Feladat volt a fagy beköszönte előtt kiszedni a földből a gyökérzöldségeket – például a répát, a céklát, a zellert –, és vizes homokban elvermelni őket. A legfőbb jele annak, hogy kezdődhet a vermelés, ha a zöldség levelei elszáradnak. A súlyos ládákat sok helyen a pincébe tették, vagy szó szerint egy verembe a konyhaasztal alá, ahol 5-6 fok körül maradt a hőmérséklet a hidegebb hónapokban is.
Akkor is maradt munka, ha a pince és a verem megtelt: gondoskodhattak a padlás készleteiről. Ebből a helyiségből sok házban kétféle is akadt: a tiszta padlás, ahol búzát, kukoricát, diót szárítottak, és a füstös padlás, ahová a disznóvágások után kerültek finomságok. Kora ősszel még a tiszta helyiségé volt a főszerep, ahol elsőként a gyógy- és fűszernövények, teának való termések száradtak, később az aszalandó gyümölcsök, gombák, magvak. Az Őrségben szinte minden házban akadt a padláson gyümics, ami kópicban pihent. A gyümics aszalt gyümölcsöt jelent. Ha apró volt, egészben, ha nagyobbacska, szeletekben tették el télre, így a vitaminok és ásványi anyagok megmaradtak bennük. Göcsej környékén alapélelmiszer volt a körte, érésekor bádogtepsiben a kemencében vagy a sparhelt maradék hőjében szárítottak napokig. Mikor elvesztette minden nedvességtartalmát, réti füvekből, kukoricaháncsból font kosárba, kópicba került. A tetejére ruhát kötöttek, hogy minden oldalról szellőzhessen a gyümölcs, és a padlásra pakolták. Innen szedték elő télen, hogy a hasonló módon eltett szilvával, a tartalékolt almával összefőzve édességet készítsenek, vagy éppen sós vagy édes levest keverjenek belőle.
Az ital formájában való tartósításról sem feledkezhetünk meg. Vétek lenne veszni hagyni például az ecetkészítés tudományát, ugyanis egykor a házakban nemcsak ízesítésre, de állat és ember gyógyítására, illetve tartósításra is felhasználták a finomabbnál finomabb eceteket. Fontos lenne újrafelfedeznünk ezek értékét – a szervezetünk és a bolygó egyaránt hálás volna érte. És ha már ital, a pálinkát is érdemes megemlítenünk, amelyhez az őszi hónapokban már jócskán gyűlt a cefre.
Mert a régiek tudták, hogy a természet mindent megad, amire szükségünk van,
csak okosan kell felhasználnunk, amit kapunk. Ha ez sikerül, a munka után jöhet a pihenés, ami attól lesz igazán nyugodt, hogy tudjuk: érkezhet hó, fagy vagy bármilyen nehézség, mindenünk megvan, hogy a család egészségben kihúzza az újabb napsütésig.
Nyitókép: Shutterstock