Megszólalnak a klasszikus festmények

2016. január 26. 07:05

Yiannis Kranidiotis híres festők képeit alkotóelemeire bontva készít hangkollázsokat.

2016. január 26. 07:05



A University of Partas görög egyetem kutatója Yiannis Kranidiotis klasszikus képeket bont elemeire és ezekből készít hangkollázsokat. Az eljárás lényege a festményeken látható fény és árnyék váltakozása, a világos és sötét részek adják a zene dinamikáját. Speciális lézerrel tapogatja le a képeket és ezekből készíti el a zenei megfelelőit. Az eddig „remixelt” képekből egy sorozatot is készített Ichographs címmel.

 

Az első kép amit átalakított Raffaello „Madonna del Prato” képe volt, ezen tesztelte is a technológiát. Szerinte a hang és a fény hullámként hasonló egymáshoz, így természetes, hogy fizikusként meg is akarta szólaltatni a képeket, hiszen festményként is lehet tekinteni egy hangzó anyagra, ami frekvencia, hullámhossz és amplitúdó keveréke tulajdonképpen. A metódus, mint látható a videóból egyszerű, apró kockákra bontja a színeknek megfelelően a képeket, majd ezekből készíti el a hanglenyomatokat és szólaltatja meg azokat. 

 
Hasonló megoldással már eddig is lehetett mellesleg találkozni hangszerkesztő programok spektrográfiás effektusaiban, igaz ott nem klasszikus festmények átalakítása, hanem az adott zenei elem feljavítása (Spectral Repair) volt az elsődleges cél. Illetve van olyan szoftver megoldás, ami direkt képeket alakít át zenévé, mint a Photosounder vagy a Coagula.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fahrenheit 451
2016. augusztus 27. 21:11
"Ki minek gondol, az vagyok annak..." - https://www.youtube.com/watch?v=v9AFhLn7ynU
jenggot
2016. január 27. 02:37
:) Szép :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!