Dél-balatoni illattérkép

2017. április 27. 16:20

Hányféle illat bújik meg egy borvidék boraiban? A Dél-Balaton kóstolóján barackos, virágos, zöldalmás, citrusos, medvecukros jegyeket találtunk főleg. Tizenhét borászat tételeit kóstoltuk végig, mutatjuk a kedvenceiket, csak az orrunk által vezetve.

2017. április 27. 16:20
Eggendorfer Áron

A Borjour Budapestre hozta a dél-balatoni borvidék legjelesebb képviselőit. A rendezvényt a Stefánia Palotában tartották április 7-én. Majdnem az összes jelentős pince megjelent az eseményen, sok pincészetnél a borász is jelen volt, akik szívesen válaszoltak mindenfajta kérdésre. Hasznos tud lenni egy-egy tematikára épülő rendezvény, mert így lehet komolyabban is megismerni egy adott borvidéket vagy szőlőfajtát.

*

A Dél-Balatont mindenki ismeri. Elsőre talán a lángos és a lassan mélyülő iszapos vízpart jut a legtöbbek eszébe róla. Meg a nyári melegben elfogyasztott fröccsök és a keletnémet turisták. De mégis: honnan jönnek a borok és mik azok a tulajdonságok, amik legjobban jellemzőek az északi partiak árnyékában meghúzódó borvidékre? A rendszerváltás előtt még a balatonboglári borkombinát volt itt az egyeduralkodó. Azóta azzal küzd a helyi borszakma, hogy lekerüljön róla a bélyeg, miszerint olcsó és épphogy iható borok készülnek a Balaton déli partján.

Széttöredezettség

Utóhatásai a szocializmusnak még mindig vannak. Mivel a kárpótlási jegyekkel sok mindenki vett itt szőlőt, emiatt nagyon széttöredezettek a területek, főleg az itteni termelőszövetkezetek felbomlása után. A nagyobb pincék, főleg Balatonboglár és Balatonlelle vonzáskörzetében sokszor tíz, húsz, vagy akár még ennél is több helyen is rendelkeznek szőlőterülettel. Ez jelentősen drágítja a munkaköltségeket és rengeteg plusz adminisztrációval jár.

A borvidéki összterület 3200 hektár, ennek kétharmada fehérszőlő. Főbb fajták fehérből a chardonnay, az irsai olivér, a királyleányka, a sárgamuskotály, az olaszrizling, a rajnai rizling és a furmint. A kékszőlőből a francia fajták érzik jól magukat, mint a cabernet franc- és sauvignon, a merlot és a pinot noir, ezenfelül még a kékfrankos és a zweigelt. A területek legnagyobb részén barna erdőtalajból kialakult lösztalaj található. Ehhez pluszban hozzájárul a Balaton mikroklímája is, ami kiegyensúlyozottá teszi az időjárást és a csapadékeloszlást. Erős savak jellemzik az itt készített borokat, ami miatt elsőrangú pezsgőgyártás is jelen van a térségben. 

*

A borvidék bemutatása után térjünk át a kóstolóra. A Stefánia Palotának az impozáns termeiben kellemes módon folyt le a kóstolás, mivel a nagy belmagasságú termeknek megvan az az előnye, hogy mikor már sokan voltak a rendezvényen, akkor se állt be a levegő. Lehetett különböző sajtokat is kóstolni a rendezvény keretén belül és volt egy mesterkurzus is ezzel kapcsolatban, amit Kardos Gábor és Niszkács Miklós tartott. Szerencsére a kóstolótermektől jó messze volt a sajtos stand, így nem volt zavaró például a pálpusztai erős illathatása.

Az illathatás

Egy ilyen rendezvényre egy pincészet általában három-négyféle bort hoz. Mi ezekből is az illatos fajtákat kerestük most. Nem írnánk az ízről, csak az illatot mutatnák be, mintegy összehasonlítási alapként. Azt, hogy micsoda illatbeli sokféleség és különbözőség rejlik egy adott fajtában ugyanazon a borvidéken. És közülük is csak a kedvenceinket emelnénk ki. A lehetséges variációk nagy számát jelzi, hogy amíg a Kristinus Borbirtok 2016-os sauvignon blanc bora barackos illatú, a Pócz Pincészet 2016-os sauvignon blanc-ja virágos. A Fáncsi Hegyi Pince 2015-ös zöldvelteliniének az illata zöldalmás volt. Ez valahol logikus is: zöld bornak zöldes illat.

Az irsai olivéreknek hasonló volt az illathatásuk, mindegyik citrus és déligyümölcsös karakterrel rendelkezett; olyannak, amilyennek ennek a reduktív, illatos közönségkedenc fajtának lennie kell. Közülük is kiemelnénk a Garamvári Szőlőbirtok tételét és a Podmaniczky Pincészet Mr. Irsaira keresztelt borát. A Katona Borház Flörtjében, ami irsai olivér és sárgamuskotály házasítása, pedig kifejezetten medvecukorra hasonlító illatokat éreztünk. A Buzássy Pincészet cserszegi fűszeres 2016-os évjáratának, pedig aszalt gyümölcsök, ebből is főleg barackos illata volt, amit halvány fűszer keretezett be. A Buzás Szőlőbirtok királyleányka-olaszrizling 2016-os házasítására főleg a citrusos illat volt a jellemző.

A Konyári Pincészet Loliense néven futó 2015-ös cuveé-je egy sauvignon blanc alapú olaszrizling, chardonnay és egy kis semillion házasítása. Nekünk illatban a trópusi gyümölcsök és virágos jelleg jött át. Végére pedig jöjjön egy Bujdosó habzóbor, ami a irsai olivér és sárgamuskotály házasításából jött létre a 2016-os évben, itt illatban édeskés, kajszibarack illatot fedeztünk fel. Összeségében egy jó hangulatú sétálókóstolót kaptunk a Borjourtól, ami a maga 3900 forintos belépőjegyes árával bőven a best buy kategóriába tartozik. 

Nyitókép: Kishegyi kápolna. Fotó: Rajcsányi Gellért.
Cikkben a kép: Kishegyi kilátás, háttérben a fonyódi dombok. Fotó: Eggendorfer Áron.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik