Surena III: Irán új emberformájú robotja

2015. november 22. 17:30

A Teheráni Egyetem kutatói bemutatták legújabb generációs humanoid robotjukat, a járni tudó, emberi kézmozdulatokat utánzó, hátrahajolva egy lábon megálló Surena III-at.

2015. november 22. 17:30

A gépet a két lábon történő helyváltoztatás, az ember-robot interakció és más robotikai kihívások kutatási platformjának szánják. Aghil Yousefi-Koma professzor szerint a katasztrófa sújtotta területeken való tevékenység az egyik leghasznosabb potenciális alkalmazás.

Az 1,9 méter magas, 98 kilós robot szemei LED-ekből állnak, háromdimenziós látómodulja a Kinecten alapul, és 31 szervomotor működteti. Emberi felügyelet mellett tevékenykedik, szoftverét a Robot Operációs Rendszer (ROS) alapján dolgozták ki.

Az ROS jóvoltából környezetével folyamatosan kommunikál, kontrollálja viselkedését, figyeli az érzékelőit, felfedezi a rendszer esetleges hibáit.

Szeme annyira éles, hogy arcokat és tárgyakat is észrevesz, személyek mozgását követi nyomon. Nyelvtechnológiai szempontból szintén ígéretes: felismer előre meghatározott perzsa mondatokat.

Tízszer gyorsabban megy, mint az eredeti változat, ami számokra fordítva azt jelenti, hogy 0,2 métert tesz meg másodpercenként. Fel- és lefelé is megmássza a lépcsőt, tárgyakat fog meg, egyenetlen terephez is alkalmazkodik.

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik