Bábel tornya még csak most épül – közösségi finanszírozással

2024. június 19. 09:04

A keresztény tematikát használó társasjátékokat készítő Bedouin Games júliusban debütáló legújabb fejlesztéséből kaptunk egy példányt, hogy kipróbálhassuk.

2024. június 19. 09:04
Rise of Babel prototípus
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Böjtös Gábor

1Az egész földnek ugyanaz volt a nyelve és ugyanazok voltak a szavai. 2Amikor keletről elindultak, Sineár földjén találtak egy nagy síkságot és ott letelepedtek. 3Így szóltak egymáshoz: „Gyertek, csináljunk téglát és égessük ki.” A tégla épületkő gyanánt szolgált, a szurok pedig kötőanyagul. 4Azután így szóltak: „Rajta, építsünk várost és tornyot, amelynek teteje az égig ér. Szerezzünk nevet magunknak, és ne szóródjunk szét a földön!” – Ter 11,1-4

A Bedouin Games-szel ápolt kapcsolatom most már több évre nyúlik vissza és elég jónak mondható, köszönhetően annak a The Floodnak, amelyben a játékosoknak az özönvízre kell felkészülniük. És amely még el sem készült! De elvileg hamarosan befut a közösségi gyűjtésből jött, a gyárban már összeállított verzió, már ha a csatornán csordogáló szállítóhajók is úgy akarják. A kiadónak viszont július 9-én startol el a legújabb társasjátéka Kickstarteren, a téma pedig ezúttal is ragaszkodik a keresztény tematikához: a Teremtés könyve és Bábel tornya elevenedik meg a Rise of Babellel, amelyből mi is kaptunk egy prototípust, hogy megnézzük, mit tud a játék.

Ezt is ajánljuk a témában

De mi az a prototípus?

A társasjátékok világában egyre gyakoribb szokás, hogy a közösségi gyűjtésben, avagy Kickstarteren vagy Gamefoundon debütáló játékokból a kiadó már a gyűjtést jelentő kampány előtt készít egy visszafogott példányszámban gyártott kezdeti kópiát, amivel aztán be tudja mutatni a sajtónak, az influenszereknek, esetleg találkozókon a játékosoknak a készülő társast. Ezek még nem végleges verziók, viszont egyre igényesebb, már-már bolti minőségű példányok kerülhetnek a hozzáértők kezébe. Míg évekkel ezelőtt a kisebb pénzből elkészített, akár házilag barkácsolt prototípusok voltak a jellemzők, mára már ez is annyira kiforrottá vált, hogy külön szakmája van a prototípus-készítésnek. Persze, a házi barkács azért még mindig jelen van az iparban, pláne, hogy a játéktervezők a kiadóknak többnyire egy ötlettel, esetleg sufnituning barkácsolt verzióval demózzák a fejükben készült koncepciót. Aztán ha minden jól megy, mehet a hivatalos bolti kiadás, vagy jöhet a közösségi gyűjtés, ahol a vásárlók előre finanszírozzák meg az ideák tényleges elkészítését.

Együtt építeni Bábel tornyát

A játék, melyben Bábel tornyának építőit irányítva négyen is nekifoghatnak a pakliépítős, kártya vezérelte gyűjtögetésnek és építésnek. Mindenkinek van ugyanis egy saját táblája, zsákban nyersanyag-készlete, amiből lassan de biztosan építkezik a négy fajta erőforrással, nemcsak azt szem előtt tartva, hogy a nyersanyagok begyűjtésekor a képességek is fejlődhetnek, de azt is, hogy ha a torony egyik mezőjén előre jelzett nyersanyagnak megfelelő tokent rakjuk le, azért még befolyással is gazdagodunk. Megéri tehát figyelni és előre tervezni. Már azon túl, hogy a 4 anyag négy eltérő módszerrel hoz győzelmi pontokat, avagy az egyiket vízszintesen, a másikat meg például függőlegesen kell csatlakoztatni a többihez.

Ezt is ajánljuk a témában

5Akkor az Úr leszállt, hogy megnézze a várost és a tornyot, amelyet az emberek építettek. 6Így szólt: „Nézzétek, egy népet alkotnak és egy nyelvet beszélnek. Ez csak a kezdete tevékenységüknek. Ezután semmi sem lesz nekik lehetetlen, aminek a megvalósítását elgondolják. – Ter 11,5-6

Egyébként viszont a Rise of Babelben sima pakliépítős mechanikával próbálunk érvényesülni, aminél fontos jellemző, hogy egy összesen 10 lapos paklival kezdünk, és ezt bővíthetjük aranyért vett lapokkal. A saját körünkben 5 kártyát kijátszunk, mindegyiknél aktiváljuk a lap képességeinek egyikét: magyarul a saját körünkben 5 akciónk is van, ami azért nem kevés, de hála az égnek ezek többnyire nem húzódnak el sokáig. Az akció lehet szimplán arany szerzése, amit még abban a körben fel is kell használni, de nyersanyagot is betehetünk a raktárunkba vagy táborunkba, utóbbiból pedig egy szekérrel fejleszthető elefántot indíthatunk meg az épülő torony felé, ha már megpakoltuk építőanyaggal.

Ezt is ajánljuk a témában

7Ezért szálljunk le és zavarjuk össze nyelvüket, hogy senki ne értse a másik nyelvét!” 8Az Úr tehát szétszórta őket onnét az egész földön, s abba kellett hagyniuk a város építését. 9Ezért nevezik azt Bábelnek, mivel az Úr ott zavarta össze az egész föld nyelvét és onnét szórta szét őket az Úr az egész földön. – Ter 11,7-9

Végül aztán három forduló és a felépülő Bábel után még egyszer pontozunk, és a legtöbb ponttal rendelkező játékos nyer.

Összedől a torony, mielőtt megépülne?

Nem teljesen értem, miért pont az a célunk, hogy az égbe nyúló tornyot építsük, hiszen mind tudjuk, hogy mi a történet vége. Ettől függetlenül a hivatalos bemutató hangulata megfogott, ahogy a dizájn és néhány alapötlet is. Viszont zavar pár dolog, már a hibákkal teli és sokszor nem annyira jól teljesítő szabályfüzet mellett. Egyfelől jó az 5 lap, minden egyes hatással, 

de ez három ellenfél esetén több mint sok, pláne akkor, ha legalább egyikük hajlamos az analízis-paralízisre. 

Akkor aztán lehet várni. Bár itt legalább a húzott kártyák adottak, csak ötször kell választani a lehetőségek közül, minden esetben kivitelezve az akciót. Számomra kicsit feleslegesen komplikált a pontozás is, akár a metódust, akár a nyersanyagos mintákat nézzük. És bizony elég nehéz építeni azt a paklit, ha már az elején csupa 5-6 arannyal megvásárolható lap kerül a piacra.

 

Javítani tehát volna mit, a kampány pedig nemsokára indul, de ha sikerül meggyőzni az embereket, a gyártásig még bármi javítható és megváltoztatható. És miért ne sikerülne meggyőzni? A téma egyedi ahogy a látványvilág is, ráadásul a mechanikába is sikerült egyéniséget csempészni, a FOMO-ról (a Fear of Missing Out kifejezés betűiből keletkezett mozaikszó, magyarul nagyjából annyit tesz: félelem a kimaradástól/lemaradástól, ami főként a limitált termékeknél működik) pedig majd 

a Rise of Babel Deluxe változata gondoskodik, ami hatalmas dobozban nyújt sok-sok mutatós műanyagot és extra komponenst, így például üdvözlendő akril nyersanyagokat a kartonból készült tokenek helyett. 

De már a normál kiadás is mutatós a színes vászonzsákokkal, szépen illusztrált kártyákkal, így csak drukkolni tudunk a Bedouin Games-nek, hogy ha Bábel tornyát nem is, azért a játékot sikerüljön júliusban megépíteni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karvaly
2024. június 19. 12:46
"Nem teljesen értem, miért pont az a célunk, hogy az égbe nyúló tornyot építsük, hiszen mind tudjuk, hogy mi a történet vége." Kihagyott ziccer a kettő az egyben, a torony megépülése után Jengázni egyet, és akkor megvan a lerombolás is :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!