Hawaii: új törvényjavaslat készül a környezet megvédésére a turizmus káros hatásaival szemben

2021. június 25. 15:56

A Hawaii-i Turisztikai Ügynökség (HTA - a sziget vezető menedzsment szervezete a turizmus területén) 1998 óta Hawaii reklámkommunikációjára helyezte a hangsúlyt, hogy minél vonzóbb desztinációként tüntessék fel a világ számára. De 2019-ben a turisták rekordszámmal (10 millió felett) jelentek meg a területen, ami rányomta bélyegét a helyiek életvitelére és életminőségére is. Emellett jelentős negatív környezeti hatásokat váltott ki, ami az ösvényeket, a partokat és a felszentelt helyeket illeti.

2021. június 25. 15:56
null

Megújulás a turisztikai stratégiában

Így a pandémia idejét az ügynökség új vezetője, John De Fries a „huliau” névvel illeti, ami annyit tesz, hogy „az átalakulás ideje”. De Fries úgy gondolja, ez a megfelelő alkalom, hogy visszaállítsák Hawaii eredeti látképét, ugyanakkor összekössék egy modern technológiai fejlődéssel és az őshonos bölcsességgel, így megteremtve a sziget új jövőjét, és népszerűsítsék az államilag elfogadott fenntarthatósági célokat, melyeket 2030-ig szeretnének elérni. 

Mint a nemzet első állama, akik elismerik a klímaváltozás sürgető problémájának jelenlétét, a lakosok érezték, hogy átalakításokra van szükség a turisztikai menedzsment stratégiákban, méghozzá minél hamarabb. A többség úgy vélekedett, hogy a mérleg nagyon kibillent az egyensúlyból a turizmus javára és ennek a helyiek fizették meg az árát derült ki nemrég egy a HTA által végzett felmérésből. Ezután a HTA egy eddig soha nem látott lépést tett és a marketingen túlnyúlva egy rendkívül átfogó, fenntartható és megújulást ígérő turisztikai stratégiával állt elő, ami három új fókuszpont mentén fog haladni. Ezekben kiemelkedő helyet kapott a helyi kultúra ápolása, a közösség és a környezet kérdésköre. Ezen erőfeszítések támogatására további 7,5 millió dolláros ráfordítást ígértek. 

Az akadály: ellehetetlenítik a helyiek életét

Mihelyst megkezdték a fellendülést segítő stratégiák alapozását, és a turizmust beárnyékoló gazdasági problémák megszűnni látszottak, az utolsó pillanatban a törvényhozás bevezette a 862. számú törvényjavaslatot, melyben megfosztották a HTA-t a finanszírozás jogától és minden efféle felelősségétől. A javaslat egy korábbi verziójában még az szerepelt, hogy a bennszülött Hawaii-i szervezetek, kulturális programszervezők és környezetvédelmi nonprofit szervezetek mindegyikének csökkentik a költségvetését, ami természetesen azonnali felháborodást keltett a közösség soraiban és több, mint 200 nyilvános ajánlást váltott ki az ellenzéknél. 

Minket akarnak használni és mindent elvenni otthonainkból, a forrásainkat és az életmódunkat, amiért cserébe nagyon keveset vagy abszolút semmit nem kapunk

–  nyilatkozott Mapuana Da Silva, a kailuai kulturális nonprofit szervezet, a Hika’alani ügyvezető igazgatója.

A cikket fordította Szecsődi Ramóna.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!