Együtt találtuk meg a hardcore-t

2012. június 12. 10:44

Magyarországon a jobboldalnak szerintem az a legnagyobb hibája, hogy nem áll ki egyértelműen a rasszizmus és a gyűlölet ellen. Interjú.

2012. június 12. 10:44
Bertalan András

A Liberal Youth új albumán szerepel egy Petőfi-vers feldolgozás, amely a Keleten a helyzet változatlan címet kapta, és a KHV nevű, egykori szombathelyi punk-együttes előtt tisztelegtek vele.

Igen, ez Sas első bandája volt, egy 1988-89-ben működő punk-zenekar. A neve – a Nyugaton a helyzet változatlan című könyv és film után – gondolom arra akart utalni, hogy már akkor, a rendszerváltás elején is elég kiábrándító dolgok történtek, és úgy tűnt, hogy KHV!

A Petőfi-vershez meg annyit, hogy addig, amíg vannak szegény emberek, tök mindegy, hogy ki van kormányon – az mindig az aktuális kormány hibája. Mondhatjuk, hogy előző négy év, meg előző nyolc év. Hivatkozni, azt a legkönnyebb. Ehhez kapcsolódik a mostani album egyik szövege, hogy »köntörfalakból épített bástya, felelősségvállalás gátja«. Amikor szépen körbeveszem magamat álságos magyarázatokkal, és ugyanakkor meg vagyok nyugodva, hogy ezen nem tudok változtatni, mert ez olyan nehéz örökség. Ugyan már, ezek a legolcsóbb kifogások.

Humanista vagyok, fontos az egyes ember. Az a társadalom, amelyik nem foglalkozik egyesével az emberekkel, elveszett. Tegyük fel a kérést, hogy vajon érdemes-e úgy élni, hogy kalkulált veszteségnek nyilvánítjuk emberek bizonyos csoportját? Például, bár elveszik néhány ezer ember lakása, de meghozzuk ezt vagy azt a törvényt. Ha valaki így gondolkodik, akkor ne mondja, hogy én az emberekért vagyok, hanem mondja azt, hogy én az emberek 17%-áért vagyok. Tudom, tökéletes társadalom nincs. A tökéletességet nem elérni kell, hanem törekedni rá. Mondhatni, hogy utópisztikus, meg túlságosan idealista elképzeléseim vannak, de nem vagyok hajlandó engedményeket tenni... Nem a világot akarom megváltani, csak a rám eső részét.„Az új albumon szerepel egy Petőfi-vers feldolgozás, amely a Keleten a helyzet változatlan címet kapta, és a KHV nevű, egykori szombathelyi punk-együttes előtt tisztelegtek vele.

Igen, ez Sas első bandája volt, egy 1988-89-ben működő punk-zenekar. A neve – a Nyugaton a helyzet változatlan című könyv és film után – gondolom arra akart utalni, hogy már akkor, a rendszerváltás elején is elég kiábrándító dolgok történtek, és úgy tűnt, hogy KHV!

A Petőfi-vershez meg annyit, hogy addig, amíg vannak szegény emberek, tök mindegy, hogy ki van kormányon – az mindig az aktuális kormány hibája. Mondhatjuk, hogy előző négy év, meg előző nyolc év. Hivatkozni, azt a legkönnyebb. Ehhez kapcsolódik a mostani album egyik szövege, hogy »köntörfalakból épített bástya, felelősségvállalás gátja«. Amikor szépen körbeveszem magamat álságos magyarázatokkal, és ugyanakkor meg vagyok nyugodva, hogy ezen nem tudok változtatni, mert ez olyan nehéz örökség. Ugyan már, ezek a legolcsóbb kifogások.

Humanista vagyok, fontos az egyes ember. Az a társadalom, amelyik nem foglalkozik egyesével az emberekkel, elveszett. Tegyük fel a kérést, hogy vajon érdemes-e úgy élni, hogy kalkulált veszteségnek nyilvánítjuk emberek bizonyos csoportját? Például, bár elveszik néhány ezer ember lakása, de meghozzuk ezt vagy azt a törvényt. Ha valaki így gondolkodik, akkor ne mondja, hogy én az emberekért vagyok, hanem mondja azt, hogy én az emberek 17%-áért vagyok. Tudom, tökéletes társadalom nincs. A tökéletességet nem elérni kell, hanem törekedni rá. Mondhatni, hogy utópisztikus, meg túlságosan idealista elképzeléseim vannak, de nem vagyok hajlandó engedményeket tenni... Nem a világot akarom megváltani, csak a rám eső részét. (...)

A legutóbbi szombathelyi koncerten tartott »prédikációd« során azt mondtad, hogy a hazaszeretet nem lehet gyűlölködő másokkal szemben, és fontos a saját közösségünk iránti elkötelezettség. Mire gondoltál?

Sajnos nem csak a jobboldalon van kettős mérce, hanem a baloldalon is. Pont erre akartam ezzel reagálni, hogy eléggé divat lett a baloldalon, vagy legalábbis a jobboldallal szemben álló emberek körében, hogy minden, ami nem jó, azt lenácizzuk, lefasisztázzuk. Ami, hozzá teszem, nem feltétlenül véletlen. Magyarországon a jobboldalnak szerintem az a legnagyobb hibája, hogy nem áll ki egyértelműen a rasszizmus és a gyűlölet ellen. Egyeseknek ehhez érdeke fűződik, hogy maszatoljanak, mondván, hogy ez nem baj, mert fel tudjuk használni választási célból a gyűlölködőket, vagy a félelmet, amit keltenek.

Európa tőlünk nyugatra lévő részén – anélkül, hogy ajnároznám őket! – a jobboldalnál ez elképzelhetetlen. Ha van egy szélsőjobboldali megmozdulás, az a legelső, hogy a német kereszténydemokraták – akikkel egyáltalán nem szimpatizálok – elkezdenek visítani. Itthon ez nem jellemző. Ugyanakkor Magyarországon a baloldalnak van egy olyan mítosza, hogy nem is volt olyan rossz a Kádár-korszak, meg hogy lehetett volna rosszabb is. A lófaszt, bazd meg! Kommunisták voltak, méghozzá azok a kommunisták, akik meggyalázták az egyenlőség és a szabadság eszméjét. Akik fenntartották azt a diktatúrát, azok ugyanolyan söpredék voltak, mint a nyilasok.

A mai közbeszéd hiszterizálódott, nincs párbeszéd. Én nem tennék fel egy koronás címeres felvarrót, akkor már inkább Kossuth-címert, de azt sem teszem fel, mert nem ettől vagyok magyar. Az még nem náci, akinek címeres baseballsapkája van. Az egy más kérdés, hogy hány ember hord ilyet, aki közben szélsőséges eszméket vall.”

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2013. március 22. 15:24
a legyűlölködőzés (lefasisztázás, leantiszemitázás) önbeteljesítő jóslat. nincs hová visszavonulni, tök mindegy, mit teszek, akkor is rám sütik. hát akkor "mért legyek én tisztességes? kiterítenek úgyis".
KannibálTatárÚr
2012. június 12. 23:23
"Kommunisták voltak, .... akik meggyalázták az egyenlőség és a szabadság eszméjét." Az egyenlősdit támogató kommunisták meggyalázták az egyenlőség elvét. Ma, a végtelen egyenlőtlenségek idején egyenlőség van.... Érdekes. Ha néha kitennéd az orrod vidékre, látnád, hogy nagyobb volt a szabadság (különböző tevékenységekhez), mint ma. A mai szabadság: lehet mondani bármi igazságtalan, hazug disznóságot bárkire. Ez a szabadság megcsúfolása.
orion
2012. június 12. 20:08
Hát pajti, tévedsz. Kiáll a rasszizmus ellen. De ez nem azt jelenti, hogy bárki a kisebbségi státusz mögé bújva rasszizmust(antiszemitizmust) kiabálva büntetés nélkül maradhasson, ha bűnt követ el. A gyűlölet más tészta. Érzés. Semmi köze hozzá semmilyen oldalnak, hogy az emberek hogy éreznek. A gyűlölet már szintén szinonimája rasszizmus stb-nek, eltorzítva annak jelentését.A gyűlölet negatív, sok esetben irreális is, de parancsszóra nem múlik el, legfeljebb búvópatak módjára eltűnik a felszínről, de a mélyben egyre erősödik. Csak a kibeszélés segít, akkor is, ha az esetenként sértő vagy igaztalan érveket hoz elő.És mily meglepő, gyakran előfordul, hogy jogosan gyűlöl valaki valakit/valakiket. Épp a híradót nézem, a new yorki rendőröket basztatják, mert bárkit megmotozhatnak az utcán(30%-kal több illegális fegyvert koboztak így el) és hogy hogy nem, feketéktől.Ettől a rendőrség intoleráns és rasszista.A lakosság is, mert támogatja ezt az eljárást. Másik hír, hogy szudáni menekülteket táborokba zárnak Izraelben, 60ezret kitoloncolnak, mert 20 év múlva 600ezren lesznek, és rongálnák a zsidó identitást. De ez nem rasszizmus. Most ezt a két hírt adaptáljuk Magyarországra. A rendőrök megmotozzák a cigányokat-rasszisták azonnal. Kitoloncoljuk a mittomén afgán menekülteket-a kormány rasszista. A lakosság támogatja ezeket az intézkedéseket-mindenki rasszista.(kivéve a TASZ-t meg a hasonszőrűeket, mind a 128 embert) Másnap az EU, az AI és Paul Lendvai megírja, hogy Mo-n kitört a fasizmus vagy amit akartok.
Öreg
2012. június 12. 17:51
Ez az egész rasszista őrület egy felfujt lufi, egy szűk réteg nagyon jól megél belőle! A mult heti aluljárós támadásban is megtiltották, hogy a tettesekről felismerhető kép készüljön, mert azok nyilván rasszista "hangulatot" gerjesztenének. Nem a kiváltó okokkal foglalkoznak a "megmondó" értelmiségiek, nem a kiraboltakkal, és megvertekkel éreznek együtt, hanem az események rreakciójaként keletkezett indulatokat nemzeti sajátosságnak tartják és állítják be. Kérem, az okokat kell megszüntetni- igen a rasszizmus vádját uis felvállaló rendőrséggel- és folyamatosan csitulni fog a rasszistőnak jelzett hangulat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!