Az USA a második legnagyobb adóparadicsom

2021. augusztus 25. 10:25

Megmutatjuk, hová menekítik a pénzüket a világ leggazdagabbjai.

2021. augusztus 25. 10:25
null
Takács Zsolt

Az offshore számláknál két fő szempont van: titoktartás és hozzáférhetőség. A média és a popkultúra miatt az adóparadicsomokról mindenkinek a titkos svájci bankok vagy egy karibi szigetország jut az eszébe – írja a Visual Capitalist. Ebben van is némi igazság, azonban az adóparadicsomok az egész világon megtalálhatóak és vannak köztük erős gazdasági hatalmak is.

A Tax Justice Network által létrehozott Financial Secrecy Index a titoktartás szintje és a méretarány alapján sorolja fel a 20 legnagyobb adóparadicsomot.

A titoktartási szempont azt mutatja meg, hogy az adott joghatóság bankrendszere mennyire tudja elrejteni a pénzt. Ez magába foglalja a tulajdonosi nyilvántartásokat, a jogi személyek átláthatóságát, az adó- és pénzügyi szabályozásokat, valamint a nemzetközi sztenderdekhez való igazodást.

A globális méretarány esetében azt vizsgálták, hogy az adott joghatóság milyen mértékben részesül a határon átnyúló pénzügyi szolgáltatásokból. Ez a mutató elsősorban az IMF által nyilvántartott fizetési mérlegek statisztikáján alapul.

A lista közel felét európai országok teszik ki, a többi pedig Amerikában, valamint Ázsiában található. A listán szerepelnek olyan pénzügyi nagyhatalmak, mint például az USA, Japán és az Egyesült Királyság, de vannak kisebb nemzetek is, mint a Kajmán-szigetek, Hongkong és Luxemburg.

Meglepő, hogy sok adóparadicsomnak van kapcsolata Angliával, mivel a húsz államból négy brit tengerentúli terület vagy koronafüggőségek.

Titoktartási szempontból a legelőkelőbb helyen végzők közé tartozik a Maldív-szigetek, Angola és Algéria. Ezek az országok azonban az összes offshore pénzügyi szolgáltatás kevesebb, mint 0,1 százalékát teszik ki.

Relativitás

A lista elemzésénél fontos a relativitás. Lehet, hogy az Egyesült Államok és Kanada nem tűnik adóparadicsomnak a hazai állampolgárok számára, de a kelet-ázsiai és a közel-keleti szupergazdagok kihasználják a külföldi adótörvényekben fellelhető kiskapukat. Az Egyesült Arab Emírségek például az afrikai gazdagok számára vált adóparadicsommá az elmúlt években.

Természetesen nem csak a magánszemélyek, hanem vállalatok is kihasználják az adóparadicsomokban rejlő lehetőségeket. A Tax Justice Network 2021-es társasági adóparadicsomokat vizsgáló felmérésében a brit Virgin-szigetek, a Kajmán-szigetek és Bermuda foglalja el a dobogó első három helyét.

A magánszemélyek gyakran fantomcégeket hoznak létre a vagyonuk elrejtésére,

míg a vállalatok közvetlenül helyezik el a pénzüket az adóparadicsomokban, hogy késleltessék az adók megfizetését.

Globális minimumadó

Az adóparadicsomok helyzete jelentősen megváltozhat, mivel a 15 százalékos globális minimumadó bevezetését már több mint 130 ország elfogadta, bár többen – köztük Bermuda is – nemet mondtak a kezdeményezésre. A jövő legnagyobb kérdése, hogy a leggazdagabb réteg egyszerűen elfogadja-e a már meglévő szabályokat vagy új megoldásokat és adóparadicsomokat fedeznek-e fel – fejezi be gondoltatmenetét Omri Wallach, a Visual Capitalist szerzője.

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2021. augusztus 26. 14:42
Az adóparadicsomok "természetesen" maradnak! Senkinek ne legyen kétsége!
mo ching
2021. augusztus 26. 14:41
Azt elfelejtette megemlíteni a kedves író, hogy ezek a paradicsomok csak úgy maradhatnak fenn, ha az odavitt pénzt amerikai kötvényekbe fektetik be. Panama rosszalkodott, kapott is érte, míg a Kajmán-szigetek egy időben az első 3 amerikai államkötvény tulajdonos között volt.
56október
2021. augusztus 26. 14:40
Ha így folytatják, hamarosan minden megszűnik ott, ami jó.
cutcopy
2021. augusztus 26. 14:40
Oh, ezek a világ jobbításán dolgozó nagyhatalmaink, ha csak egy másodpercre felfednék az adóelkerülők névsorát, mennyi éhezőt meg lehetne menteni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!