Alkonyi és kutyája, Keszi
Alkonyi előadásában arról beszélt, hogy két hagyomány él Hegyalján: az egyik az édesség, a másik pedig a dűlők hagyománya: „Az, hogy ezek közül melyikkel hogyan élünk, hogyan alakítjuk és használjuk őket a saját felelősségünk. Az édességről több száz éve beszélünk Tokaj kapcsán, és próbáljuk elhelyezni a borvilágban, azonban ez a hagyomány egyfajta skatulyát is jelent. Ennek az az oka, hogy a borvidék nem tudja összehangolni a társadalom jelenlegi állapotát a hagyományokkal.”
A XVII. században a cukor luxusterméknek számított, ma már azonban mindenki számára elérhető, sőt a túl sok cukor egészségügyi közellenséggé vált. Emellett Alkonyi úgy gondolja, hogy az aszút és a szamorodnit nehéz inni, mert könnyen eltelítik az embert, ezért két pohár elég belőlük mindenkinek. A cukorhagyományt helyre kell tennie a borvidéknek, hiába óriási az értéke ennek Tokajban. Alkonyi úgy gondolja, hogy a borvidék egyediségét nem az aszúkkal, hanem a dűlőkkel kell megmutatni.
Nagyon komoly értéket képvisel, hogy a borvidék termőhelyeit névvel látták el már nagyjából 800 évvel ezelőtt is. Ez nem mindenhol van így a világban. Először csak hegyeket neveztek el, a dűlők és nevei a XVII. század közepére alakultak ki, és a dűlőket általában a korábbi vagy az aktuális tulajdonosa után nevezték el. A mádi Szent Tamás-dűlő a nevét például azért kapta, mert a mádi templomot Szent Tamásra szentelték fel. A dűlősödést az is segítette, hogy egy dűlő egyfajta egységet jelent, amit egyszerre lehet gondozni és művelni a szőlőtermesztés szempontjából.