Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Özönlenek az AUR-szavazók az urnákhoz, a magyarok még behozható lemaradásban

2024. június 09. 17:40

Bele kellene húzni, különösen a Szatmár és a Maros megyében élőknek; Szatmárban konkrétan azzal mozgósítanak a románok, hogy ki kell szorítani a magyarokat minden pozícióból, Marosvásárhelyen a román negyedekben nagyon aktívak.

2024. június 09. 17:40

Nyitókép: George Simion Facebook-oldala

***

Míg a székely megyék – Hargita és Kovászna – hozza az országos átlagot, vagyis némi extra mozgósítással efölé is kerekedhet, komoly a gond Maros és Szatmár megyékben. A szavazóurnák este 10 óráig vannak nyitva, így még van lehetőségük egy utolsó mozgósításra a magyar pártoknak.

Marosvásárhelyről azt az információt kaptuk, hogy a románok által lakott Tudor-negyedben hatalmas energiákkal mozgósítanak Soós Zoltán polgármester leváltásáért, eközben Maros megye egészében sem kiugró a magyarlakta településeken a részvételi arány.

„Ne engedjük, hogy a közömbösségünk miatt a következő évek vesztesei legyünk. Mozduljunk meg, menjünk el szavazni, mert most van kezünkben a sorsunk” – biztatta Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője részvételre a magyar szavazókat a Maszol frissülő cikke alapján.

Különösen forrong Szatmár megye, ahol a mintegy egyharmadnyi magyar lakosságú Szatmárnémetiben, ahol városvezetői profizmusa miatt Kereskényi Gábor polgármesternek sok román szavazója is volt az elmúlt nyolc évben, Adrian Cozma nemzeti liberális képviselő aláírásával

arra biztatják a román voksolókat, hogy menjenek el nagy arányban szavazni, hogy kiszorítsák a magyarokat a közintézményekből.

Turos Lóránd RMDSZ-es szenátor feljelentést tett, Kereskényi pedig úgy fogalmazott, „Elgondolkodtató, hogy a kampány végére minden ellenjelölt elővette a magyar kártyát, a szélsőséges megnyilvánulásoairól híres AUR és a végig a magyarok ellen küzdő PNL mellett még az USR is”.

Eközben a megye magyarlakta településein nagyon alacsony a szavazókedv, a megyei átlag 16 órakor 33,2 százalék volt, de volt olyan magyar település, ahol alig 19,2 százaléknyian mentek el eddig az időpontig voksolni.

Ennél is ijesztőbb, hogy az országos részvétel éppen azokban a megyékben döntöget minden rekordot, amelyekben a Szövetség a Románok Egyesüléséért (AUR) párt bázisai. Jelesül: Suceava, Botoșani, Vaslui és Neamț megyékben, valamint Dél-Romániában, például Teleorman és Dolj megyékben, ahol a párt tátmogatottsága igen magas, a választási részvétel is kiemelkedő, Teleormanban például a 18 órai adatok szerint 45,9 százalék,

azaz 5-10 százalékot már most rávernek a magyar részvételi arányra

Mindez azért is problematikus, mert az AUR kimondottan és élesen magyarellenes, nemrég a kolozsvári magyar iskolák megszüntetésével kampányolt,

Ezt is ajánljuk a témában

az RMDSZ-t pedig

förtelmes, soviniszta teremtménynek nevezte George Simion, az AUR elnöke,

Ezt is ajánljuk a témában

aki az egyik szervezője volt az úzvölgyi sírgyalázásba és verekedésbe torkolló temetőjárásnak.

Mindemellett, mint lapunknak korábban több szakértő is kifejtette, az alacsony magyar részvételi arány az RMDSZ kiesését, s ezzel az erdélyi magyar képviselet megszűnését is eredményezheti az Európai Parlamentben. 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antifleto
2024. június 13. 09:27
Jó a kép. Egyszer majd utoléri az evolúció ezt a George Simiont és növeszt magának homloklebenyt meg agyat amivel kiérdemli a homo sapiens megnevetést.
BBALU
2024. június 09. 22:55
volt olyan magyar település, ahol alig 19,2 százaléknyian mentek el eddig az időpontig voksolni ??? Akkor ott rohadjanak meg romániában, de a Magyar állampolgárságról meg mondjanak le !!!
lacika-985
2024. június 09. 20:35
Itthon/otthon még még tessék lássék csak tett valamit az RMDSZ , de a junióban semmi egyebet mint hogy megszavazott minden emberekre és nemzetállamokra káros törvényt . Ezért kár oda egy is belőlük .
Tommaso
2024. június 09. 19:23
Nem értem, mi közük az erdélyieknek a magyarországi váIasztásokhoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!