Masszív robotmunkatársakat fejlesztenek Tajvanban

2015. december 29. 15:00

Sok ember mellett dolgozó robotot fejlesztettek már, de egy tajvani kutatóintézet gépei egészen különlegesek: míg az Egyesült Államokban szándékosan gyenge masinákat építenek erre a célra, addig a tajvaniak rendeltetése olyan feladatok elvégzése, amelyekhez nem elég az emberi erő.

2015. december 29. 15:00

Mindenféle robotnak biztonságosan kellene emberek mellett, emberekkel együtt dolgoznia, és ezt úgy kell tenniük, hogy a legminimálisabb veszélyt se jelentsék ránk – vallják a kacifántos nevű tajvani Intelligens Robotika és Automatizáció Kutatás Nemzetközi Kiválósági Központ (iCeiRA Lab) szakemberei.

Szerintük jobb, ha a robotok erősebbek nálunk. Az elképzelés egyébként nem új, sok robot fejlesztésénél érvényesítik ezt az elvet. A Központban tucatnyi modellt dolgoztak ki, több komoly nemzetközi versenyen nyertek aranyérmet.

A biztonság kezeléséhez háromdimenziós látórendszert, érzékelőket és hét szabadságfokkal rendelkező moduláris robotikai platformokat kombinálnak össze. A 3D látás lehetővé teszi, hogy a gép mindig pontosan állapítsa meg, milyen közel tartózkodik a humán munkatárs. Az alkotóelemek moduláris jellege arra jó, hogy a robotot az emberekkel közösen végzendő feladatnak megfelelően bármikor újra konfigurálják, és ne kerüljön az utunkba, ne állja el az utunkat.

„A robotmunkatársnak ez az értelmezése az összes robotra érvényes. Egyiket sem lenne szabad azért kalickába zárni, hogy ne ártson az embernek” – jelentette ki Ren Luo, a Központ igazgatója.

Részükről minden biztonsági intézkedést meg is tettek ahhoz, hogy valóban így legyen.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!