Nácivadászat, Arkhimédész tárcsája és nosztalgia minden mennyiségben – Indiana Jones utoljára repít vissza minket a múltba

2023. június 28. 14:51

Bár az idei cannes-i filmfesztiválon ötperces álló ovációval ünnepelte a közönség az ötödik, és nagyon úgy tűnik, hogy utolsó Indy-film bemutatóját, az inkább szólt a hihetetlenül masszív életművet magáénak tudható Harrison Fordnak, mintsem A sors tárcsája hibátlanságának. Akárhogy is, Indiana Jonesban még mindig van annyi kraft, hogy új kalandja ne csak a nosztalgiafaktor miatt legyen élvezhető. Június 29-étől bárki meggyőződhet erről a magyar mozikban is.

2023. június 28. 14:51
null
Farkas Anita

Nem volt könnyű dolga az ezúttal producerként közreműködő George Lucas–Steven Spielberg-párosnak, illetve James Mangold rendezőnek, amikor úgy döntöttek, még egyszer és utoljára megmutatják a világnak, hogyan csattan a folytonosan világmegmentésekbe keveredő régészprofesszor, Indiana Jones ostora. Egyszerre kellett ugyanis figyelniük arra, hogy kiszolgálják a régi rajongók igényeit, elfeledtessék a 2008-as, negyedik rész (Indiana Jones és a kristálykoponya királysága) okozta kollektív csalódottságot és megpróbáljanak a fiatalabb generációknak is valami érvényeset nyújtani. Az eredményt látva elmondható, hogy az első két pontot – ha nem is maradéktalanul – de sikerült kipipálni a készítőknek, a harmadik pedig szinte lehetetlen küldetés egy ilyen, erősen a nosztalgiára építő széria esetében.

Ezt már a meglepő és igen látványos kezdés is jelzi: a második világháborúban vagyunk, egy lopott műkincsekkel, varázsos történelmi ereklyékkel és annál több nácival száguldó vonaton. Hogy, hogy nem, Indiana Jones és régi barátja, a szintén régészprofesszor Basil Shaw (Toby Jones) is éppen ide keverednek, hogy a kötelező hosszas csihipuhi meg vonattetőn szaladgálás után megszerezzék dr. Vollertól (Mads Mikkelsen) a legendás Arkhimédész tárcsáját – pontosabban csak az egyik felét. A CGI-technikának köszönhetően korrektül visszafiatalított Harrison Ford egészen megható látvány, Toby Jonesszal való közös jeleneteik kifejezetten szívmelengetőek és viccesek. Annak pedig személy szerint mindig örülök, amikor Mads Mikkelsent nézhetem bármiben; még ha most, a meglehetősen egysíkúan ábrázolt náci főgonosz szerepében nyilvánvalóan nem is kell akkorát alakítania, mint például a Még egy kört mindenkinek történelemtanáraként – ezt a zseniális filmet árukapcsolásként itt ajánlom mindenkinek megtekintésre.

Indiana Jones és a sors tárcsája (12)  – hivatalos szinkronizált előzetes #1 (Forum Hungary)

De vissza az Indy-univerzumhoz, a felütés tehát, az akciójelenetek teljes komolyanvehetetlenségével együtt is ígéretes.

Kár, hogy a következő két óra csak részben igazolja az elvárásokat.

Megint ugrunk az időben, csak már előrefelé negyed évszázadot. Az Egyesült Államok teljes eksztázisban ünnepli a Holdra szállást és ezen keresztül a saját zsenialitását, ami, úgy tűnik, egyetlen embert nem hoz lázba: a zsémbes Jones professzort. Indy a hatvanas évek végére alaposan megkopott nemcsak fizikailag, de lélekben is: Marionnal közös fiuk meghalt a háborúban, amúgy sem élnek már együtt a feleségével, a tanítást halálosan unja, bár a nyugdíjas évek hasznos eltöltésére sincs igazán terve. Még jó, hogy a semmiből hirtelen feltűnik sok éve nem látott keresztlánya, Helena Shaw (Phoebe Waller-Bridge), az Arkhimédész tárcsája körüli rejtélyekbe kissé beleőrülő, időközben meghalt Basil egyetlen, naná, hogy szintén régész gyereke. A kalandfilmes műfajhoz illeszkedően igen merész, szabadszájú és fogalmazzunk így, sajátos erkölcsű fiatal nő, valamint az immáron az amerikai űrprogram fizikusaként visszatérő Voller lesznek a katalizátorai a percek alatt felpörgő, majd a feleslegesen túlnyújtott játékidő alatt időnként unalmasan lelassuló eseményeknek. 

A tét – ennyi talán elárulható – a világ megmentése.

Hiszen ha a legenda igaz, és a tárcsa révén lehetővé válik az időutazás, a nácik újra hatalomra kerülhetnek, kiküszöbölve azokat a hibákat, amelyek annak idején a csúfos vesztüket okozták. Megkezdődik hát a jók és rosszak közötti veszett kergetőzés földön-vízen-levegőben, hogy egy, a kiszámíthatósága ellenére mégis hatásos fordulattal a végén megállapíthassuk: a múltban ragadás, tűnjék ez akármilyen csábítónak és kényelmesnek, soha nem viszi előre az életet.

Értelmezhető ez magára A sors tárcsájára is: abból nem lesz automatikusan nagy film, ha a sok évvel ezelőtt bevált receptet, a hozzávalókat patikamérlegen kimérve, újra elővesszük. Mindennek ellenére érdemes megnézni, mert nyári szórakoztató moziként tökéletesen megáll. És persze a nyolcvanévesen is remek állapotban lévő Harrison Ford miatt, aki nem fél néha szimbolikusan levenni az Indy-kalapot, és viccelődni egyet azon, hogy járt el lassan az idő felette is.

Indiana Jones és a sors tárcsája (12)  – hivatalos szinkronizált előzetes #2 (Forum Hungary)

 

Nyitókép és fotó: Indiana Jones és a sors tárcsája-jelenetképek (Forum Hungary)

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2023. június 30. 08:17
Kurvára unom a kényszeres nácivadászatot 80 évvel a nácik bukása után. Sokkal jobban élveznék egy olyan filmet, amelyikben a nemlétező nácik helyett a nagyon is létező antifákat ölnék halomra. De hát abból nem lehetne Oscart kitermelni.
Martell 2
2023. június 29. 04:38
Kurvára unalmas már ez a nácizás, látszik hogy a zsidók kezében a filmipar, persze a minden filmbe egy buzit és néhány négert sem jobb.
Valandil
2023. június 28. 18:10
Critical drinker erről: https://www.youtube.com/watch?v=8KG-SfghRJE
amca
2023. június 28. 17:46
Az már rasszizmus ,ha észrevesszük,hogy aki legombolja a 20 000 000 USDt az hébér, a többiek a pohár vizet viszik be 50 centért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!