Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Újra belerúgnának a magyarokba Romániában: megszüntetnék a magyar iskolákat Kolozsváron

2024. június 03. 10:35

„Ezek a magyargyűlölő AUR-osok megint kimutatták a foguk fehérjét” – reagált a hírre Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője.

2024. június 03. 10:35
Romanian National Day parade

Nyitókép: Photo by Baris Oral/Anadolu Agency/Getty Images

A Mandiner korábban beszámolt róla, hogy Románia magyarellenes pártja, az Egységes Románok Szövetsége (AUR), George Simion vezetésével biztosan nem fog csatlakozni az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) frakciójához. A szélsőséges párt nem vett részt a madridi megbeszélésen sem.

A román sajtó arról is írt, hogy személyesen Orbán Viktor nyomására maradtak ki a jövőben formálódó jobboldali szövetségből.

A román párttal kapcsolatban újabb hírek érkeztek. Abban az esetben, ha hatalomra jutnak Kolozsváron, megszüntetik a magyar iskolákat és véget vetnek a „szegregációnak” – írta Alin Coleșa, (AUR) Kolozs megyei parlamenti képviselője a bzc.ro nevű internetes oldalon.

A Maszol beszámolt róla, hogy a szélsőségesen nacionalista AUR Kolozs megyei képviselője azzal érvel, hogy a gyermekek „etnikai elkülönítése” nem szolgálja a multikulturalitást.

A lap ehhez hozzátette, hogy a román politikus attól teljesen eltekint, hogy a romániai magyar kisebbség számára alapvető jog a saját anyanyelven történő tanulás, arról már nem is beszélve, hogy a gyermekek bizonyítottan sokkal jobban fejlődnek anyanyelvi környezetben.

A lap hozzátette, hogy mindezek ellenére az AUR úgy véli, minden kolozsvári magyar iskolában fontos, hogy román osztályok is legyenek, és ha ez rajtuk múlik, akkor át is alakítják az oktatási hálózatot.

Az RMDSZ szóvivője is megszólalt a kérdésben

Ezek a magyargyűlölő AUR-osok megint kimutatták a foguk fehérjét.

Az mondták, hogy ha Kolozsváron hatalomra kerülnének, akkor megszüntetnék a magyar iskolákat és minden belvárosi magyar iskolába betennének egy román osztályt. Ugyanezt mondta annak idején a magyargyűlölő Funar is.

Meg kell akadályoznunk ezt, és csak úgy tudjuk megakadályozni, hogy ha június 9-én nagy számban elmegyünk szavazni mi, magyarok, a magyargyűlölők ellen sok magyar szavazat legyen,

és így meg tudjuk akadályozni azt, hogy az AUR-osok az őrült magyargyűlölő terveiket megvalósítsák” – reagált a hírre Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője a Facebookon közzétett videoüzenetében.

A felvételt itt tudja megtekinteni:

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. június 06. 08:13
Ez most meglepett. Amúgy a dolgok jelen állása szerint akár meg is szűntethetik a magyar nyelvű oktatást is, akkor sem lenne Európai Érték ellenes a dolog, mert etnikai kisebbségek nem léteznek, csak társadalmiak.
2024. június 05. 12:48 Szerkesztve
Szeretnek ha a magyarok haza mennenek magyarorszagra. Az mindegy hogy a folddel egyutt kaptak oket. Mar az ovek. Igy dontott par szaros seggu bacsika.
konfucius
2024. június 04. 07:32
Minden kanyarban el kell mondani: rövid távon az a megoldás, ha egy adott pillanatban összegyűlnek a magyarok egy helyre, de nem kétszázan ám, és képviselik az érdekeiket. Ha kell, vasvillával. Hosszabb távon pedig gyereket kell szülni. Nem egyet, hanem négyet. Nem csak Erdélyben, hanem mindenhol. Nem tizenkét, hanem negyvenkét millió magyar kell a Kárpát-medencébe. Ha ez meglesz, senki nem fogja akarni megszüntetni a magyar iskolákat. Kapjunk már észbe, úgy össznemzeti szinten.
letsgobrandon-2
2024. június 03. 13:50
és véget vetnek a „szegregációnak” ??? a román iskolákban is kötelező lesz magyarul tanulni? ...vagy az a bajuk, hogy a románok nem europaiak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!