ezer vállalkozást segítettek 943 milliárd forint értékben, tette hozzá az államtitkár.

György László rámutatott arra, hogy a sikeres védekezés után a gazdaság újraindítása került előtérbe, megváltoztak a vállalkozások igényei is, megújultak a Széchenyi Kártya Program hitelei is.

Felidézte, hogy 2021. július 1-jétől a magyar vállalkozásokat segítő öt új hitelterméket indítottak útjára Széchenyi Kártya Program GO! néven, amelyet az elmúlt három hónapban 3400-nál több vállalkozás vett igénybe mintegy 91 milliárd forint értékben.

A vállalkozói visszajelzések alapján az látszik, hogy a mikrovállalkozások a bankoktól nehezen kapnak beruházási hitelt, ezért kell biztosítani számukra az igényeikhez leginkább illeszkedő, gyorsan és könnyen felvehető, jól hasznosuló forrást, és ez a Széchenyi Mikrohitel GO!, amely csütörtöktől igényelhető, mondta György László.

Nem bankokon keresztül lesz elérhető

Krisán László elmondta, a Széchenyi Mikrohitel GO! terméket nem a bankokon, hanem a programhoz csatlakozó pénzügyi vállalkozásokon keresztül fogják forgalmazni, a hitelhez 10 százalék önrész is kell, újdonság, hogy akár kezdő vállalkozás is igényelheti, valamint 2 év türelmi időt is lehet kérni.

A Kavosz vezérigazgatója részletezte, hogy a kormány a Széchenyi mikrohitelhez kamattámogatást, kezelési költségtámogatást, kezességi díjtámogatást ad, és vállalta, hogy a piaci kamatkörnyezet változása esetén is marad a 0,5 százalék évi fixkamat a teljes futamidő alatt. A hitelt folyósító pénzügyi vállalkozás a futamidő elején egyszeri 1 százalékos szerződéskötési díjat kérhet. A Kavosz honlapjáról elérhető elektronikus felületen is lehet kezdeményezni a hitelkérelem benyújtását, de hitelt felvevő beazonosításához személyes megjelenésre is szükség lesz, mondta Krisán László.

(MTI, MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!