Szlovénia
ÉLŐ
Dánia

Befutott a Politico menetrend szerinti aggódása Magyarországgal kapcsolatban

2024. május 24. 06:39

Vélhetően a kínai elnök magyarországi látogatása állhat a felborzolt brüsszeli kedélyek mögött.

2024. május 24. 06:39
NATO Summit In Vilnius, Lithuania

Nyitókép: Beata Zawrzel/NurPhoto via Getty Images

A Politicon tett közzé egy aggodalmakkal teli elemzést Zgut-Przybylska Edit, magyar kutató, a Lengyel Tudományos Akadémia adjunktusa, a Közép-európai Egyetem Demokrácia Intézetének kutatója és az „Oroszország és a szélsőjobboldal: betekintés tíz európai országból” című könyv társszerzője.

A szerző a Kreml növekvő magyarországi befolyását elsősorban a sportfinanszírozásban látja. Írásában ezt azzal igyekszik alátámasztani, hogy az orosz olajóriás, a Gazprom vélhetőleg jelentős összeggel támogatta Magyarország legnagyobb futballklubját, a Ferencvárost. Bár azt a kutató is elismeri, hogy a Gazprom nem szerepel az EU szankciós listáján, szerinte mégis az a Magyarországon növekvő orosz befolyás tünete.

Erősödő illiberalizmus

Edit Zgut-Przybylska szerint Orbán barátsága Vlagyimir Putyin orosz elnökkel két olyan erős nacionalista politikus kapcsolata, akik nyíltan elítélik a nyugati liberalizmust és átalakították országuk politikai rendszerét.

A szerzőben lévő feszültséget a Magyaroroszág és a Kína közti jó kapcsolat is tovább növelte. Meglátása szerint, a Kínával és Oroszországgal való gazdasági kapcsolatok elmélyítésével Orbán Viktor azt reméli, hogy Magyarországnak beleszólása lesz a globális döntéshozatalba. A kutató szerint Oroszország Magyarországra gyakorolt befolyása sokat változott az orosz-ukrán konfliktus kitörése óta. Meglátása szerint az oroszok inváziója előtt Orbán és Moszkva kapcsolata már kialakult, de nem volt annyira mély, mint napjainkban.

A szerző írásában elismeri, hogy mindezek meglehetősen frusztrálják Brüsszelt és Washingtont, de úgy tűnik, nem tudják, hogyan állítsák meg Magyarország autokráciákhoz való közeledését.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:11
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­é­k­e­l­­d­ ­­a­­ ­­s­z­­­e­­x­i­­­ ­p­­u­­­n­­­c­­­i­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
istvanpeter
2024. május 24. 10:47
Már az is szadista kínzás, hogy a normális embereknek ennyi marhaságot kell elszenvedniük az elmebajos hangadóktól és firkászoktól.
tapir32
2024. május 24. 08:31
Illegális bevándorló nem kell!!! Nem elvárható, hogy bízzunk egy olyan emberben aki már az országunkba is törvénysértés árán jutott. Miért bíznánk abban, hogy egy ilyen alak betartja majd a törvényeinket? Miért bíznánk olyanokban akik euró ezreket fizetnek az embercsempészeknek, hogy illegálisan bejöhessenek a EU-ba? Ezek megélhetésért jönnek és nem akarják betartani a törvényeinket. Miért támogatnánk az európaiak segítségével visszaélőket?
pipa89
2024. május 24. 08:18
Na, ez mind igaz, különösen úgy, ha valaki a tengerentúli üléspontból fogalmazza meg álláspontját. Kedves Editke, ha meg akarja érteni a magyar álláspontot, a székét tegye Budapestre!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!