Adatszférák muzsikája

2016. július 04. 15:00

Részecskék ütközéséből generál muzsikát MIT-kutatók hangképző motorja.

2016. július 04. 15:00

A Quantizer nevű új hangképző platform a világ legnagyobb részecskegyorsítójából, a CERN 2008-ban átadott Nagy Hadronütköztetőjéből (LHC) származó valósidejű adatokon alapuló zenét sugároz világgá.

MIT-kutatóknak ugyanis engedélyezték, hogy élőben férjenek hozzá LHC-s részecskeütközésekhez, és ezek adatait a Quantizer hangosító motorral hangokká, hangjegyekké és ritmusokká alakítják. A platformot úgy programozták, hogy megfelelő hangokat válasszon ki a detektor különféle alrendszereiből érkező energiahullámokhoz.

Hallható szintre méretezi az adatokat, kimeneteket rendel a zenei skálához és zenei konvenciókhoz nem kapcsolódó hangparaméterekhez. A felhasználók a platform honlapján férnek hozzá a streamhez, és hallgathatják az adatok háromféle, kozmikus, szitár-szamba és house stílusát.

Juliana Cherston MIT-kutató elmondta, hogy a projekt jövője, a hangtérképező megoldások és más paraméterek javítása, bővítése a zeneszerzőkkel való együttműködéstől függ. A Quantizer egyrészt segíti őket a legérdekesebb adatrészek kiválasztásában, másrészt lehetővé teszi a feldolgozott adatfolyamokkal kompatibilis saját szintetizátor építését.

Fizikai adatok megzenésítésével korábban is próbálkoztak már, a Quantizer viszont az első, amely valósidőben támogat különféle kompozíciókat.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!