„Trianon óta a magyar nemzet bizonyosan kultúrnemzet” – 80 éves lett Pritz Pál

2024. augusztus 08. 09:03

A 20. századdal foglalkozó magyar történészt főként a nemzeti minimum kérdése, a nemzet lényege és a személyiség szerepe foglalkoztatja a történelemben.

2024. augusztus 08. 09:03
Kovács Gergő
Kovács Gergő

Ma 80 éves Pritz Pál magyar történész, az MTA doktora, akinek új könyvéről is beszámoltunk a tavalyi évben. Ahogy írtuk, Pritz Pál a hiteles, nagyívű, nyitott történészek közé tartozik, aki a lényegesbe oltotta a szakmaiságot: a sorskérdéseket helyezi az előtérbe, 

a magyar történelem tektonikai alapjaira koncentrál,

 amely emberi alapállás végső célja a konszenzuskeresés, a nemzeti minimum hangsúlyozása, felkutatása, és ha kell, megteremtése.

Ezt is ajánljuk a témában

Íme, egypár érdekes gondolat, afféle esszencia Pritz Pál Intelmeiből, amit a fiatal történésznemzedéknek címzett. A történész a Mandinernek ajánlotta fel a szöveget közlésre, mivel a lapot – noha önmagát mindig és következetesen baloldalinak vallotta – kedveli és mértéktartónak tartja.

 A szemezgetett gondolatok olykor komorak, de talán megfontolandók. 

„Szóval – így ma is a nóta – 

ki van zárva, hogy ilyen kis vacak ország európai történelmet csináljon. 

A kettős mérce pedig nem csupán a politikában dívott, dívik és fog dívni az idők végezetéig. Működik az bizony a történetírásban is.”

„Az elmúlt két évtizedben leginkább két dolog foglalkoztat. Az egyik a nemzet, a nemzeti. A másik a személyiség szerepe a történelemben.”

„A történelem olyan, hogy legtöbb esetben 

a létező alternatívák a rossz és a kisebbik rossz közötti választás lehetőségét kínálják.”

„Jó szívvel ajánlhatom mindenki másnak, aki tisztán akarja látni később a múltját, jegyezze le időben a megtörténteket. Nem azért, hogy később jó nagyokat lódítsunk (bár az igazi sikerek az ilyesmiből inkább megszületnek), hanem azért, hogy emlékezetünk gyakori ficamjainak ne váljunk a rabjává.”

„Mi a magyarázat? Az, hogy a nemzet történeti képződmény. Az, hogy a nemzet jelentős mértékben elképzelt közösség. Molnár Erik becsületes kommunista volt. Akkor is megmaradt annak, amikor fivére a sztálini önkény áldozata lett. Mert, ha az inkvizíció – például – tette azt, amit tett, s mégis a tanítás igaz maradt, akkor miért dobnánk sutba a másik eszmét, mert az az adott történelmi körülmények szorításában egy másik thermidor áldozatává silányult? Innen is a közbülső tanulság: soha nem lesz történész a specialista. Hanem csak az, aki képes holisztikusan gondolkodni.”

„Akinek rend van a fejében, az tudja, hogy 

a nacionalizmus maga a polgári nemzeteszme. Az egyik közösséget emeli, a másikat sújtja.

 Ha túlhajtják, akkor már nem nacionalizmus, hanem sovinizmus. Innen is a tanulság: tiszta fogalomhasználat nélkül aligha lehet tudományt művelni. Persze, hogy meg lehet próbálni, még sikert is arathatunk közbe. De aztán az idő a szemétdombra hányja.”

„Az államférfi nem az, akit az államügyeket intézi. Akkor Dunát lehetne velük rekeszteni. És természetesen nem is ideológia fabrikálta fogalom. Az államférfi a stratégia és a taktika dialektikus egységének mestere. Messzire lát, képes messze távon is maradandót alkotni, s közben nem bukik orra a napi politika zűrzavarában. 

A 20. századi magyar história négyet termett: Tiszát, Bethlent, Telekit és Kádárt. Nincs ma még válasz arra, mi a helyes sorrend közöttük,

 hiszen az államférfiak sem egyforma nagyságúak.”

„Bethlen Gábor úgy kezdte országlását, hogy Jenőt és Lippát magyar vér áztatása árán adta át a töröknek. Kádár János muszkavezetőként kezdte az országlását. Ha Bethlen nem sokkal később meghal, akkor a magyar ügy árulójaként vonul be a históriánkba. De 16 esztendővel később ment el, s ott van államférfiúi emléke a magyar panteonban.”

„Ha Kádár János a megtorlások közepette megy el, hasonló lenne Bethlen Gábris elképzelt korai halálához az emléke. Ma az ő emlékezete körül nagy a zűrzavar. Mert a nevével összeforrott korszak – nota bene: soha nem volt Kádár-rendszer, amit működtetett, az a sztálinizmus/posztsztálinizmus egyik válfaja – annak a korszaknak lett az áldozata, amely még nem zárult le. Majd lezárul, s akkor az inga Kádár János történelmi szerepe dolgában is nyugvópontra jut.”

„Mivel a nemzet – súlya okán ismétlem – jelentős mértékben elképzelt közösség, ezért természetesen 

létezett szocialista nemzet is.

 És mivel a rendszer elszállt a történelem retortáin, persze hogy elillant a szocialista hazafiság is. Ám balga dolog lenne azt hinni, hogy ami egyszer megvolt, annak írmagja sem marad.”

 

„Szóval, az akkori szocialista nemzetnek két hatalmas nyavalyája volt. Az egyik, hogy cipelte az átkot, amit a szovjet szuronyok jelentettek. Szuronyok hegyén táncolva nemzetet építeni eleve defektes dolog. Aztán államnemzet volt, miközben 

Trianon óta a magyar nemzet bizonyosan kultúrnemzet. Tehát része a diaszpórába szorult magyarság is.

 Amelynek a hazai hatalom csak a mostohája volt. Minden bajára, keservére az volt a budapesti válasz, hogy majd a lenini nemzetiségpolitika minden ficamot orvosol. Azok pedig nemhogy enyhültek volna. Inkább elgennyesedtek. Leginkább éppen Romániában, ahol a legtöbben éltek/élnek nemzettársaink.

„A személyiség történelmi szerepe megítélése dolgában az a legnagyobb csapda, hogy a társadalmi törvények (…) az embereken, szóval cselekedeteinken keresztül valósulnak meg. Lényegében úgy, hogy amit az egyik akar, azt a másik megakadályozza. És ami megvalósul, az a kettő valamiféle vegyüléke. Ebből következően a nagyobb veszély folyton a túlbecsülésben leledzik. Mégis 

a személyiség – ha valóban személyiség az illető – a szerkezetekkel egy pontig sikerrel dacolhat.

Mérésére nincs képlet, nincs recept. 

A konkrét helyzet konkrét elemzése az egyetlen helyes út.”

 

 

 

 

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tintapaca
2024. augusztus 08. 10:39
Nem vagyok elragadtatva Pritz Páltól. Felszínes közhelyeket idéztek tőle. Ha csak ennyit szűrt le a XX. századi magyar történelem realitásaiból, akkor sajnálom. Ma még adós a hazai történész garnitúra a Trianon utáni Horthy-rendszer és aszocialista eszmerendszer által megvalósított gazdasági modrnizáció összevetésével. Félnek, mert a tények összevetése nem korrekt politikailag. Trianonnak súlyos gazdasági sokk érte az országot, a nemzeti vagyon kb. 90 százaléka került idegen hatalmakhoz. A belviszonyok azonbban rémisztőek voltak. Egyedül a klebelsbergi oktatáspolitika ért el sikereket, amelyek majd a második világháború után hoztak gyümölcsöt. A csonka ország vidékén, a városok ban minimális ipar volt. A mezőgazdasági tulajdonviszonyokra a nagybirtok volt jellemző, azon belül is a katolikus egyház birtokai és a bankok által bérelt nagybirtokok. Az út és a vasúthálózat csonka maradt. Nem volt pénz az infrastruktúráráa. Horthy-rendszer 25 év, szocializmus 40 év. lehet összahasonlítani.
cinkegolyó
2024. augusztus 08. 10:27
Szocialista hazafiság?- Az mi lenne...
Publius Decius Mus
2024. augusztus 08. 10:06 Szerkesztve
Kádár úgy csinálta végig a puha diktatúrát, hogy nem akart semmit, csak az idegen hatalmat szolgálni. Ez itt a baj. Különben a teljhatalmat kihasználva integrálta volna a cigányságot, fejleszti az infrastruktúrát, karbantartja az épített örökséget (várak, kastélyok) kordában tartja a megyei párttitkárok és az impexek feneketlen korrupcióját, nem adósítja el az országot, fejleszti a gazdaságot. Nem csak, hogy nem értett semmihez, hanem nem is akart semmit. Még nem láttam semmi evidenciát az ellenkezőre. Ezek után Pritz és a hasonlók még dícsérik? Ez már az a szint, hogy persze közénk is lövethetett volna, de olyan aranyos volt, hogy nem tette. Az egyetlen szocialista rendszert vezette amelyik nem volt nacionalista is egyben, mertünk kicsik lenni. Ezért a rendszerváltás után mentálisan messze mi voltunk a legrosszabb állapotban, a baloldalnak egyedül nálunk nincs semmilyen államépítő hagyománya.
altercat1
2024. augusztus 08. 09:56
Ezer éven át a régi szabadságunkat sírtuk vissza, ami hellyel-közzel itt-ott megvolt, s végül a Kossuth-i nemzeti liberalizmussá formálódott. Megtartottuk a parancsuralmi rendszerekben is. Ez volt aztán végig a vezérfonal. Ezért győzött az MDF '90-ben. A magyarság ellenségei, labancok, libsik és egyéb idegenszívűek mesterkedései ellenére is. Mai feladat a patriotizmus megerősítése. (Keményebb kézzel!)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!