Bordeaux über alles
Aki belelapoz a Lidl boros prospektusába vagy megnézi, mi van a polcon, annak feltűnhet a bordeaux-i borok erős jelenléte. „Ezek a sztereotípiák. A bordeaux-i borvidéket jobban ismerik a vásárlók, könnyebb elmagyarázni nekik, mint a burgundiai apellációkat vagy a Rhone völgyének adottságait. Ha az átlagvásárló lát onnan egy palackot, nem talál rajta fogódzót. Ha rá van írva, hogy Bordeaux, talál, hiszen itthon számos borászat vagy éppen borvidék készített már vörösborokat bordeaux-i szellemben” – magyarázza Nepp Zoltán, aki szerint a borok kiválasztásánál igyekeztek a magyar fogyasztó fejével gondolkodni: „Lehet, hogy a magyar fogyasztóhoz képest kicsit jobban értünk a borhoz, de igyekszünk nem jobban érteni hozzá, amikor kiválasztjuk a szortimentet.”
Azt, hogy a Lidl forgalmának mekkora részét adják a borok, Nepp Zoltán üzleti titokra hivatkozva nem árulta el, ám elmondta, növekvő trendről van szó. Hogy kifejezetten francia borokból mennyit ad el a Lidl, szintén üzleti titokra hivatkozva, szintén nem tudtuk meg, ám a beszerzési ügyvezető szerint kiegyenlített a fogyasztás: „Nem lehet mondani, hogy csak az olcsót, csak a drágát vagy csak a közepes árút vinné a magyar közönség. Nemcsak mi, a vásárlók is tanulják még a bort. A magyar borkultúra még erősen fejlődik. A mennyiségi fogyasztás kezd átváltani minőségibe.”
A magyar Lidl azon túl, hogy bort ad el, azzal is foglalkozik, hogy európai testvércégei felé képviselje, és képletesen szólva hordozza a magyar borok zászlaját. Hatmillió palack, egymilliárd forint, hét ország – ez a tavalyi év magyar Lidl-borexportjának mérlege. A fő piacuk a környező országokban keresendő. A lengyel, cseh és szlovák kollégáknak a magyar Lidl egy külön rendezvényt is szervezett, ahol a beszerzők 130 hazai pincészet 594 borát kóstolhatták végig. „A nagy klasszikusoknak, mint az egri bikavér és a tokaji furmint van egy komoly piaca. Ezt megörököltük még régről. Ezekre a sikerekre alapozva kötöttünk most le a borexpónk után körülbelül 800 ezer palack bort családi pincészetektől mind belföldi, mind külföldi értékesítésre” – mesél Nepp Zoltán, aki mindezt csak egy első lépésnek tekinti, az évek során további forgalomnövekedést vár.
Nemcsak a magyar Lidl beszerzői gondolkodnak sztereotípiákban, a külföldiek is. „Ha Bordeaux-t nézzük, az egy hatalmas borvidék, a területe akkora, mint a magyarországi borvidékeké együttvéve, és van egy rakás apelláció benne, ami körülbelül megfelel a magyar borvidéki struktúrának. Magyarországról a magyar bort, mint olyat ismerik, a borvidékeket nekünk kell súlyoznunk. Azt, hogy tudják-e, hogy a bikavér esetében az Eger a borvidéket és nem a szőlőfajtát jelöli, jó kérdés. Egy csókaszőlővel pláne nem tudnak mit kezdeni, de vannak világfajtáink, amikkel már igen. A lengyelek, csehek, szlovákok hasonló koncepcióval válogatták a mi borainkat, mint ahogy mi a franciákat.” Nepp Zoltán szerint ami a tokaji borokon és az egri bikavéren túlmutat, már-már bátorság a polcra tenni egy másik országban: „De bátrak voltak a külföldi beszerzők, ezt el tudom mondani.”