A borvidék bemutatása után térjünk át a kóstolóra. A Stefánia Palotának az impozáns termeiben kellemes módon folyt le a kóstolás, mivel a nagy belmagasságú termeknek megvan az az előnye, hogy mikor már sokan voltak a rendezvényen, akkor se állt be a levegő. Lehetett különböző sajtokat is kóstolni a rendezvény keretén belül és volt egy mesterkurzus is ezzel kapcsolatban, amit Kardos Gábor és Niszkács Miklós tartott. Szerencsére a kóstolótermektől jó messze volt a sajtos stand, így nem volt zavaró például a pálpusztai erős illathatása.
Az illathatás
Egy ilyen rendezvényre egy pincészet általában három-négyféle bort hoz. Mi ezekből is az illatos fajtákat kerestük most. Nem írnánk az ízről, csak az illatot mutatnák be, mintegy összehasonlítási alapként. Azt, hogy micsoda illatbeli sokféleség és különbözőség rejlik egy adott fajtában ugyanazon a borvidéken. És közülük is csak a kedvenceinket emelnénk ki. A lehetséges variációk nagy számát jelzi, hogy amíg a Kristinus Borbirtok 2016-os sauvignon blanc bora barackos illatú, a Pócz Pincészet 2016-os sauvignon blanc-ja virágos. A Fáncsi Hegyi Pince 2015-ös zöldvelteliniének az illata zöldalmás volt. Ez valahol logikus is: zöld bornak zöldes illat.
Az irsai olivéreknek hasonló volt az illathatásuk, mindegyik citrus és déligyümölcsös karakterrel rendelkezett; olyannak, amilyennek ennek a reduktív, illatos közönségkedenc fajtának lennie kell. Közülük is kiemelnénk a Garamvári Szőlőbirtok tételét és a Podmaniczky Pincészet Mr. Irsaira keresztelt borát. A Katona Borház Flörtjében, ami irsai olivér és sárgamuskotály házasítása, pedig kifejezetten medvecukorra hasonlító illatokat éreztünk. A Buzássy Pincészet cserszegi fűszeres 2016-os évjáratának, pedig aszalt gyümölcsök, ebből is főleg barackos illata volt, amit halvány fűszer keretezett be. A Buzás Szőlőbirtok királyleányka-olaszrizling 2016-os házasítására főleg a citrusos illat volt a jellemző.
A Konyári Pincészet Loliense néven futó 2015-ös cuveé-je egy sauvignon blanc alapú olaszrizling, chardonnay és egy kis semillion házasítása. Nekünk illatban a trópusi gyümölcsök és virágos jelleg jött át. Végére pedig jöjjön egy Bujdosó habzóbor, ami a irsai olivér és sárgamuskotály házasításából jött létre a 2016-os évben, itt illatban édeskés, kajszibarack illatot fedeztünk fel. Összeségében egy jó hangulatú sétálókóstolót kaptunk a Borjourtól, ami a maga 3900 forintos belépőjegyes árával bőven a best buy kategóriába tartozik.