Gábriel arkangyal, mint mesterséges intelligencia

2015. december 02. 07:39

A Carnegie Mellon University kutatói mesterséges intelligenciája a fülünkbe suttogva segít minket, mint a bibliai arkangyal.

2015. december 02. 07:39
Mona Lalwani

Elég ironikus volt egy bibliai angyali hősről elnevezni egy mesterséges intelligenciát, de a CMU fejlesztői szerint az Isten hírnöke név írja le a legtökéletesebben a feladatát (a pontos óhéber fordítás Gibor: Isten ereje lenne a hebraisták szerint), egy robot asszisztenst utasít a „fülébe suttogva”, hogyan építsen fel Lego objektumokat. Gábrielt az orvostudomány hívta létre, az Alzheimer-kórban szenvedő betegek millióinak tud majd segíteni, amit a legtöbben az időskori elbutulással azonosítanak tévesen és nem áll rendelkezésre hatékony terápia  kezelésére, csak az életminőség javítható bizonyos betegeknél. A mesterséges intelligenciás megoldás viszont egyfajta familiárist rendel a páciensek mellé, egy mesterséges társat, aki segít a mindennapok túlélésében. Gyakorlatilag Gábriel megnevezi az egyes tárgyakat, mire valók azok, segít tájékozódni azok között a dolgok között, melyek a betegség következtében elfelejtett, a napi rutin majdnem normális átélését. Az MI ezért hordozható változatban készült el, a fejre lehet erősíteni, de már használják a Google Glass segítségével is. A videóban is azt láthatjuk, miként segít a ping pong játékban a labdát visszaütni. A projekt 2,8 millió dollárból készült el, melyek az USA National Science alapítványa támogatott, a cél a mindennapokban egy felhő alapú megoldásként a betegek számára eljuttatni a Gábriel változatokat, melyek minden egyes esetben másként segítenek az Alzheimer kór fázisai szerint. A felhős megoldás garantálja viszont, hogy az MI folyamatosan fejlődjön és tanuljon.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!