Magyar mondókán túl – ez Jamie Lee Curtis és Tony Curtis magyar öröksége

2023. március 14. 11:11

Mátészalka, New York, Hollywood, magyar-zsidó örökség, gulyásleves, rétes és újraházasodási tervek egy magyar zsinagógában. Hogyan kötődik hazánkhoz az amerikai Álomgyár egyik legünnepeltebb színésznője és szintén legendás édesapja?

2023. március 14. 11:11
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

Ahogy a Mandineren is megírtuk, magyar dalocskát énekelt, majd saját magyar örökségét emlegette az Oscar-gálán a frissen díjazott Jamie Lee Curtis.

– mondta a színésznő a backstage-ben, mire a hallgatóság soraiban néma csend lett. Erre Curtis viccesen meg is jegyezte, hogy „ a terem nagyon elcsöndesült”.

Jamie Lee Curtis a hétvégi gálán a legjobb női mellékszereplőnek járó aranyszobrot vehette át.

 

 

Miért énekelt magyar mondókát a színésznő?

Rengeteg befutott álomgyári világsztár rendelkezik magyar gyökerekkel és felmenőkkel, nem véletlen, hogy régóta tartja magát egy mondás,

amely szerint magyarok nélkül nem is lenne Hollywood. 

Jamie Lee Curtis magyar-zsidó felmenőkkel rendelkezik. Apja a kétszeres Golden Globe-díjas magyar-zsidó származású hollywoodi színészlegenda, Tony Curtis. Nagyapja, Schwartz Manó tősgyökeres mátészalkai volt, nagymamája, Klein Ilona pedig a felvidéki Nagymihályról származott. A család a szabolcsi Mátészalkáról emigrált New Yorkba.

Nem csak a színésznő, de a tizenhárom évvel ezelőtt elhunyt édesapja is nagyon büszke volt magyar származására, sőt Tony Curtis többször is járt Mátészalkán. A szabolcsi városban egy róla elnevezett kiállítás nyílt, illetve egy kávézó is a színészóriás nevét viseli. A tárlaton többek között Tony Curtis családi hagyatékai tekinthetők meg, olyan relikviák társaságában, mint a színész egyik festménye, vagy éppen egy George W. Bush-tól kapott levél. A tárgyak egy részét a színész utolsó két felesége ajánlotta fel a múzeumnak.

Jamie Lee Curtis 2021-ben járt a kávézóvá alakított házban, amikor is Hanusi Péter polgármester meghívására magánlátogatásra érkezett a településre. A színésznő a kiállítás megtekintése után végigsétált a Kossuth utcán,

és belépett abba a zsinagógába, melyet hajdan nagyszülei is látogattak.

A lepusztult állapotában is lenyűgöző épületben a színésznő azt mondta: itt szívesen férjhez menne, majd elnevette magát, és magyarázatképpen hozzátette: természetesen jelenlegi férjére gondol – szívesen kötne vele ott újra házasságot.

Jamie Lee Curtis – apja példáját követve, aki vállalta, hogy arca lesz a budapesti, Dohány utcai zsinagóga felújítására szervezett gyűjtésnek – azt mondta: hozzanak létre egy alapítványt Mátészalkán, ő pedig vállalja, hogy segít a gyűjtésben, hogy a zsinagóga visszanyerhesse eredeti szépségét.

Ma képviseltem a családomat a vadonatúj Tony Curtis emlékmúzem és kávézó megnyitóján Mátészalkán, ahonnan nagyszüleim, Helen és Emanuel Schwartz emigráltak. Ez csak egy utcányira van attól a zsinagógától, amelyben a családom oly régen imádkozott. Most üres, mivel a teljes zsidó lakosságot kiirtották, de az épület élő emléket állít azoknak, akik ott éltek és élnek ma is, és elköteleztem magam amellett, hogy a polgármesterrel együttműködve a helyi vállalati és magánközösségtől

hogy közösségi központként szolgáljon ünnepségek, művészet és zene számára” – írta Jamie Lee Curtis a Facebookon.

 

Kép: Jamie Lee Curtis közösségi oldala

 

Nagyon megható, hogy Magyarországon lehetek. Attól a pillanattól kezdve, hogy megérkeztem, sok olyan emberrel találkoztam, akik úgy néznek ki, mint én, vagy a fiútestvéreim vagy a lánytestvéreim” – nyilatkozta a színésznő, aki eredetileg egy órát töltött volna Mátészalkán, de mivel jól érezte magát, három órát maradt.

Jamie Lee édesapja: Tony Curtis

Tony Curtis, eredeti nevén Bernard Schwartz 1925. június 3-án született New Yorkban. Ahogy több hollywoodi alapítóatyáról és hírességről, úgy Tony Curtis-ről is köztudott,

hogy mindig is büszke volt zsidó-magyar gyökereire.

Több alkalommal felkereste Mátészalkát is, ahonnan szülei kivándoroltak az Egyesült Államokba. Először 1985-ben, majd 1988-ban járt Magyarországon. A rendszerváltást követően 1996-ban az akkori magyar kormány meghívására vett részt a Magyar Filmesek Első Világtalálkozóján. Ekkor, mint házigazda szerepelt egy Magyarországot reklámozó rövidfilmben.

Apám emléke miatt vállaltam el, hogy részt vegyek Magyarország népszerűsítésében. Édesapám magyar volt, ő nevelt fel New Yorkban. Nagyszerű ember volt, és ezzel is adózni szeretnék az ő emlékének. Ezért vagyok most itt” – nyilatkozta akkor a színész, aki szerint elsősorban Magyarország szépsége, valamint az emberek kedvessége és humora lehet vonzó a külföldiek számára.

Tony Curtis sokáig nem is tanult meg angolul, otthon kizárólag magyarul beszéltek, ahogy erről később ő maga is beszámolt:

A színészlegenda sajnos nem büszkélkedhetett felhőtlen gyermekkorral. Anyja skizofréniával küzdött, gyakran verte a gyerekeket, öccsét, Juliust pedig fiatalon halálra gázolta egy kamion. „Nem sok mindent kaptam a skizofrén anyámtól, a rengeteg pofont leszámítva” – nyilatkozta egyszer a világsztár.

A család nehéz körülmények között élt, ami miatt Curtis egy rövid ideig az árvaházat is megjárta. Apja egy szabóboltot vitt, de nehezen döcögött az üzlet, a nagy gazdasági világválság idején be is kellett zárni. Schwartz Manót rettenetesen bántotta, hogy családja nem jut egyről a kettőre. Mindez odáig vezetett, hogy a családfő láncdohányos lett, s negyvenéves korára a fél tüdeje elhalt. „Marta magát, mert nem volt házunk, mire viszont híres színészként már házat vehettem volna neki, nagyon beteg lett” – mondta egykor édesapja kapcsán Tony Curtis.

Curtis mindvégig büszke volt magyar-zsidó származására, apja emlékezete arra sarkallta, hogy kutassa fel a gyökereit.

Ha amerikai villájában fogadást adott, mindig volt az asztalon gulyásleves, rétes vagy magyar bor.

Közel a hatvanhoz látogatott először Magyarországra. A Hiltonban szállt meg, ahol minden este töltött káposztát és disznótorost vacsorázott, Szentendrén pedig vásárolt magának néhány bő ujjú parasztinget.

Fontos még megemlíteni, hogy Tony Curtis létrehozott egy alapítványt a Dohány utcai zsinagóga felújításának támogatására. A '88- as magyarországi látogatásával kapcsolatos dokumentumokból is kitűnik, milyen fontosnak tartotta a filmsztár a mecénási szerepét, amely Magyarországon sajnos elég gyenge lábakon áll. Curtis különösen a magyarországi zsidóság identitásának erősítéséért fáradozott, 1987-ben alapította az Emanuel Alapítványt, amelynek fő célja, hogy ápolja a holokauszt magyarországi áldozatai emlékét.

 

Forrás: Magyar Nemzeti Levéltár / Marjai József miniszterelnök-helyettes iratai

 

Nyitókép: Fekszi Márta, Ruzsinszki Ádám / Origo FilmGroup

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. március 15. 11:45
Legyen Jamie Lee bátorsága, identitásának büszke vállalása példa mindannyiunk számára. A Nyugat "magasztos" rabszolgatartó etikai hagyományi szerint holnaptól Jamie Lee Curtis "már nem is olyan tehetséges." Ellenben, ha azzal fejezte volna be felszólalásat, hogy "Szlava Ukraini!" akkor megsüketült volna a közönség a saját vastapsától és máris elöjegyezték volna Jameit jövö évi Oszkárra. Morálisan annál gusztustalanabb társaságot nehéz lenne még egyet találni, mint ami az Oscar-okon megfordul. Vigyorognak egymás szemébe, barátságot, elismerést szinlelve, és közben a pokolra kívánják egymást. Nem csoda, hogy majdnem mindegyik szupersztár elöbb-utóbb vagy megzakkan, vagy valami más foglalkozási betegség viszi el. Das ganze ist ein echter Jahrmark der Eitelkeit und Gleisnerei.
balbako_
2023. március 14. 20:54
Szerintem tiszteletreméltó, ha valaki tiszteli a gyökereit.
Pitypangocska
2023. március 14. 20:03
Szívet melengető Jamie Lee Curtis szavait hallgatni. El sem tudja képzelni,milyen sokat jelent ez számunkra ebben a faramuci helyzetben, amikor igaztalan vádak ellen kell küzdenünk a fél világgal szemben. Hálás vagyok Jamie Lee Curtis bátor kiállásáért, és lelkemben őt tiszteletbeli magyarrá fogadom. Isten óvja, Isten áldja őt!
KBA98
2023. március 14. 17:19
Gratula a merész vállalkozásért és örülök, hogy volt bátorsága hozzá! Remélem, hogy az amcsik egyszer megbocsájtják egy magyarnak, hogy nem ukránul énekelt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!