Osztrák kormányalakítás: az államfő fontos bejelentést tett

2024. október 09. 14:34

Orbán szövetségese igényt tart a kormányalakítás jogára, azonban egyelőre nincs koalíciós partnere.

2024. október 09. 14:34
null

Nyitókép: Tobias Steinmaurer / APA / AFP

 

Az Infostart cikke szerint bár sokan arra számítottak, hogy valamely politikai erő megkapja a kormányalakítási megbízást, ehelyett az osztrák államfő a három párt vezetőjét további tárgyalásokra kötelezte. 

A Szabadságpártnak (FPÖ), az Osztrák Néppártnak (ÖVP) és a Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ) a jövő hét végéig kell megállapodásra jutnia, hogy kormány alakulhasson Bécsben.

Van der Bellen szerdára ígérte bejelentését arról, kinek ad kormányalakítási megbízást. Ausztriában szeptember utolsó vasárnapján tartották a parlamenti választásokat, ahol meglepő fölénnyel nyert a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amelyet Orbán Viktor egyik közeli szövetségese, Herbert Kickl vezet. 

Kickl pártja igényt tart a kormányalakítás jogára, azonban egyelőre nincs koalíciós partnere.

Az államfőre hárult a döntés, mivel bár a szokásos eljárás szerint Kicklt kellett volna megbízni a kormányalakítással, a többi párt világossá tette, hogy nem támogatja őt kancellárként. Ezért Van der Bellen tárgyalásokra kötelezte az FPÖ-t, az ÖVP-t és az SPÖ-t, hogy közös megoldást találjanak.

Kickl korábban kijelentette, hogy hajlandó tárgyalni az ÖVP-val a kormányzati együttműködésről, de ez az ő személyes politikai ambícióinak útjába állhat, mivel az ÖVP, Karl Nehammer vezetésével, nem támogatja Kicklt kancellárjelöltként.

Kedden az államfő még két kisebb párttal is egyeztetett, és optimistán „szupernek” nevezte a helyzetet, remélve, hogy a patthelyzet megoldódik.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

undefined

Szőcs László

Magyar Nemzet

Idézőjel

Hangulatkeltés folyik a győztes Szabadságpárt ellen, de ezzel is magának árt a fősodor.

 

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. október 09. 16:57
Miért feltétele "demokráciákban" a kormányalakításnak a politikai pártok közötti suskusolás? Miért nincsen nyílt, egyértelmű törvény a kormányalakítás szabályaira kizárva a politikai alkuk lehetőségét? A kormányfőt a választáson győztes pártnak illik adnia, minden továbbitól függetlenül.
survivor
2024. október 09. 15:56
A győzelem neve 51%
sexykitty-5000107
2024. október 09. 15:45
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­é­­k­­­e­­­l­­­d­­ ­a­­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­i­­­ ­p­­­u­n­c­­i­m­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
herden100
2024. október 09. 15:39
VESSZEN TRIANON!!! vm.tiktok.com/ZGebFk4Vc/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!