Fontos kérdésben dönt hamarosan az osztrák elnök, a magyarokra is hatással lehet

2024. október 08. 22:55

Kérdés, hogy Alexander Van der Bellen elnök szembemegy-e az osztrák szokásjoggal.

2024. október 08. 22:55

Nyitókép: Alexander Van der Bellen és Herbert Kickl tárgyalásai Bécsben 2024. október 4-én  /  fotó: Helmut Fohringer / APA-PictureDesk via AFP

 

Alexander Van der Bellen köztársasági elnök kedden befejezte tárgyalásait az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), az Osztrák Néppárt (ÖVP), az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) és a Zöldek pártvezetőivel a lehetséges koalíciókötésről. Az államfő pozitívan nyilatkozott a megbeszélésekről, és az öt pártvezér is konstruktívnak, bizalmasnak értékelte a személyes és titkos tárgyalásokat, de a döntése korántsem lesz könnyű – írta elemzésében az ORF.

Az osztrák közszolgálati média emlékezetet: az osztrák szokásjog szerint az államfő mindig a választáson legtöbb szavazatot kapott párt vezetőjét bízza meg kormányalakítással, ugyanakkor ez nem alkotmányos kötelessége. 

A szeptember 29-én megrendezett parlamenti választást az FPÖ nyerte, ugyanakkor a másik négy párt egyértelműen jelezte, hogy egyikük sem akar koalícióra lépni vele, önmagában pedig a nemzeti jobboldali pártnak nincs meg a többsége. 

Van der Bellen a pártvezetőkkel való egyeztetések előtt arról beszélt, hogy alapvető fontosságú, hogy „liberális demokráciánk alappilléreit tiszteletben tartsák” – a jogállamiságot, a hatalmi ágak szétválasztását, az emberi és kisebbségi jogokat, valamint az egymással való tiszteletteljes interakciót. Ebből sokan azt olvasták ki, hogy az elnök nem szándékozza betartani a „szolgálati utat", és 

nem Herbert Kickl FPÖ-vezérnek szándékozza megadni a kormányalakítás lehetőségét. 

Ami a titkos megbeszélésekről kiszivárgott, az az, hogy egy néppárti-szocdem koalíció alakulása esetén a két pártnak az abszolút többséghez még egy kis párt támogatására szüksége lenne, és erre a feladatra mind a NEOS, mind a Zöldek készek lennének. 

A hárompárti koalíció megalakulásának van tehát a legnagyobb esélye, 

különösen azért, mert az új parlament előtt fontos törvények, így a költségvetés, valamint több reformcsomag elfogadása hever, ezekhez pedig stabil többség, sőt, kétharmados többség is kellene, ez utóbbi már csak egy négyes koalícióban lenne meg.

Osztrák lapok azt sem zárják ki, hogy a köztársasági elnök újabb megbeszélési fordulóra hívja a vezetőket, de ezzel az FPÖ helyzete mit sem változna, koalíciós partner hiányában kisebbségi kormányt tudna létrehozni, ami kormányzásképtelenséget jelentene.

Ezt is ajánljuk a témában

--


 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000106
2024. október 09. 00:55
🍓 ️ ­­É­­r­t­­­é­k­­e­­l­­­d­ ­a­­­ ­s­z­­­e­x­­i­ ­­­p­­u­­­n­c­­­i­m­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Bodzay
2024. október 09. 00:53
Az egyre szaporodó kormányalakítási cirkuszok bizonyítják, hogy a polgári, demokratikus politikai rendszer megbukott, nem működik a neomarxista elvek körül ólálkodó pártok karanténja miatt. Abszurd, hogy győztes pártok, tehát a legnagyobb választói közösségek reprezentánsai kiszorulnak a vezetésbôl. A konzervatív oldal felelőssége a megtévesztettek felvilágosítása. Teljesen világos, hogy az ellenfél a mindennapi neomarxizmus.
Akitlosz
2024. október 09. 00:39
És ezt hívják a "demokraták" "demokráciának".
Burg_kastL71-C
2024. október 09. 00:14 Szerkesztve
Ehhez még Pollen dvajnak is lesz egy-két szava. Ezt a döntőbírót mindig egy nagy sumák alaknak láttam, az a tipikus háttérnek embere, aki leszabályozza hogy jobboldal még véletlenül sem. De hát, az igazi probléma a 28.8 %.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!