Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A politika nem játék! Vagy mégis? Méghozzá nem is akármilyen.

2024. április 24. 18:23

Különböző korok és konfliktusok vagy éppen dilemmák elevenednek újra az asztalon, és a játékosé a döntés, hogy a világ milyen irányba menjen tovább.

2024. április 24. 18:23
Hegemony: Lead Your Class to Victory
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Böjtös Gábor

Volt már szó a vallásos témájú társasjátékokról, cikket kaptak az elitnek számító Lacerda-játékok, sőt a lengyel sikertörténet, a The Witcher asztali adaptációját is bemutattuk. A modern társasjátékos világ és piac azonban ennél is szélesebb spektrumon mozog, kimondottan izgalmas és változatos palettával, aminek hála a politika nemhogy megfér az asztalon, de kimondottan sok játék foglalkozik vele, méghozzá mindenféle nehézségben, formában és stílusban.

Ezt is ajánljuk a témában

Kis politika, nagy lépések

És hogy mennyire ördögtől való gondolat a politika megjelenítése a játékban? Egyáltalán nem az, hiszen kimondottan interaktívvá teszi a játékmenetet, akár kis mértékben megjelenítve is feldobja az élményt és a mechanikát. Mivel pedig sokaknak szól az élete a politikáról, akár minden mást kiszorítva az érdeklődési köréből, nem is olyan rossz ötlet ezt játékba implementálni. Akár csak minimális szinten is. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ott van például a magyar Kard és Korona, ami a hazai történelem egyik zűrös időszakát mutatja meg, az utolsó Árpád-házi király, III. András halálát követően, és bár a fő motívum a területszerzés, a harc a különböző egységekkel, egy titkos licitáláson a tisztségekről is döntenek a játékosok, így például a Nádor és a Tárnokmester kilétéről, ami inkább csak egy állandó hatást biztosít az illetőnek, de mégis, maga a választás extra réteggel gazdagítja a játékmenetet. 

A szintén magyar Újrajátszott Trianonban már konkrét tisztségeket töltünk be, miközben a románokkal és társaikkal küzdünk az egyre erősödő kommunista hatalom szorításában, és a területfoglalás és a harcok mellé emiatt bekerül a képletbe a törvények elfogadása, ami pláne kifejezetten izgalmas adalék.

Újrajátszott Trianon
Újrajátszott Trianon (2022)

Ezt is ajánljuk a témában

Aztán ott a videójátékból érkezett Frostpunk, melynél a kataklizmikus jégkorszakban kell a túlélőkről gondoskodnunk, hőt termelnünk és a különböző társadalmi rétegek közötti feszültséget minél inkább csökkentenünk. Megszavazható törvényjavaslatok pedig itt is akadnak, amikkel például 

a gyerekeket is munkába küldhetjük, ám a szimpla egyszeri vagy állandó hatások helyett ebben az esetben már komoly következményei lehetnek döntéseinknek. 

És ez még mindig a jéghegy csúcsa, ahogy a szimplán a téma alapján illeszkedő társasjátékok esetében sem beszélhetünk kifejezetten politikai társasokról. A vírusokkal küzdő Pandemic-sorozat egyik nagyágyúja, a Pandemic: Legacy – 0. évad például a hidegháborús időkbe repíti el játékosait, egy ügynökökkel teli világba, miközben A Watergate-ügy inkább csak a köntösét tekintve politikai, mivel a játékmenet egy szimpla kétfős, egymás elleni kötélhúzás, amelynek háttere bármi lehetne – az újságírók és a Nixon-adminisztráció oldaláról mégis azt mutatja be, hogy mi vezetett az Egyesült Államok 37. elnökének lemondásához, eközben azért a függelékben részletesen bemutatja a történet legfontosabb szereplőit és eseményeit.

A Watergate-ügy
A Watergate-ügy (2019)

A történelem egy-egy nagyobb szelete

Direkt és komplexebb, komolyabb politikai társasjáték azonban a Cuba Libre, amely interaktív formában meséli el az '50-es évek végének hírhedt felkelését, 1-4 játékos részvételével ábrázolva az 1957-58 között lezajlott eseményeket. A játékos felek mindegyike a konfliktus egy meghatározó frakcióját irányítja: a kormányt, a felkelést kirobbantó M26 csoportosulást, az antikommunista és anti-Batista DR (Directorio) mozgalmat, valamint az alvilágot tömörítő Szindikátust. 

A játékban katonai, politikai, gazdasági intézkedésekkel és különböző események kihasználásával kell felépíteni egy olyan erőt, mellyel befolyásolható a lakosság, valamint erőforrásokat szerezhetünk, így közelebb kerülve céljaink eléréséhez. 

A 2005-ös Twilight Struggle ennél nagyobb terhet vesz a vállára, mégpedig azt, hogy két fő részére tegye elérhetővé a hidegháború, azon belül is a Szovjetunió és az Egyesült Államok párharcát, amihez a teljes Föld biztosítja a színteret, miközben a kötélhúzás akár egy atombomba élesítésével is befejeződhet.

Votes for Women
Votes for Women (2022)

Aztán ott a nagyon különleges kinézetű, játéktérként textilt használó Pax Pamir, amely Afganisztánban, a Durrani Birodalom összeomlását követő politikai csatát eleveníti fel, míg a 2021-es Shores of Tripoli egy 1801-1805 között zajló háborúnak ad teret, amely az Egyesült Államok és a berber kalózok között játszódik le. Vagy ott a 2022-es Votes for Women, a Shores of Tripoli kiadásáért is felelős Fort Circle Gamestől. Címéhez hűen pedig a női választójogért zajló küzdelmet prezentálja, ezzel ünnepelve a 19. alkotmánymódosítás 100. évfordulóját. 

A 2021-es, kártya-vezérelt Shasn sem véletlenül maradt a felsorolás végére, hiszen a Kickstarter-kampánnyal, közösségi gyűjtéssel elkészült játékban politikusként küzdhetünk egy fiktív ország választókerületeiért, a különböző ideológiák mentén. 

A Shasn az egyik legegyedibb és legkülönlegesebb társasjáték a témában, nagyon igényes tálalással, ami miatt az angolul értőknek mindenképpen ajánlott, ha valaki olyan társasra vágyna, ami politikával kapcsolatos. De ha már Kickstarter, akkor kiemelt figyelmet érdemel a szintén közösségi gyűjtésben elkészült Hegemony, amely sok helyen és sokaknál vált 2023 egyik, vagy éppen a legjobb társasjátékává.

 

Ez a harc... az osztályharc lesz a végső

A Hegemony: Lead Your Class to Victoryban egy összeomló országban – a gazdaság csődöt mond, a középosztály lassan eltűnik, a tőkések elvesztik a profitjukat, a politikai feszültség pedig egyre csak nő – kell sikerre vinni az egyik rendelkezésre álló társadalmi réteget. 

A játék már ott érdekesen indít, hogy a résztvevő felek jelenléte a játékosszámtól függ, az állam például csak akkor száll be a "küzdelembe", ha megvan a maximális, 4 fős csapat. 

A küzdelem pedig nem véletlenül került idézőjelbe, elvégre nem kimondott harc folyik: valamekkora mértékű együttműködés nélkül maga az ország sem működik, avagy a tőkéseknek és a középosztálynak például az üzletben kell kompromisszumképesnek lennie, míg a munkásosztály működteti a kialakuló gépezetet, az állam pedig igyekszik mindenkivel valami jót tenni.

Hegemony: Lead Your Class to Victory
Hegemony: Lead Your Class to Victory (2023)

Közben az együttműködés látszata mögött mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti. A munkásosztály minél nagyobb béreket szeretne, miközben az oktatással, az egészségüggyel és a luxustermékekkel lehet a kedvére tenni, de ezért tesz is, hiszen ha rosszul alakulnak a dolgok, képes a sztrájkra és demonstrációra, amivel persze vigyázni kell, mert a köz érdeke a termelés és az adók befizetésével a gazdaság erősítése. Eközben a középosztály pedig igyekszik a saját kis vállalkozásait sikerre vinni, ezzel a tőkés nagyvállalatoknak konkurenciát biztosítva, miközben az említett harmadik fél nem rendelkezik saját munkásokkal, ezért a termeléshez és bevételhez rá van szorulva a másik két rétegre. És akkor a felek törvénymódosításra is képesek, így vitahelyzetet teremtve, a törvényes szavazás intézményével élve, ami 

az államot viheti el számos irányba, a szocialistától a nacionalistáig, ezek minden következményével együtt.

 

Politizálásra fel!

Nem véletlen, hogy a Hegemony: Lead Your Class to Victory kapta a legtöbb figyelmet, hiszen ez a legújabb és talán a legérdekesebb játék a témában, amely bár csak angolul, de ismét elérhető itthon is. Dizájnja letisztult és igényes, ahogy komponensei is nagyon minőségiek, a téma komplexitásához képest pedig egy nagyon izgalmas, élvezetes és logikus formában kínálja azt a politikai viszályt és gazdasági erőpróbát, ami a mindennapokban is zajlik. Persze mindegyik felsorolt társasjáték nagyszerű választás annak, aki kedveli a témát, hiszen a maga módján mindegyik különleges, ezzel is bizonyítva azt, hogy a modern társasjáték sokkal több egy szimpla "játéknál", ami már 

inkább a felnőtteknek és sok esetben az értelmiségnek való, meghagyva a populárisabb darabokat, a Monopolyt és UNO-t meg a többi slágerterméket az igazán nagy tömegeknek.

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. április 25. 04:51
Böjtös Gábor ezeket megvette?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!