Umberto Eco új regényt írt

2010. július 06. 10:02

Nagy a titkolózás Eco legújabb könyve körül. Annyi bizonyos, hogy a világhírű A rózsa neve után éppen harminc évvel októberben megjelenő történet főszereplői kémek, politikusok, uralkodók és összeesküvők lesznek.

2010. július 06. 10:02

Umberto Eco új könyve a XIX. századi Európában játszódik, a lázadás és a forradalmak évtizedeiben. A mű címe Il cimitero di Praga, mely magyarra Prága temetőjeként vagy A prágai temetőként is fordítható - azonban azt sem a szerző, sem pedig a kiadó nem árulta el, hogy a történet Prágában játszódik-e, mi a szerepe az említett temetőnek, és egyáltalán melyik temetőről van szó. A bolognai egyetem nyugdíjas szemiotika professzora teljes csendben írta regényét, melynek hírét a könyvet megjelentető Bompiani kiadó közölte.

„Egy cinikus hamisító, aki az európai titkosszolgálatok felének kémkedik, szálakat sző, cselszövést, összeesküvést, merényleteket tervez, azokat, melyek ténylegesen irányították kontinensünk történelmi és politikai útját. Egy regény az ezernyolcszázas politika legtitkosabb és meggyónhatatlan szegleteiről, aggasztó fényt vetve arra a korra is, melyben mi élünk” - homályosított fel a kiadó. Eco műveit és szenvedélyét ismerve nem kizárt, hogy a főszereplő könyvhamisító, és lehetséges, hogy a szálak mozgatói között szerepelni fognak a mostani európai és főleg az olasz politika szereplői. Nem kizárt, hogy Silvio Berlusconira is lesz utalás, akinek 2008-as választási győzelmekor Eco az Olaszországból való távozást is mérlegelte.

A 450-500 oldalas Il cimitero di Praga pontosan harminc évvel követi Eco 1980-ban megjelent és az egész világon bestsellerré vált könyvét, A rózsa nevét. Azóta Eco másik négy regényt írt, A Focault-ingát (1988), A tegnap szigetét (1994), a Baudolinót (2000) és a Loana királynő titokzatos tüzét (2004), amelyek mind megjelentek magyarul is.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!