Így reagálnak bármire, ha konzervatív vagy – mikor már a tény is uszítás

2024. július 07. 05:55

Egyházellenes? Te vagy a hibás és a papok! LMBTQ-tartalom van valamiben? Te vagy az uszító!

2024. július 07. 05:55
EuroPride 2024 Thessaloniki
Böjtös Gábor

(Nyitókép: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg/Getty Images)

A napokban jártam a legújabb ördőgűzős film, az Ördögűzés sajtóvetítésén, ahol szomorúan konstatáltam, hogy Russell Crowe már nem a régi. Ez azonban még nem is lenne a világvége, egy jó rendező csodákat tud tenni egy kiégett színésszel is. Joshua John Miller azonban nem jó rendező. Sőt, ha őszinték vagyunk, márpedig miért ne lennénk azok, akkor nyugodtan kijelenthetjük, hogy a tehetség mellett elvekben is hiányt szenved. 

Mást nem tudok mondani arra, aki azt, hogy az édesapja az egyik legtöbbet emlegetett horrorfilmben szerepelt, a saját önös érdekeire használja fel. 

Mert hiszen mi a rendkívül frappáns címmel ellátott Ördögűzés lényege? Ha a sztorit nézzük, akkor semmi. Gyenge lábakon áll, úgynevezett plot hole-ból pedig több van benne, mint átgondolt cselekményszálból. De legalább tele lehetett tömni mindennel, ami a modern woke-mozgalom lényege.

Open old roman missel with prayer beads or Rosary. Faith and religion
Pascal Deloche/Godong/Universal Images Group; Getty Images

Gender és bőrszín kérdésekben pofa be!

Megjegyzem, nem személyeskedtem a rendező kapcsán, sőt, semmit nem írtam róla a filmkritikámban, ami nem a munkájával kapcsolatos. Továbbmegyek: a cikk lényege az volt, hogy a film maga nem jó. Azért, mert nem áll össze, nem működik, de a történetvezetésen túl még az emberi kapcsolatok bemutatásában sem remekel, miközben láthatóan azokra szeretne építkezni. Már a horror mellett, ami szintén életképtelen a másfél órás műben. Szinte lábjegyzetként tettem hozzá, hogy de legalább van benne minden, amivel a kvótának meg lehet felelni, sőt az agy is programozható.

Ezt is ajánljuk a témában

Mert ugye egy filmben mi jelentősége van olyasminek, hogy a főszereplő férfit papok molesztálták gyermekkorában, ezért elvből elveti a vallást? Mi jelentősége annak, hogy a természet és az utódnemzés szempontjából megkerülhetetlen férfi-nő kapcsolat helyett azonos neműek találnak egymásra? Van-e bármi jelentősége annak, ha a női szereplők egyre kevésbé nőiesek, sőt sokszor érezhető megkülönböztetést tapasztalhatunk a fehér és színes bőrű karakterek között? Gondolok itt olyanra, hogy a fehér férfi karakternek, ha szerepel egyáltalán, morális szempontok alapján minimum megkérdőjelezhető a viselkedése. 

A group of girls dressed as "Mayas" take a selfie while
Luis Soto/SOPA Images/LightRocket; Getty Images

A fehér lány semmitmondó, míg az afroamerikai szép. A fehér rossz, más jó. Van jelentősége? Alapesetben nincs. De ha egyre több filmből és videójátékból ez ömlik, akkor azért már van. Pláne, hogy bár fantasyként hangzik, 

de az emberi agy nagyon szépen programozható, ez pedig a bántalmazó kapcsolatoknál kicsiben, globálisan pedig nagyban látható gyönyörűen. 

A kollektív bűntudat fantasztikus intenzítással készíti jelenleg az emberiség, de minimum az európai ember koporsóját. De most nem ez a témánk.

Ezt is ajánljuk a témában

Hanem az, hogy mindezek mellett az Ördögűzés filmkritikájában, mint már említettem, csak lábjegyzetként tértem ki az ilyen jellegű tartalmakra, amikkel szemben még csak támadó hangnemet sem vettem fel. Van benne felesleges leszbikus szál? Van. A fehér lány a rút kiskacsa, fiús kinézettel, míg az afroamerikai lány kifejezetten szép? Igen. Komoly frusztrációt okoz a főszereplő Russell Crowe-ban az, hogy gyerekként papok molesztálták? Igen. 

Tények, amiket tényként is kezeltem, ennek megfelelően írtam le. És a hangsúlyt inkább arra helyeztem, hogy a film semmilyen, a története gyenge lábakon áll. 

Sőt, inkább azt az üzenetet tartottam fontosnak átadni, hogy ne Istentől, hanem az ördögtől féljünk. Mégis megérkezett a szokásos reakció: ez, kérem, uszítás! Mert a tény ma már uszítás. A vélemény pedig tilos.

Baptism Festival of the Evangelical Church
Jörg Carstensen/picture alliance; Getty Images

Minden meleg gyilkos

Tehát az LMBTQ-tartalmat, az egyházellenes gondolatok jelenlétét, vagy éppen a WLM teljes hiányát már tényként sem lehet leírni, hiszen az uszítás és propaganda. De akkor mit lehet leírni? Csak azt, amit az LMBTQ-lobbi elfogad és jóváhagy. Ellentétes véleményt megfogalmazni felér az öngyilkossággal, mert mára már a „náci vagy” ütőkártya is értékét vesztette, a helyét pedig átvette a teljes ellehetetlenítés és a karaktergyilkosság. Igen, a jobboldali szélsőség is veszélyes, a náci és fasiszta ideológiával küzdeni kell és muszáj felhívni rá a figyelmet. De 

a settenkedő balos, vagy inkább ideológiát sem ismerő szélsőség még veszélyesebb, 

hiszen sokan már a megmentő szerepében akarnak tetszelegni, bármi áron, bármivel szemben és bármilyen eszközzel. Mert így akarnak jó emberré válni, miközben mind tudjuk jól, hogy a pokolba vezető út jószándékkal van kikövezve.

Trial of American Serial Killer Jeffrey Dahmer
Jeffrey Dahmer, az erőszaktevő, nekrofil és kannibál sorozatgyilkos tárgyalása (Curt Borgwardt/Sygma/Sygma; Getty Images)

Ezzel együtt a kettős mérce minden eddiginél szélsőségesebbé vált. Nem írhatom le, hogy sok és felesleges az LMBTQ-tartalom. Nem írhatom, hogy ez önmagában semmit nem ad egy történethez, maximum izzadságszagot. Nem írhatom le, ha valami egyházellenes vagy vallásellenes. Ez mind uszítás, mind propaganda. De azt gond nélkül le lehet írni, hogy a vallás babona. A jobboldali hülye. A pap pedofil. 

Ez nem uszítás, nem is propaganda. Hozzáteszem, hogy nem is tény. 

Ha egy komplett táblázatunk lenne a szakma és pedofília kapcsolódásáról, esélyesen sok meglepetés érne minket. Mert szinte biztos vagyok benne, hogy legalább annyi tanár, orvos, eladó vagy éppen katona pedofil élt a történelem során, mint pap, sőt több is. És erre lehet azzal jönni, hogy de a pap Isten földi helytartója. Ami így is van, de attól még ember. Az emberi hibák pedig nem Isten, de nem is egy komplett szervezet hibái.

Ahogy egy korábbi cikkünkben már elemeztük, a hivatalos kutatások és adatok alapján a teljes papság 1-6 százaléka köthető össze molesztálási esetekkel, miközben a tanárok, edzők és családtagok körében elkövetett visszaélések száma magasabb. És ugyan a papi visszaélések száma a hatvanas években növekedett, ezután a hetvenes években és a nyolcvanas évek elején volt a csúcson, a továbbiakban jelentősen lecsökkent. Nem elhanyagolható információ az sem, hogy a John Jay-jelentés szerint Amerikában a gyermekkori visszaélések 60 százalékát a családhoz közel álló rokonok és barátok, 30 százalékát pedig a közeli családtagok követik el. A tanárok, edzők és mások által elkövetett visszaélések száma ráadásul jóval magasabb, mint a papok által elkövetetteké (60 az 1-hez), de még a protestáns lelkészek is 2-10-szer több visszaélést követnek el, mint a katolikus papok.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarul az a kijelentés, hogy a papok pedofilok, nem tény. De még csak nem is találgatás, hanem szimpla ferdítés, amit uszítástól a hitelrontásig bárminek lehetne nevezni. Sokan mégis előszeretettel kapják elő dzsókerként. Én meg nem írhatom le a tényt, hogy valamiben felesleges egy elem. Akkor mondok valamit. Vagyis neveket sorolok.

National March For Life And Family In Gdansk, Poland
Michal Fludra/NurPhoto; Getty Images

Bruce McArthur. Jeffrey Dahmer. Javed Iqbal. John Wayne Gacy. Dean Corll.

Melegek. Sorozatgyilkosok. Pedofilok. Általánosítsunk? Ha leírom, hogy minden meleg sorozatgyilkos, az uszítás. Mert jól tudom, hogy nem minden meleg az, ahogy nem is mind pedofil, hiába van köztük több is. A listát nézve leírhatnám azt is, hogy a melegek többsége deviáns. És ez is uszítás lenne. Mert egyedül az tény, hogy ezek a melegek deviánsak. Egyedül az tény, ami hozzájuk köthető. És éppen úgy az a tény, hogy mi szerepel az Ördögűzésben.

Kapcsolódó vélemény

null

Szilvay Gergely

Komment.hu

Idézőjel

A katolikus egyházon belüli papi pedofília kisebb arányú, mint a progresszív svéd társadalomban a családon belüli szexuális molesztálások aránya. A pedofil papok túlnyomó többsége pedig kisfiúkat molesztál, tehát homoszexuális. A cölibátus kötelező jellegének eltörlése pedig nem segítene a paphiányon. Mi mindenben téved a liberális logika?

A stigmatizálás veszélyes fegyver

Több szempontból is. Egyfelől azért, mert ha éveken át azt kapják az arcukba azok, akiknek valami trend nem tetszik, hogy nácik és fasiszták, akkor idővel még úgy is radikalizálódhatnak, ha amúgy kicsit sem azok. Másfelől meg – mindkét oldalon – nagyon visszássá tud válni, amikor valamiért felháborodik valaki, mégis ugyanazt csinálja, csak fordított esetben, még nagyobb vehemenciával. Pedofilozni a papokat, sokszor már en bloc a jobboldalt nagyon undorító dolog. Kollektíven elítélni a fehér férfiakat úgyszintén. Nem beszélve arról,

mikor azért ítélnek el embereket, mert ragaszkodnak hagyományokhoz és értékekhez, nem szemétre és tűzre dobva mindent, ami úgymond régi. 

Mert van az az őrület, amire nem muszáj automatikusan tapsolni. Van, aki előtt nem muszáj automatikusan letérdelni. Van, amit nem muszáj automatikusan elfogadni.

De ez még nem uszítás, hanem vélemény.

Ami elvileg szabad. Szabad?
 

 

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Intruder
2024. július 18. 23:20
Remek írás, köszi Bojti.
Héja
2024. július 07. 11:38
Buzzacs-leszbi, transzi, stb. buborékok. Erős médiahátszéllel. A média hamarább melegszik, mint bolygónk. Rühellem ezeket a süvtő-visongó mocskokat.
Aerion
2024. július 07. 11:13
A moslék a sátán szolgája. Az emberiség ellenségei.
Kybon
2024. július 07. 10:11
Aki nem bírja a glifozátot, ne egyen glifozátot! A fogyasztói társadalom végeztével nem lesz glifozátgyártás se! Ergo ha életben marad valaki, és életben marad egy puncitulajdonos is, lesz esély.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!