Lehullott falevelek: táncos-zenés előadásban mutatják be az első világháborút

2016. augusztus 19. 15:29

A népzene és a néptánc nyelvén, abból inspirálódva mutatja be az első világháborút és a háborús Magyarországot augusztus 29-én, hétfőn este a Hagyományok Házában a Lehullottak a falevelek című előadás. A Bödők Gergely ötletéből megszülető darab zenéjét ifj. Csoóri Sándor Sündi írta, a koreográfiát Nemes Szilvia alkotta meg.

2016. augusztus 19. 15:29

Formabontó történelmi előadást állítanak színpadra az első világháború emlékére Bödők Gergely történész-doktorandusz (ötletgazda, szakértő), Ifj. Csoóri Sándor (zeneszerző) és a Nemes Szilvia koreográfus vezette Imágó Tánc Társulat augusztus 29-én, hétfőn este hét órakor, a budapesti Hagyományok Házában.  

Az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával a Hagyományok Házában bemutatandó előadás alapkoncepciója, hogy kreatívan ötvözze a történeti ismeretterjesztést a hagyományos (nép)zenén és táncon alapuló “klasszikus” táncelőadással és a világháborús időszak „hangulatait”/élményeit közvetítő memoárokkal, levelekkel, képekkel vagy sajtócikkekkel - írja az előadás szervezőinek közleménye. 

Az előadás kétszer 60 percben – egy szünettel – vezeti végig a hallgatóságot az első világháború időszakának Magyarországán. Szakítva a többnyire kronologikus elbeszélési hagyománnyal, tematikus blokkokban mutatja be a legfontosabbnak vélt aspektusokat: a monarchiát; 1914 Magyarországát; a frontélet mindennapjait; a nők megváltozott helyzetét; a háborús évek mindennapi életét; végül pedig a vereséget és az összeomlást. Az előadás címe: Lehullottak a falevelek... Magyarország az első világháborúban.

 
 
 
 
 

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik