Pilótaönképzés agyhullámokkal

2016. február 16. 16:00

Kezdő repülőgép-vezetők mentális tevékenysége koponyán keresztül közvetlenül stimulálható tapasztalt pilóták agymintáival.

2016. február 16. 16:00

A malibui HRL Laboratórium kutatói hat kereskedelmi és katonai repülőgép-vezető agytevékenység-mintáit mérték, és rögzítették, majd elektródákkal ellátott sapkaszerű szerkezettel koponyán keresztül stimulálták (tDCS) velük repülés-szimulátoron gyakorló kezdő pilóták agyát.

Megállapították, hogy 33 százalékkal jobban teljesítettek azoknál, akik szimulált stimulációban részesültek. Következetesebben, logikusabban viselkedtek.

Egy pilótának különféle kognitív készségek speciális kombinációjára van szüksége, amelyek – a kutatás alapján – ilyen módszerrel is növelhetők: ügyesség, mentális rugalmasság és mértan, képi-térbeli következtetés, munkamemória.

A kísérletek a munkamemóriához kapcsolódó agyi területekre és a bal motorikus agykéregre terjedtek ki. Közben az idegsejtek elektromos tevékenységét és a véroxigén-szintet vizsgáló elektroenkefalográf mérőműszert használtak.

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a tDCS egyrészt gyorsítja a stroke utáni felépülést, másrészt növeli a kreativitást. Jelen munka pedig azt bizonyítja, hogy a tanulásban is hasznos.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik