Kiszoríthatják a hatalomból az Osztrák Szabadságpártot

2024. október 18. 15:34

Az ÖVP továbbra sem akar együtt kormányozni a Szabadságpárttal.

2024. október 18. 15:34
Herbert Kickl

Nyitókép: TOBIAS STEINMAURER / AFP

Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője keményen bírálta Karl Nehammer kancellárt amiatt, hogy az Osztrák Néppárt (ÖVP) elutasítja az FPÖ-vel való kormányalakítást a két héttel ezelőtti választások után – írta meg a The European Conservative

 Kickl a sajtótájékoztatón „sértett választási vesztesnek” nevezte Nehammert, utalva arra, hogy pártja, az FPÖ, megnyerte a választásokat 28,8 százalékos eredménnyel, míg az ÖVP a második helyen végzett 26,3 százalékkal.

Mindkét párt a kampány során szigorúbb menekültügyi szabályok és az illegális migráció megállításának ígéretével kampányolt, ennek ellenére Nehammer kijelentette, hogy amíg Kickl áll az FPÖ élén, nem fog együttműködni vele. 

Bár az FPÖ nyerte a választásokat, nincs többsége a parlamentben, így a legvalószínűbb koalíciós partnere az ÖVP lenne, amellyel már 2017-2019 között kormányoztak. Azonban a többi parlamenti párt – a Szociáldemokraták (SPÖ), a Zöldek és a liberális NEOS párt – elzárkózik az FPÖ-vel való együttműködéstől.

Ezt is ajánljuk a témában

Nehammer egy rövid sajtótájékoztatón elmondta, hogy nem lesz „Kickl lehetőségteremtője”. Az Osztrák Köztársaság elnöke, Alexander Van der Bellen arra kérte a három legnagyobb párt vezetőit – az FPÖ-t, az ÖVP-t és az SPÖ-t –, hogy tárgyaljanak a választási helyzet megoldásáról. 

A legvalószínűbb forgatókönyv egy nagykoalíció az ÖVP és az SPÖ között, esetleg a NEOS-szal mint kisebb koalíciós partnerrel.

Kickl szerint ez a forgatókönyv a választók akaratának semmibe vétele lenne, akik egyértelműen egy középjobb kormányt szeretnének látni az FPÖ és az ÖVP részvételével. Kickl azt állítja, hogy Nehammer már a találkozójuk előtt eldöntötte, mit fog mondani a sajtónak, és nem vette komolyan az FPÖ kormányzati együttműködésre vonatkozó ajánlatát. 

Nehammer a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Kickl politikailag nem felelős, és az FPÖ korábbi oltásellenes és járványellenes kampányát nevezte meg az elutasítás okaként.

Ezt is ajánljuk a témában

Kickl szerint úgy tűnik, mintha már eldöntötték volna, hogy egy baloldali kormány jön létre. Úgy véli, az ÖVP elmulasztotta a lehetőséget arra, hogy korrigálja politikáját, és bár az ÖVP az elmúlt öt évben a Zöldekkel kormányzott, sokkal több közös van a két jobboldali pártban, mint bármely másik formációban. 

A találkozón Kickl konkrét javaslatokat tett a migráció, a költségvetés és a lakhatás kérdéseiben, hangsúlyozva, hogy az együttműködésnek nem kell barátságon alapulnia, hanem lehet tisztán szakmai is.

Ezt is ajánljuk a témában

Végezetül Kickl arra figyelmeztetett, hogy ha Nehammer valóban a baloldallal szövetkezik, akkor újra előtérbe kerülhet a vagyon- és örökösödési adó kérdése, és egy középbal kormány politikája káros lehet Ausztria gazdasági helyzetére.

 

Herbert Kickl nyilatkozatát német nyelven az alábbiakban nézheti meg:

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bondavary
2024. október 18. 17:48 Szerkesztve
Vajon azok, akik jobboldaliként a Néppártra szavaztak, kivel kötnének koalíciót? A szocialistákkal, zöldekkel, vagy a Szabadságpárttal? Akik a Néppártra szavaztak, mit szólnak ahhoz, hogy szavazatukat átviszik a baloldalra?
Dixtroy
2024. október 18. 17:12
"ha Nehammer valóban a baloldallal szövetkezik, akkor újra előtérbe kerülhet a vagyon- és örökösödési adó kérdése, és egy középbal kormány politikája káros lehet Ausztria gazdasági helyzetére." Hajrá, nyomjátok. Amíg a szélsőballibek végleg be nem égetik magukat, mindig vissza fognak jönni, és ott basszák a fajtájukat, a lakosság harmadát különböző kombinációkban a pártjaik mindig be tudják húzni.
Vata Aripeit
2024. október 18. 17:07
Nem kell a feltételes mód: ki fogják szorítani, miközben a szőnyeg alatt már nincs hely
sexykitty-5000117
2024. október 18. 16:57
🍓 ️ ­É­­­r­­t­é­k­­­e­­­l­­­d­­ ­a­­ ­­­s­z­­e­­­x­­i­ ­p­­­u­n­­­c­­i­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!