Száz kiállítót és négyszáz művészt várnak az Art Marketre

2012. október 31. 17:15

Tizenkét ország csaknem 100 kiállítójának standján több mint 400 művész munkáival, valamint számos kísérőprogrammal találkozhat az Art Market Budapest 2012 közönsége november 8. és 11. között a budapesti Millenárison. Az egyik kiemelt téma ezúttal a kolozsvári kortárs képzőművészet.

2012. október 31. 17:15

Az Art Market Budapest 2012 keddi budapesti sajtótájékoztatóján az Art Market Budapest igazgatója kiemelte, hogy a nemzetközi kortárs vásár alapterülete 2011-hez képest 70 százalékkal növekedett, és jelentősen nőtt a kiállítók száma is. Mint Ledényi Attila fogalmazott, Magyarországról olyan fontos tavalyi „hiányzók” is bemutatkoznak, mint a Kisterem, a Várfok és a Vintage Galéria. A külföldi kiállítók száma pedig már meghaladja a magyarokét: nyolc kiállító várható például Romániából, Törökország és Németország is erősen képviselteti magát, de New Yorkból és Kazahsztánból is érkeznek galériák.

A rendezvény védnökségét idén is Nancy G. Brinker diplomata, egykori amerikai nagykövet és Martonyi János külügyminiszter vállalta; a szakmai testület tagjai Deák Erika, a Kortárs Galériák Szövetségének elnöke; Einspach Gábor, a Magyar Műkereskedők és Galériák Országos Szövetségének elnöke, Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója, Gaudens Pedit galerista és Nicola Trezzi, a Flash Art magazin nemzetközi szerkesztője.

Az Art Market egyik kiemelt témája ezúttal a kolozsvári kortárs képzőművészet lesz: a kolozsvári alkotók esetében ugyanis „olyan kelet-európai sikertörténetről van szó, amely jelenleg messze túlszárnyalja azt, amit a magyar képzőművészet a nemzetközi színtéren eddig elért” - indokolta a választást Ledényi Attila. Mint hozzáfűzte, a részben a Műcsarnok idei Kolozsvár-kiállításán is megismert, többnyire már nemzetközi szinten is befutott művészekkel (mások mellett Ciprian Muresan vagy Marius Bercea) és galériákkal (mint a Plan B vagy a Sabot) a vásár tucatnyi standján és a Kolozsváron át című kiállításon találkozhat a közönség.

Másik kiemelt témaként a zsidó identitás és a kortárs képzőművészet viszonyát járják körül: a Wallenberg-emlékévhez kapcsolódva nemzetközi kerekasztal-beszélgetést szerveznek, a Waldsee című kiállításra pedig olyan világhírű művészek küldtek munkákat, mint William Kentridge, Sylvia Plachy és fia, a színészként ismertebb Adrian Brody.

Az Art In Fusion programsorozat külföldön született, de Budapesten élő és alkotó képzőművészeket mutat be, míg az Inside Art a Museum Café közreműködésével kínál gazdag szakmai programot. Délutánonként beszélgetések várják az érdeklődőket, olyan témákban, mint a kelet-európai intézmények gyűjtési gyakorlata, a kortárs török művészet és Kolozsvár sikertörténete a nemzetközi piacon. A Művészet és városmarketing: Kelet-Európa kulturális fővárosai című eszmecserén részt vesz többek között Emil Boc kolozsvári, Páva Zsolt pécsi és Kósa Lajos debreceni polgármester is.

Mint Ledényi Attila megjegyezte, fontos eleme az Art Marketnek a legfiatalabb korosztály megszólítása, a Szépművészeti Múzeum közreműködésével ezért múzeumpedagógiai programok is várják a gyerekeket. A vásár programjában több koncert és divatbemutató is szerepel, a Millenárison pedig szoborpark is nyílik.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!