Sok száz gyümölcsfajtát gondozott és nemesített, belekóstolt az 1848-as forradalomba is – ő a magyar almák atyja

2024. október 02. 23:11

A kétszáz éve született Bereczki Mátéra emlékezünk.

2024. október 02. 23:11
null
Gózon Ákos

Nyitókép: MTI/MTVA/Oláh Tibor

Fotó: Wikipedia

„A gyümölcsészek előtt régóta ismeretes a teljesen piros almáknak az a tulajdonsága, hogy rajtuk, ott, a hol ág vagy levél szorosan érintkezik velök, a piros szín ki nem fejlődhetik. E tulajdonságot azután a dilettáns pomológusok, a kik ráérnek pepecselni, fölhasználják arra, hogy a pirulni épen kezdő, és már jól kifejlődött gyümölcsök napos oldalára monogrammokat vagy egyéb képleteket ragasztanak papirosból, melyet a teljesen megpirult gyümölcsről azután eltávolítanak; a mikor azután az eltakart helyen ott van sápadt színben a monogramm vagy egyéb képlet.” Ez az indulatos kifakadás a Természettudományi Közlöny című folyóiratban – a Természet Világa jogelődjében – jelent meg, az 1887. novemberi számban. Szerzője Bereczki Máté, aki akkor már a hazai gyümölcstermesztés és gyümölcsfa-­nemesítés első számú tudós tekintélyének számított. S éppen e tudományág, a pomológia tekintélyének a védelmében vetette papírra sorait. Nem szerette volna, ha a levélrajzos almák előállításához hasonló szemfényvesztések elterelték volna a figyelmet a hazai mezőgazdasági kutatások valódi eredményeiről. Az ő tollából tényleg hiteles volt ez a „rendreutasítás”, ugyanis nem kevesebb mint 424 alma-, 522 körte-, 137 szilva-, 26 cseresznye- és 17 meggyfajta hosszabb-rövidebb leírása olvasható a Gyümölcsészeti vázlatok című munkájában – vagyis ennyiféle gyümölcsfával bizonyosan dolgozott személyesen. Bereczki Máté kunágotai tankertjében 

a korabeli források szerint háromezer fa virágzott és termett. 

Ennek a szinte mesés fajtagazdagságú kertnek az egyszemélyi megálmodója és létrehozója kalandos életpálya után jutott el a gyümölcsnemesítés és gyümölcstermesztés tudományterületéig.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000102
2024. október 02. 23:17
🍓 ️ ­­­É­­­r­­t­é­­­k­­e­­l­­d­­ ­­­a­­­ ­­­s­z­­e­x­­­i­­ ­p­­u­­­n­­­c­­i­m­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Akitlosz
2024. október 02. 23:17
Csakis a zöld almát szeretem, a pirosat nem. Az túl édes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!