A pénzügyek terén is törölné a tagállami vétót az EU-ban az SPD kancellárjelöltje

2021. május 21. 08:29

A külpolitikában és a pénzügyi kérdésekben is át kell térni a többségi döntéshozatalra az Európai Unióban (EU) – mondta a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje csütörtökön Berlinben.

2021. május 21. 08:29
null

Olaf Scholz a Westdeutscher Rundfunk (WDR) német regionális közszolgálati médiatársaság Europaforum című rendezvényén az izraeli-palesztin konfliktus ügyében Magyarország miatt meghiúsult EU-s állásfoglalással kapcsolatban elmondta, hogy a külpolitikában „feltétlenül” be kell vezetni a többségi döntéshozatalt, „ha az EU szuverén és erős akar lenni”.

Ugyanakkor

nemcsak a külügyminiszterek tanácsában kell bevezetni az új döntéshozatali formát, hanem a többi között a pénzügyminiszteri tanácsban is,

„különben folyton azzal kell küzdenünk, hogy van néhány ország, amelyek például üzleti elvvé emelik az adódömpinget, és majd azt mondják, hogy nemmel szavazunk” az ilyen adópolitikával ellentétes kezdeményezésekre – mondta az SPD kancellárjelöltje.

A szövetségi kormányban a pénzügyminiszteri és az alkancellári tisztséget betöltő politikus pártja május 9-én tartott kancellárjelölt-választó kongresszusán konkrét választási ígéretei közül kiemelte a digitális gazdaság óriásvállalatainak méltányos megadóztatását Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter nemzetközi vállalatcsoportokra vonatkozó, világszerte kötelező társaságiadó-minimumról szóló javaslata alapján.

Olaf Scholz a WDR rendezvényének kancellárjelölti fórumán fejtette ki, hogy az EU-ban a pénzügyekben is szakítani kell a tagországok teljes egyetértésén alapuló döntéshozatallal.

A regionális közszolgálati médiaszolgáltató fóruma volt a szeptember 26-i szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő német pártok első kancellárjelölti vitája. A jelöltek – Olaf Scholz mellett Annalena Baerbock a Zöldektől és Armin Laschet a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől – külpolitikai és EU-s politikai kérdésekről vitáztak. Nézeteik között a legtöbb ügyben kevés különbség mutatkozott, számos kérdésben inkább a a hangsúlyokban volt eltérés.

A menekültügyi politika tervezett reformjával kapcsolatban például Annalena Baerbock mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a Frontex EU-s határ- és partvédelmi ügynökségnek át kell vennie a civil szervezetektől a hajótörött menedékkérők kimentését. Armin Laschet azt emelte ki, hogy Németország egyedül nem tudja vállalni a menedékkérők befogadását, ezért „európai megoldásra” van szükség. Példaként Lengyelországot és Magyarországot említve kifejtette, hogy ha nem lehet valamennyi tagországot bevonni, akkor az együttműködésre hajlandó EU-tagokkal kell összefogni. Olaf Scholz hozzátette: helyes, hogy Németország „előremegy” és összefog más tagállamokkal, de továbbra is törekedni kell egy méltányos, a tagországok teljesítőképességén alapuló közös mechanizmus kialakítására.

(MTI, fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nakatomi
2021. május 26. 17:36
"Ha 51%-al lehet Alkotmányt módosítani" 51%-al NEM LEHET Alkotmány módosítani. Csak a mandátumok 66+1%-val. Ne keverjük össze a szavazatok arányát a mandátumok arányával.
Kriszta67
2021. május 26. 17:35
De ezt csak úgy lehet eltörölni ha mindenki beleegyezik, nemde? Mondjuk az ellenzék beleegyezne ha kormányra kerülne.
MZXX
2021. május 26. 17:35
Azzal végünk is lenne. A többségi szavazást semmiképpen. Akkor kilépés az EU-ból.
pitypang1125
2021. május 26. 14:44
Még szerencse hogy ezt nem ők fogják eldönteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!