Indulj el egy úton – ilyen könyv még sosem készült Magyarországról

2024. augusztus 20. 09:09

Kétéves kutatómunka, huszonhárom tájegység szándékosan szubjektív bemutatása, kézzel készített térképek és illusztrációk: a Magyarország – Az útikönyv című grandiózus kötet a hazaszeretet és a hiányérzet találkozásából született.

2024. augusztus 20. 09:09
null
Farkas Anita

Nyitókép:  A Magyarország – Az útikönyv című kötetet a Lónyay–Hatvany-villában mutatták be a Szent István-napi ünnepségsorozat keretében.  (MTI/Kocsis Zoltán)

 

A hazaszeretetet nem kell magyarázni, de a hiányérzetet talán igen. Úgy éreztük, hiányzik a könyvespolcokról egy olyan Magyarországról szóló útikönyv, amely átfogóan, többféle metszetben mutatja meg hazánkat. Egy közösségi alkotás, amely nem az aktuális éttermeket éss szálláshelyeket vonultatja fel, 

hanem azokat az értékeket, amelyek száz éve is itt voltak, és évszázadok múltán is itt lesznek

 – indokolta meg az előszóban Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, az évekkel ezelőtt indított  Magyarország 365 program kezdeményezője, miért érezték szükségét annak, hogy a rögtön megszerezhető online információk korában egy első hallásra talán nem túl korszerű vállalkozásba fogjanak. 

A kétéves csapatmunka külsőleg és tartalmában is valóban hiánypótló eredményét ma mutatták be, a Szent István-napi ünnepségek keretében rendezett sajtótájékoztatón részt vett Dömötör Csaba, Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványi elnöke, az előkészítő kreatív csapat tagja és Győrffy Ákos, az alkotás társszerzője. 

Utóbbi elmondta, az útikönyv, amelynek szövegét Végh Attilával közösen írták, többrétegű munka.

Informatív és úgynevezett ihletettebb részei is vannak. A könyv annak a lenyomata, hogy az író, jelen esetben Végh Attila és én, hogyan éli át ezt az országot ebben a pillanatban. Különlegessége, hogy arra is nagy súlyt fektettünk egy-egy régió leírásakor, mi az a szellemi-lelki arculat, ami miatt érdemes oda ellátogatni."

GYÕRFFY Ákos
Győrffy Ákos Babérkoszorú-díjas költő, a kötet társszerzője a Magyarország – Az útikönyv című kötet sajtóbemutatóján Budapesten, a Lónyay–Hatvany-villában. (MTI/Kocsis Zoltán)

Böszörményi-Nagy Gergely ezután arról beszélt, hogy a hazaszeretet alapja a barangolás amely az ő életének is – a szüleinek köszönhetően – a gyerekkora óta része. 

„Számomra ez, az országjárás a hazaszeretet megélésnek legfontosabb módja, amely mindenki számára ugyanúgy rendelkezésre áll” 

– fogalmazott. 

Majd hozzátette, a mai korban nem az az újítás, ha a legkönnyebb utat választva szolgai módon követjük az aktuális trendeket. Hanem, ha visszamegyünk a gyökereinkhez, élettel töltjük meg a klasszikus formákat. 

„Éppen ezért titkos vágyam, hogy ez az útikönyv nemcsak a családi könyvtárak megbecsült darabja lesz hamarosan, hanem száz-százötven év múlva az antikváriumoké is. Mert hiszek abban is, hogy igenis lesznek a jövőben antikváriumok.

A jövő héttől a könyvesboltokban is megtalálható Magyarország – Az útikönyv a Zempléntől a Velencei-hegységen át az Őrségig olyan földrajzi egységekbe rendezi az országot, amelyek akár egy-egy hosszú hétvége alatt is bejárhatók. Soha nem a divatos helyekre koncentrálva, hanem az időtálló értékek, a hely szelleme és az egyes régiókban élő erős közösségek bemutatása révén rajzolva fel hazánk „átfogó és árnyalt képét”.
 

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elbert-0
2024. augusztus 20. 17:20
Nahh már az alcím is a megosztottságot sugalmazza. Hiszen ez az országon belül a fő törésvonal. Nem lett volna szerencsésebb, szürke vászonkötésben Sokszínű Magyarország címmel kiadni.
konfucius
2024. augusztus 20. 10:56
Óriási, tényleg az, megyek és beszerzem. De ott motoz a kérdés, hogy a jelenlegi határok másik oldalán élő, vagy lassanként feledésbe merülő értékeinket vajon hasonló módon mikor írja meg valaki. Egységes Kárpát-medencében gondolkodjunk, azt javaslom, akkor is, ha nyilvánvalóan sokkal nagyobb léptékű munkát jelent, és nyilván számos akadálya is van. Amikor megszülettem, Trianon még csak 50 éves volt. Ma már ennek a duplája. A szemünk láttára érik a friss seb kőbe vésett valósággá. Ez ellen küzdenünk kellene minden módon, többek közt azzal is, hogy a múltunkra koncentráló művekben nem szorítkozunk a jelenlegi határaink közé. Egységes Kárpát-medencét építettünk valaha, a többi népséggel együtt élve. Fontos lenne nem elengedni a múltunk jelentős részét.
Giszdúr
2024. augusztus 20. 10:07
Győrffy Ákos nevét olvasva látatlanban megrendeltem.
emesealma1
2024. augusztus 20. 09:38
Aztahétszázát! Hálásan köszönöm, Győrffy Ákos! Te vagy a garancia arra, hogy ez egy valóban értékes kötet! Alig várom, hogy a kezemben tartsam!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!