A versenykiírás szerint a torta 40 százalékának valamilyen piskótának vagy tésztának kell lennie, de a rétegrendben nem volt megkötés. így a gyulaiak a függőlegeset választották, ami „eléggé odavonzza az emberek szemét, és nagyon különlegessé teszi a tortát”.
Sőt, további érdekesség, hogy a DCJ Stílusgyakorlat teteje sem a klasszikus dobostorta. „Ugyanakkor az alsó piskótalapot behúztuk doboscukorral, amelyet a szeleteléskor át tudunk vágni, ez adja az egész roppanósságát. Illetve alul van még egy réteg mandulanugát is, az élményt pedig a grillázs teszi teljessé” – fedi fel az összes kulisszatitkot a cukrászmester.
A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban, és országszerte több száz cukrászdában, ezek listája augusztus 18-tól megtalálható a www.cukraszat.net oldalon. A receptek a minőségvédelem érdekében csak jövőre válnak nyilvánossá, addig kizárólag az ipartestületi tagok készíthetik el az édességeket. A DCJ Stílusgyakorlat „szülővárosában”, Gyulán, a Kézműves és a Százéves cukrászdában is felkészültek a rohamra, egy szelet várhatóan kevesebb mint kétezer forintba kerül majd az idei országtortából.
Így választják ki Magyarország tortáját
A zsűrizés három körben zajlik. Idén az első körben 35 torta volt, a tesztelést anonim végezték, azaz a zsűritagok nem tudták, kinek a tortáját kóstolják. A második fordulóba öt vagy hat édesség jutott, az eredményt a harmadik fordulóban ezekből hirdették ki. Érdekesség, hogy az első két kör után az ítészek javaslatokat fogalmazhatnak meg, miként lehetne még jobbá varázsolni az adott süteményt
A gyulai csapat ezek közül kettőt meg is fogadott: savasabbá tették a zselét, illetve kicsit kevesebb stabilizátort raktak bele. A harmadik forduló az ipartestület tanműhelyében élőben kellett elkészíteni a 22-24 centiméter átmérőjű, 16 szeletes tortát. A munkálatok reggel 6 órakor kezdődtek, a cukrászoknak négy óra állt rendelkezésre, 11-kor már szeletelni kellett a végeredményt.
„A legnagyobb nehézséget az okozta, hogy bár az eredményhirdetés már június 2-án megtörtént, a hírt július utolsó napjáig titokban kellett tartani. Akkor hirdették ki ugyanis a Parlamentben a 2025-ös Magyarország tortája nyertesét, valamint a cukormentes győztest is” – idézte fel Balogh László.