Magyarellenes hergelés, de ügyes – szakértő a román miniszterelnök marosvásárhelyi gesztusáról

2024. február 24. 18:09

Marcel Ciolacu azzal nyugtatta a románokat, hogy „nem lesz itt semmiféle Székelyföld”, és nem kell összefogni a „magyar etnikumú románok ellen”. Pászkán Zsolt elmondta, mi a gond ezzel. Mert akad pár.

2024. február 24. 18:09

Emlékezetes, péntek este Marcel Ciolacu román szociáldemokrata (PSD) miniszterelnök nem máshol mondott beszédet a szociáldemokraták Maros megyei tisztújító gyűlésén, mint Marosvásárhelyen, ahol egy emberöltővel ezelőtt felfegyverzett és magyarellenesre itatott román melósok verték szét a magyarok anyanyelv-használati jogokért zajló békés demonstrációját.

S ha már itt volt, mondott valami helyspecifikusat is a csaknem felerészben magyar lakosságú városban, ahol történetesen jelenleg magyar polgármester, Soós Zoltán regnál.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint kifejtette, nem akar visszatérni a soviniszta diskurzushoz, nincs szándékában összeugrasztani „a románokat más etnikumú románokkal”, nem fogják „eladni Erdélyt” (ezzel valószínűleg Klaus Iohannis „jonapot kivanok”-jára tromfolt rá, igaz, elkésett vele négy évet), és nem változnak a határok sem

Továbbá: nem a „magyar etnikumú románok” ellen kell összefogni Marosvásárhelyen, hanem egy jobb városvezetés megválasztása érdekében, hiszen

Erdély elcsatolása nem reális veszély, és szerinte sosem lesz „semmilyen Székelyföld” Romániában.

Kijelentette, tudja, hogy Maros, Szatmár, Kovászna és Hargita megyében sajátosabb a helyzet, „görcsösebb a történelmi örökség” (sic!), de ő nem soviniszta, nem akar politikai hasznot szerezni azzal, hogy „összeugrasztja a románokat más etnikumú románokkal”, majd visszamennek Bukarestbe, ahol nem érinti őket, ami ezekben a közösségekben történik.

Politikai naivoknak és naiváknak első blikkre tetszhetett is, amit mondott a soviniszta diskurzus elutasításáról, ugyanakkor mint lapunknak Pászkán Zsolt politológus, a Magyar Külügyi Intézet szakértője kifejti,

a miniszterelnök egyszerre két irányba szúrt most ezzel.

Ugyanis Marosvásárhelyen már mintegy fél éve lebegtetik, hogy a román pártok megint román-magyar meccsé változtatják a szavazást, vagyis akárki lenne is a magyar jelölt, ellene fognak össze a román pártok, ami szinte biztosan a román jelölt győzelmét hozná el az enyhe román többség miatt.

„Ezt elsősorban a nemzeti liberálisok (PNL) erőltette, ezért most Ciolacu, aki maga ugyanannyira sovén, mint az előbbiek, most ezzel kissé kifoghatta a PNL vitorlájából a szelet” – fogalmaz a szakértő. Ugyanakkor ezzel

a kormányfő „megint bizonyíthatta az erdélyi románság hungarofób részének, hogy ő védelmezője lesz a földnek, a »román Erdélynek«”.

Ráadásul ügyes, hiszen ezt az üzenetet úgy fogják magyarázni, hogy Ciolacu ezzel valójában a szélsőségesek malmáról vezette el a vizet, „az erdélyi magyarok viszont biztosan nem boldogok ezért a kétes értékű védelemért, amikor

az úgynevezett mérsékeltek ugyanazzal a furkósbottal »gyógyítanak«, amelyikkel a soviniszták ütnek”

– érzékelteti Pászkán.

A szakértő leszögezi: mindez semmi egyéb, mint választási szlogen, szimpla magyarellenes hergelés, „hiszen már azzal rúgott egyet a helyi magyar közösségbe, hogy Ceausescu mintájára »magyar etnikumú románoknak« nevezte őket”.

Illetve ez volt most az AUR – a szélsőségesen soviniszta Románok Egyesüléséért Szövetség – egyik kampányszlogenje is.

Ezt is ajánljuk a témában

„Már egy éve jeleztem, hogy a soviniszta hulladékpolitizálás átterjedhet a fősodorra – láthatjuk, itt az eredmény: az az ajánlat, hogy vagy elfogadod, hogy román vagy, vagy eleve kirekeszted magad szerintük a társadalomból” – fogalmaz Pászkán.

Székelyföld kapcsán egyébként a román politikai paletta egységes az elutasításban, nem hogy autonómia, de a régió létezésének elismerése terén, s az egyik hivatkozási alap, hogy „nem szerepel az alkotmányban”. Mire a szakértő rámutat:

„érdekes: szerintük Bukovina létezik, Dobrudzsa létezik, Olténia létezik, csak Székelyföld nem létezik”.

Keleti szomszédunknál nem kevesebb, mint négy választást vontak össze: a parlamentit, a helyhatóságit, az elnökválasztást és az európai parlamentit, így 2024 úgymond „választási szuperév”. Miért történt ez, és mi lesz így az RMDSZ-szel? Erről itt olvashat bővebben.

***

Nyitókép: Marcel Ciolacu román kormányfő; forrás: a miniszterelnök Twitter-oldala

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Antifleto
2024. február 25. 08:52
Már a megfogalmazásban is hazudik a román tetű. Nem léteznek magyar etnikumú románok, max román állampolgárságú magyarok léteznek.
grenki-2
2024. február 25. 06:50
Rohadt szemét aljas patkányok a kurvaanyátokat...nincs a földön aljasabb patkány banda mint az oláh!
Osztap_Bender
2024. február 25. 06:32
Ennek a román baromnak felköltözött a szőr a talpáról a fejére. Vajon a "magyar nemzeti kormány" miért nem tiltakozik az ilyen kijelentések ellen? Hová lett az apróbetűs orbán és csapata nemzeti büszkesége?
Tommaso
2024. február 25. 04:07
figyelo4332 nem tud rola , de Orban volt az elso magyar, aki Nyugaton fejelentette a magyar kormanyt, s azt kovetelte, szuntessek be Mo. anyagi tamogatasat. 1997, Lisszabon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!