Dél-koreai írónő kapta idén az irodalmi Nobel-díjat

2024. október 10. 13:22

A díj kapcsán általában felmerül Krasznahorkai László és Nádas Péter neve is, akik hosszú ideje a magyar irodalom nemzetközi szinten is elismert alakjai.

2024. október 10. 13:22
null

Nyitókép: konyvesmagazin.hu

Átadták az irodalmi Nobel-díjat, amelyet idén a dél-koreai Han Kang vehetett át.

A Svéd Akadémia csütörtök 1-kor jelentette be a hírt. Az 53 éves írónak eddig nyolc regénye jelent meg, de jelentetett meg versesköteteket is, és 2016-ban már elnyerte a rangos nemzetközi Booker-díjat is.

Magyarul eddig a Nemes teremtmények és a Növényevő című regényei jelentek meg.

Az irodalmi Nobel-díj eszmei és anyagi értelemben egyaránt a legértékesebb irodalmi díj. Alfred Nobel végrendelete értelmében évről évre annak a bármely országból származó szerzőnek adják át, 

aki az irodalomhoz a legkiválóbb idealisztikus beállítottságú alkotással járult hozzá”.

Tudta?

A szakértők és fogadóirodák szerint a kínai Can Hszüe volt az egyik legesélyesebb az irodalmi Nobel-díj elnyerésére.

Az irodalmi Nobel-díj kapcsán minden évben felmerül Krasznahorkai László és Nádas Péter neve, akik hosszú ideje a magyar irodalom nemzetközi szinten is elismert alakjai.

Nevük rendszeresen ott szerepel az esélyesek között, néhány fogadóirodánál az oddsok alapján lehet tippelni a lehetséges nyertesre. Az egyik brit fogadóiroda becslései szerint Krasznahorkai Lászlónak idén 12-es oddsa volt megnyerni a díjat, Nádas Péter neve azonban hosszú évek után először tűnt el a fogadóirodák listáiról. A legesélyesebb szerintük Gerald Murnane ausztrál regényíró 4,5-ös oddsszal, őt a kínai Can Hszüe követi 5-össel.

De volt olyan fogadóiroda is, ahol Krasznahorkai László megelőzött olyan esélyeseket is, mint Haruki Murakami, Margaret Atwood, Karl Ove Knausgård.

Érdekesség:

A Svéd Akadémiát sokan támadták azzal az utóbbi időben, hogy az irodalmi Nobel-díj odaítélésekor az európai szerzőket helyezi előtérbe, a tavalyi évben is európai szerző, a norvég Jon Fosse kapta az irodalmi Nobel-díjat. Ráadásul a 116-szor odaítélt díjat csupán 17 alkalommal kapta nő. 

 

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dominik
2024. október 10. 15:13
már jópár éve politikai ez az egész... már a sorstalanságnál lehetett érezni, hogy ez politikai (mondjuk az a könyv tényleg nagyon jó is volt)
zatoicsi
2024. október 10. 14:46
gilou-au-clavier "Direkt báncsaja a háttérhatalmi hálózat a magyarokat, hogy nem az igaz magyarok iigaz barátjának, Kim Dzsong-il elvtársnak adják." te azzal a Gelhugyerával vagy egy szobában az elmegyógyintézetben?
enes
2024. október 10. 14:32
Nem kapot Babits és Szabó M sem.
survivor
2024. október 10. 14:26
A faszt érdekel. Bob Dylan óta röhej az egész. Elfriede Jelinek óta mocsok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!