Az osztrák FPÖ-szavazók is meg lettek fejtve: tanulatlanok!

2024. október 05. 06:00

Avagy aki autentikus Ausztriát keres, hagyományőrző családi gazdaságokkal, csapja fel a választási térképet.

2024. október 05. 06:00
AUSTRIA - EU - POLITIC - PARTY - BABIS - KICKL - ORBAN - PATRIOTS FOR EUROPE -
Francesca Rivafinoli
Francesca Rivafinoli

(Nyitókép: ALEX HALADA / AFP)

Az FPÖ ott gyűjtötte a legtöbb szavazóját, ahol a társadalom többségét nem a magas képzettségűek, hanem jóval inkább a közép- vagy alapfokú végzettséggel rendelkezők alkotják” – állapítja meg a Telex az ausztriai választásokat elemezve.

Amely megállapítás egy sor választókerület esetében sántít

– már csak azért is, mert a legeslegszabadságpártibb falucskában a lakosságszámra tekintettel mindösszesen 34 szavazatot gyűjthetett be a párt, míg a művelt Bécsben 166 ezret (többet, mint Karintiában, pedig az a tartomány aztán igazán bekékült, noha a legalacsonyabb végzettségűekből arányaiban náluk van a legkevesebb). Ehhez képest az egyetemet végzettek körében hasító Zöldek csak 99 ezer voksot kaptak a fővárosban, úgy, hogy 2019 óta 70 ezret veszítettek,

míg az FPÖ ugyanott 61 ezerrel növelte támogatottságát.

Teljesen nyilvánvalóan nagyrészt az ÖVP terhére, és valószínűleg nem azért, mert ÖVP-szavazók tömegei veszítették el felsőfokú végzettségüket.

De ne kötekedjünk: fogadjuk el, hogy a magasan képzett bécsiek körében bezzeg következetesen az a baloldal a legnépszerűbb, amely szükségesnek tartja, hogy a városi óvodákba történő beiratkozásnál a szülő hét lehetőség közül választhasson gyermeke nemének megadásánál:

lány, fiú, eltérő, inter, nyitott, ismeretlen vagy „nem válaszolok”.

Tájékozott bécsieknél ugyanis ezek szerint előfordulhat, hogy az óvodai jelentkezésig nem szereznek tudomást gyermekük neméről, nem pelenkázzák vagy ilyesmi, és így pont kapóra jön nekik, hogy ott van opcióként az „ismeretlen” is. Ennél már csak a „nyitott” vall nagyobb bölcsességre – micsoda kimeríthetetlen vizsgálati alapanyagot nevel a jövő pszichiátereinek az,

aki befeszülten ügyel arra, hogy kislányát vagy kisfiát még véletlenül se minősítse lányának vagy fiának,

és róla beszélve következetesen semleges névelőt használjon. Ha már az iskolába kerülő bécsi gyerekek egyharmada nem beszél annyira németül, hogy követni tudja a tanórákat, legalább a gendereikre kellően odafigyelnek az oviban.

Ellenben a Telexéhez képest kétségkívül messze megalapozatlanabb, de legalább empirikus ismereteken alapuló megállapításom a következő: minél magasabb az FPÖ és az ÖVP összesített szavazataránya egy adott településen, és azon belül is minél erősebb a szabadságpárti vonal,

annál biztosabbak lehetünk abban, hogy ott még megtaláljuk az igazi, hamisítatlan Ausztriát.

Hogy ott egyszerre woke- és burkamentes telelésben vagy nyaralásban lehet részünk, melynek során ízesen beszélő helyi arcokba fogunk botlani úton-útfélen. Statisztikailag nem feltétlenül releváns saját tapasztalataim szerint a 40 százalék körüli FPÖ- és szintén 40 százalék körüli ÖVP-szavazó már elég megbízható indikátor (különböző tiroli völgyekben, köztük a Zillertal környékén, valamint a Dachstein déli oldalán érdemes például keresgélni),

de nézzünk néhány konkrét példát is.

A hírportálokon Ausztria legmagasabban fekvő települése, az 1653 méteren, a svájci határon található Spiss fut nagyot, amely visszatérően az FPÖ fellegvára: ezúttal a választók kétharmadától kapott bizalmat, a második helyezett ÖVP-nek így csak szűk 20 százalék jutott; a szocik 0 darab voksot gyűjtöttek be. Akárhova nézünk, 2000-2800 méter magas hegyek, a domboldali falu közepén csinos templom, körülötte elszórtan az alpesi házikók, köztük virágos rétek (igaz, vidáman lepkét kergető óvodások nélkül – az 5 éven aluliak száma mindösszesen három fő, termékenységi rátában sajnos ott sem erősek).

Tény, hogy egyetemet csak 1 százalék végzett a faluban, cserébe három biogazdaságuk is van;

ráadásul azt se lehet mondani, hogy nem befogadók: az elmúlt öt évben felbukkant két zöldpárti szavazó mellett nem kevesebb mint 18 százaléknyi külföldi él közöttük – mindegyikük nyugat-európai.

Salzburg tartományban Zederhaus lakosságának szintén csupán 4,5 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, viszont máig is őriznek (és az átlagnál némileg kedvezőbb demográfiai mutatóiknak köszönhetően tovább is adnak) egy háromszáz éves helyi hagyományt, amelynek keretében

a Szent Iván-napi templombúcsúra közösségi összefogással 6-8 méteres rudakat díszítenek fel művészien és sokszínűen mezei virágokkal és gyógyfüvekkel, egyenként mintegy 300 munkaóra alatt, majd a rudakon lassanként megszáradó füveket télen egyfajta tömjénezésre használják

– a falu 49 százalékban az FPÖ-t választotta, 36 százalékban az ÖVP-t. A liberálisok és a Zöldek együttvéve nem értek el 5 százalékot, ahogy a korábbi választásokon se. Coffee to go nincs a faluban, helyette negyvenféle házi pálinka és likőr kapható, köröskörül pedig nagyjából ezer marha és juh legelész. A külföldi lakosok aránya 0,94 százalék, a munkanélküliség 2 százalékos – hetedannyi, mint Bécs Favoriten kerületében és ötödannyi, mint Bécs egészében, pedig ott aztán tényleg karnyújtásnyira egy világváros összes lehetősége.

De aki nyugtatni szeretné magát azzal, hogy a bécsiek viszont diplomásabbak, az nyugtassa.

Akkor viszont mégis kellene valami magyarázat arra, hogy miközben a diplomások aránya 2019 óta Ausztria-szerte több mint 2 százalékponttal nőtt, az FPÖ-n kívüli politikai erők (a növekvő, de parlamenten kívüli kispártokat is jóindulatúan beleszámítva) összességében 12,3 százalékponttal gyengültek, az FPÖ pedig 12,7 százalékkal erősödött.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Francesca Rivafinoli

Mandiner

Idézőjel

Legalábbis Parászka Boróka valami ilyesmiről tájékoztatja az osztrák nagyérdeműt.

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SpaniferRoland
2024. október 05. 08:06
recipdoki,kb 5-6 hozzászólásodból levonta következtetést farkas43:"Hiányolod a muszlim nemierőszakolókat?" látod előbujt a fideszes eszetlen barma, mint földigiliszta esőzés után:DDDcsak eljutott valahogy idáig:DDDDDDDDDDDD
2024. október 05. 08:04 Szerkesztve
Z. Azért azon el lehet gondolodni, hogy a fényességes vadnyugaton, miért az abortuszt erőltetik???, feministákra hivatkozva -hogy a testemmel azt csinálok amit akarok, jogom van hozzá- és nem a megelőzéséről beszélnek inkább!!! Egy baba megölése, komoly testi, szervi károsodásokat is okozhat a nőben, pláne ha többször is megteszi!!! Vadnyugaton a rendszeres terhesség megszakítást, a védekezés helyett, az agymosott tanulatlan, ideológiabuzi nők csinálják!!! Ez is egy fajtája a fehér emberek irtásának, a többi mellett!!! Tehát ha valamelyik nyugati ország vezetője a születési rátán szeretne javítani, először a fejekben kell rendet tenni!!! Pedig tőlünk nyugatra, jobb anyagi életkörülmények között élnek... -a középosztálynál és lejjebb ez ma már nem biztos- Mo. is feltűnő, hogy egyelőre hiába a kormány nagyon komoly anyagi segítsége a családoknak, hogy a várt babák megszülessenek... Amíg az agyhalott liberális eszméket fel nem váltja a normalitás, nem fogunk szaporodni... 💯❗😐
Józsi6
2024. október 05. 08:02
Csak kiderül: Francseszka sem járt magyar iskolába: helyesen: az osztrák FPÖ szavazókat is megfejtették. ( Aki nem érzi: a macska fel lett mászva a fára)
ptrfarkas43
2024. október 05. 07:58
A haladóknál természetes a saját felsőbbrendiségük, de amikor kiderül alkalmatlanságuk csak egy dologra tudnak hivatkozni, náciveszély.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!